x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ce face SUA pentru echilibrul in Orientul Mijlociu mai intereseaza pe cineva la Bucuresti?

Ce face SUA pentru echilibrul in Orientul Mijlociu mai intereseaza pe cineva la Bucuresti?

de Dan Constantin    |    30 Iul 2015   •   16:55
 Ce face SUA pentru echilibrul in Orientul Mijlociu mai intereseaza pe cineva la Bucuresti?

Presedintele Iohannis a convocat de urgenta o reuniune a CSAT. Ordine de zi secreta cu lipsa la prezenta a vicepresedintelui de drept, Victor Ponta.

In preajma Romaniei se produc schimbari importante care modifica regula jocului. Republica Moldova se chinuie sa tina o directie proeuropena ; Ucraina se scufunda in conflicte interne pe fondul lipsei de finantare si a presiunii separatiste pro ruse din Est si a rutenilor in Vest; Marea Neagra devine o prioritate pentru Flota Militara a Rusiei care isi va folosi ''portavionul'' Crimeea aflat la 300 de mile de Constanta; UE se straduieste sa mentina unitatea zonei euro pompand valuri de bani in Grecia.

Baza de la Deveselu a devenit in credinta multora o umbrela care ne va apara nu doar de toate amenintarile balistice sau terestre, ci si de crizele financiare, politice si modificarile climatice.

Statele Unite au prioritatea pusa pe alte zone apropiate de Romania asupra carora la Bucuresti se degaja idei confuze care denota nu doar ignoranta, prostia fiind cel mai nevinovat diagnostic.

Despre Iran, media din Romania, controlata sau nu, a gasit ca unic subiect o implicare a lui Misu Negritoiu in operatiuni ING Bank care ar fi incalcat embargoul, livrand banii pentru un motor de avion Teheranului.Faptele sunt de prin 2003!!.

Turcia este in atentia '''analistilor'' damboviteni exclusiv prin relatia devenita periculoasa cu Romania de cand s-a operat Victor Ponta la Istanbul.Erdogan, liderul regional curtat de americani si de rusi devine nefreventabil dupa contactele lui la Baku,si scandalul moscheei neconstruite din bulevardul Expozitiei.

Romania devine o tara scoasa din contextul geopolitic, mutata cu buna stiinta daca nu pe alta planeta, oricum undeva prin Marea Tasmaniei.

O recenta analiza Stratfor(29 iulie) ne aduce in atentie cu mare rigoare actiunile Statelor Unite pentru mentinerea echilibrului in Orientul Mijlociu, zona care influenteaza si stabilitatea in Balcani si la Marea Neagra. Administratia Obama si-a concentrat eforturile diplomatice pentru a finaliza doua acorduri. Cu Iran, pentru controlul programului nuclear care nu a putut fi stopat prin anii de embargou; cu Turcia, pentru formarea unei zone tampon in Siria, contra accesului american la utilizarea bazei aeriene de la Ircirlik.

Echilibrul este sensibil pentru ca se pun in balanta interesele divergente ale Iranului si Turciei care se ciocnesc in Siria dar folosesc si influentele si ghemul de adversitati ale kurzilor, sunitilor,alawitilor si altor minoritati .Analistii Stratfor iau in calcul reactiile si relatiile Arabiei Saudite cat si a altor tari arabe atrase cu eforturi in coalitea antijihadista.

Poate aici sa fie samburele de ingrijorare care a alertat CSAT. Ar fi un semn de maturitate dar am indoieli.

Cred ca mult mai aproape de preocuparile presedintelui se afla starea zugravelii din numeroasele santiere de la resedinte cat si timpul probabil din Neptun si Florida. Vacanta de la finul Vecerdea este un ritual iar Ponta nu poate fi lasat singur la Miami Beach.

×