x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Coaliţia nu mai are răbdare cu legile Justiţiei

Coaliţia nu mai are răbdare cu legile Justiţiei

de Sînziana Duţă    |    16 Oct 2017   •   12:35
Coaliţia nu mai are răbdare cu legile Justiţiei
Sursa foto: DIANA OROS

Premierul Mihai Tudose şi liderii coaliţiei de guvernare se vor întâlni astăzi, pentru a decide soarta contro­versatului proiect de lege privind reforma Justiției. Potrivit unor surse politice, legile Justiţiei nu vor mai fi asumate de Guvern, ci vor fi depuse la Parlament sub forma unui proiect de lege asumat de parlamentarii PSD-ALDE. Actul normativ ar urma să fie adoptat până la finalul anului.

 

După ce în ultimea vreme s-a speculat că răfuiala dintre Liviu Dragnea și Mihai Tudose a fost provocată de faptul că premierul nu a dorit să își asume legile Justiției, liderii PSD și ALDE urmează să decidă astăzi ce se va întâmpla mai departe cu proiectul lui Tudorel Toader. Conform unor surse politice, legile Justi­ției nu vor mai fi asumate de Guvern, ci vor fi depuse la Parlament, sub forma unui proiect de lege asumat de parlamen­tarii coaliției de guvernare. Liviu Dragnea a spus joi, la finalul CEx-ului PSD, că minis­trul Justiției lucrează încă la modificarea legilor Justiției pentru a insera unele propuneri care au venit din partea asociațiilor de profil, dar speră ca forma finală a proiectului să fie gata săptă­mâna aceasta. Dragnea a mai spus că Tudorel Toader așteaptă și un aviz al Comisiei de la Veneția, însă acesta ar fi valabil doar pentru procedura de numire a procuro­rilor-șefi, nu pentru tot pachetul de legi. Potrivit şefului PSD, reforma Justiției poate să intre în dezbatere și fără avizul specialiştilor europeni. „Dacă de la Comisia de la Veneția vine un răspuns până la Crăciun, îl inserăm, dacă nu…”, a spus Dragnea. Liderul PSD a adăugat că proiectul trebuie adoptat în această sesiune parla­mentară.

Ce se întâmplă cu Inspecția Judiciară

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a propus ca Inspecția Judiciară să treacă de la CSM sub controlul Consiliului de Management Strategic, un consiliu format și coordonat de către ministrul Justiției, din care mai fac parte procu­rorul general al României, preşedintele Instanţei Supreme şi preşedintele CSM. Astfel, susţine Toader, Inspecţia Judiciară nu va deveni o instituţie politizată, ci una inde­pendentă şi autonomă, având în vedere că toţi cei patru membri ai Consiliului dispun de un vot deliberativ egal. Raluca Prună, ministrul care a creat Consiliul de Management Strategic, susţine că sarcinile acestui for sunt cu totul altele, iar propunerea lui Tudorel Toader ar fi doar „o perdea de fum” prin care PSD-ALDE ignoră apelul semnat de peste 3.500 de magistraţi din toată ţara pentru retragerea proiectului de reformă în Justiţie.

În şedinţa de astăzi a coaliţiei se va mai discuta despre legea parteneriatului public – privat, dar și despre înființarea Fondu­lui Suveran de Investiții, urmând să se decidă dacă acestea vor fi iniţiate în Parla­ment sau vor fi lansate prin procedură guvernamentală.

×