x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Codruţa Kovesi, convocată a patra oară în Parlament

Codruţa Kovesi, convocată a patra oară în Parlament

de Marius Gîrlașiu    |    14 Noi 2017   •   10:50
Codruţa Kovesi, convocată a patra oară în Parlament
Sursa foto: DIANA OROS

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost chemată pentru a patra oară la audieri în Comisia parlamentară care anchetează presupusa fraudare a prezidenţialelor din 2009. Kovesi a fost invitată în Parlament după ce Curtea Constituţională a decis că este obligată să se prezinte la audieri.

Parlamentarii din „Comisia Andronic”, care anchetează alegerile prezidenţiale din urmă cu opt ani, au decis să o cheme din nou la audieri pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi. Propunerea a fost făcută de deputatul PSD Liviu Pleşoianu, iar decizia a fost luată cu nouă voturi „pentru”, două voturi „împotrivă” şi două abţineri. Potrivit deputa­tului PSD Oana Florea, care este preşedintele Comisiei de anchetă, audierea Codruţei Kovesi a fost programată pentru miercuri dimineaţa în jurul orei 9-9:30. Tot miercuri dimi­neaţa va fi audiat şi fostul lider PDL Adriean Videanu. Întrebată dacă, după părerea ei, şefa DNA va onora cea de-a patra invitaţie, Oana Florea a spus că „este decizia dânsei dacă vine sau nu”.

Curtea Constituţională a României a admis, pe 3 octom­brie, o sesizare formulată de preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, în ceea ce priveşte obligaţia şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, de a se prezenta sau de a răspunde în scris în faţa Comisiei de anchetă privind alegerile din 2009. În acest sens, CCR a reţinut obliga­tivitatea oricărei persoane care deţine o funcţie publică de a se prezenta la audieri în virtutea principiului colaborării loiale dintre puterile statului. În motivarea deciziei, CCR a explicat că L.C. Kovesi a încălcat autori­tatea Parlamentului prin refuzu­rile repetate de a se prezenta la audieri şi nu a dovedit loialitate faţă de valorile şi principiile consacrate de Constituţie. În schimb, trei dintre cei nouă jude­cători ai CCR, Livia Stanciu, Maya Teodoroiu şi Ştefan Minea, au considerat că şefa DNA nu poate fi obligată să se prezinte în faţa unei comisii parlamentare de anchetă, mai ales că a răspuns în scris la întrebările acesteia. Potrivit opiniei separate a Liviei Stanciu, fostul procuror general al României, L.C. Kovesi, a participat „în mod indubitabil” la reuniunea organizată în seara de 6 decembrie 2009 în sufrageria Generalului Oprea. Până acum, L.C. Kovesi a refuzat de trei ori să se prezinte în faţa „Comisiei Andronic”, şefa DNA transmiţând prin interme­diul unor depeşe că nu deţine informaţii potrivit cărora alegerile din 2009 ar fi fost frau­date. Potrivit dosarului clasat de Parchetul General, la evenimentul din sufrageria lui Oprea nu a fost iniţiată nicio operaţiune de frau­dare/viciere a rezultatelor alegerilor prezidenţiale.

 

Eu, personal, nu am niciun element concret că persoanele prezente în acea seară participau la un proces de viciere a rezultatului alegerilor. Dan Andronic, în declaraţia dată la Parchet

Andronic, la Parchet: „Nu am nicio dovadă”

„Parchetul General a mai reţinut că probele testimoni­ale administrate în cursul urmăririi penale au relevat, în mod indubitabil, că persoanele prezente în seara zilei de 6 decembrie 2009 la locuinţa martorului Oprea Gabriel, respectiv George Maior, Vasile Dâncu, Florian Coldea, Laura Codruța Kovesi, Onţanu Neculai şi Iordănescu Anghel au participat la un eveniment de natură privată, la invitaţia acestuia, nefiind iniţiată nicio operaţiune de fraudare/viciere a rezultatelor alegerilor prezidenţiale”, se arată în opinia separată depusă de Livia Stanciu la decizia CCR din data de 3 octombrie. Fostul vicepremier Gabriel Oprea le-a spus procuro-rilor că „a fost o simplă cină”, Vasile Dâncu a declarat că „vicierea rezultatului alegerilor este o pură fantezie”, în vreme ce Dan Andronic, jurnalistul de la care a pornit scandalul, a spus la Parchet că nu are „nici o dovadă că persoanele prezente la acea întâlnire din seara de 6 decembrie 2009 la locuinţa lui Gabriel Oprea au participat la vreo operaţiune de fraudare, viciere a rezultatelor alegerilor prezidenţiale”.

×
Subiecte în articol: Laura Codruţa Kovesi,