x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum a forțat ANI "incompatibilitatea" imaginara a senatorului Sorin Ilieșiu

Cum a forțat ANI "incompatibilitatea" imaginara a senatorului Sorin Ilieșiu

de Adina Anghelescu    |    18 Oct 2014   •   12:18
Cum a forțat ANI "incompatibilitatea" imaginara a senatorului Sorin Ilieșiu
Curtea a decis ca "raportul ANI este intemeiat pe o interpretare necorespunzatoare a legii...."
Vicepresedintele Partidului Reformator, senatorul Sorin Iliesiu a castigat, pe fond, procesul cu Agentia Nationala de Integritate, dupa ce ANI l-a acuzat de incalcarea regimului juridic al incompatibilitatilor. Dovada ca ANI a fortat, din oficiu, prin Inspectia de integritate, tragerea la raspundere a senatorului pentru incompatibilitate o constituie chiar motivarea deciziei data de Curtea de Apel Bucuresti, prin care a anulat raportul de evaluare al Agentiei.

Sorin Iliesiu a fost acuzat de ANI ca a ar fi detinut, concomitent cu calitatea de senator si pe cea de administrator al S.C. Video Dialog SRL. Numai ca lucrurile, din punct de vedere juridic, nu au stat deloc asa. Instanta i-a dat dreptate lui Iliesiu, aratand ca criticile de nelegalitate invocate de senator sunt intemeiate.

La sfarsitul anului trecut, senatorul Sorin Iliesiu a cerut Curtii de Apel Bucuresti anularea aportului de evaluare intocmit de Inspectia de Integritate ce-i fusese comunicat la data de 14 martie 2014. ANI arata ca Iliesiu a indeplinit "in prima instanta" procedura stipulata i Lgeea 96/2006 privind statutul senatorilor si deputatilor, dar ar fi avut obligatia de a-si inregistra demisia din calitatea de administrator la firma S.C. Video Dialog SRL la Registrul Comertului, fapt ce s-a petrecut abia in 11.02.2013.

In fata instantei, Iliesiu a demonstrat, prin aparatorul sau, av. Lucian Bolcas, ca a facut toate demersurile legale in termenul stipulat de lege, la Biroul permenant al Senatului fiind inregistrata optiunea sa in 29.01.2013, iar fata de actele inregistrate la Registrul Comertului, inregistrarea nu-si pastreaza decat relevanta de act de drept comercial. In acest context, av. Bolcas a cerut instantei sa constate lipsa oricarei forme de vinovatie a senatorului si ca ANI a folosit un abuz de drept. Curtea de Apel a dat dreptate senatorului Iliesiu.

In motivarea Deciziei nr.2296/08.09.2014, instanta evidentiaza urmatoarele aspecte favorabile senatorului Sorin Iliesiu: Curtea constata ca acesta nu a incalcat regimul juridic al incompatibilitatilor deoarece in termenul prevazut de art.17 din Legea nr.96/2006 a indeplinit la data de 27.12.2012 obligatia de incunostintare a Biroului permanent, iar termenul de optiune de 30 de zile prevazut de acelasi articol curge de la data de incunostintare, respectiv de la data de 27.12.2012. De asemenea, Curtea retine ca la data de 25.01.2013, reclamantul a demisionat din functia de administrator, demisie inregistrata in registrul societatii si depusa la Biroul permanent al Senatului....Curtea retine ca, in fapt si in drept, calitatea reclamantului, de administrator al societatii comerciale a incetat la data la care a fost inregistrata cererea de demisie in registrele acestei societati, precum si in cadrul evidentelor Senatului Romaniei, ale carei inregistrare si legalitate nu au fost contestate de catre parata (n.r.-ANI). Din aceasta perspectiva, Curtea constata ca relevanta prezinta sub aspectul existentei/inexistentei unei stari de incompatibilitate, incetarea acelei situatii care ar putea genera starea de incompatibilitate, iar nu efectuaea publicitatii pentru aducerea la cunostinta tertilor a acestei incetari...In plus, Curtea constata ca nu revenea reclamantului, care a renuntat astfel cu efecte opozabile atat institutiei care i-a validat mandatul, cat si fata de parata ANI, care avea posibilitatea de a lua cunostinta despre toate aceste imprejurari constatate prin inscrisurile mentionate anterior....Fata de toate aceste considerente Curtea constata ca raportul ANI este intemeiat pe o interpretare necorespunzatoare a legii...."

Curtea de Apel a admis actiunea formulata de senatorului Iliesiu in contradictoriu cu Agentia Nationala de Integritate si a hotarat anularea raportului de evaluare emis de ANI la data de 12.03.2014.
Fostul senator PNL Sorin Iliesiu a fost declarat incompatibil de catre ANI la scurt timp dupa ce acesta a propus, in 17.02.2014, in cadrul Grupului parlamentar PNL de la Senat preluarea conducerii PNL de catre Calin Popescu Tariceanu, acuzandu-l pe Crin Antonescu de ruperea USL la indicatiile lui Traian Basescu. In martie 2014, Iliesiu i-a cerut presedintelui ANI, Horia Georgescu, in doua scrisori deschise, sa dispuna reevaluarea integritatii sale avand in vedere dovezile care o probeaza si a atentionat asupra prejudiciului de imagine care ii era adus prin stirile ce il declarau deja incompatibil cu fuctia detinuta. ANI nu a dat nici un raspuns. Interesant este faptul ca, in urma cu zece ani, Sorin Iliesiu a fost unul dinre cei care au militat pentru infiintarea ANI.

×