x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum ar arăta Guvernul PNL-USR. Cioloş premier, doi-trei miniştri tehnocraţi şi “o mare parte” din PNL

Cum ar arăta Guvernul PNL-USR. Cioloş premier, doi-trei miniştri tehnocraţi şi “o mare parte” din PNL

de Marius Gîrlașiu    |    17 Noi 2016   •   19:30
Cum ar arăta Guvernul PNL-USR. Cioloş premier, doi-trei miniştri tehnocraţi şi “o mare parte” din PNL
Sursa foto: DIANA OROS

Jurnalul Naţional vă prezintă astăzi cealaltă variantă de Guvern posibilă după alegerile din 11 decembrie. Cum va arăta viitorul Executiv în cazul în care PSD şi ALDE nu vor depăşi 50% din voturile românilor, iar PNL şi USR vor coagula o majoritate parlamentară cu ajutorul UDMR sau al PMP? Dacian Cioloş ar rămâne în fruntea Cabinetului, iar câţiva dintre miniştri tehnocraţi şi-ar păstra posturile în noua echipă. O “mare parte” dintre miniştri ar fi membri PNL, însă nici partidul lui Nicuşor Dan nu ar refuza propuneri din partea premierului.

Dacă social-democraţii se feresc să pronunţe numele premierului pe care l-ar propune după alegeri, PNL şi USR şi-au asumat clar şi răspicat varianta de prim-ministru. În cazul în care liberalii şi “salvatorii” lui Nicuşor Dan vor controla noua majoritate parlamentară, premierul Dacian Cioloş îşi va păstra fotoliul de la Palatul Victoria, mai ales că numele şi imaginea premierului funcţionează ca o locomotivă electorală pentru ambele partide. Chiar şi aşa, Cioloş le-ar putea cere celor două partide să-l lase să-şi păstreze câţiva dintre oamenii de încredere în noul Cabinet, variantă care a fost discutată inclusiv în dicuţiile tete-a-tete purtate cu Alina Gorghiu şi Nicuşor Dan. Astfel, ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu şi ministrul Muncii Dragoş Pâslaru ar continua şi ei în noul Executiv. Cei doi tehnocraţi au refuzat oferta USR de a candida la alegerile parlamentare şi au ales să rămână în echipa lui Cioloş până la finalul mandatului, dar nu şi-au ascuns simpatia pentru partidul lui Nicuşor. Totuşi n-ar fi exclus ca Vlad Voiculescu şi Dragoş Pîslaru să treacă după alegeri în barca USR, mai ales că au şi purtat discuţii pentru “transfer” înainte de campanie. Un alt apropiat al premierului, Dragoş Tudorache, ar rămâne şi el în cărţi, chiar dacă avea în plan să se întoarcă la Bruxelles, acolo unde îi locuieşte întreaga familie. Fost şef al Cancelariei premierului, Tudorache ar putea reveni pe această poziţie dacă liberalii nu vor ceda ministerul de Interne. Dintre vechii tehnocraţi, Cristian Ghinea ar putea reveni şi el la ministerul Fondurilor Europene (a recunoscut public că şi-ar dori să continue), iar Vlad Alexandrescu la cel al Culturii. Ghinea şi Alexandrescu sunt singurii foşti miniştri tehnocraţi care candidează pe listele USR.

Falcă la Interne, Predoiu la “Consolare”

Dacă vor obţine majoritatea, liberalii vor forma o aripă importantă în viitorul Executiv. “Va fi un guvern cu mare parte dintre miniştri membri ai PNL”, a anunţat Alina Gorghiu, semn ca liderii USR să-şi tempereze dorinţele. Şefa PNL nu vizează însă un post în Executiv, dar s-ar mulţumi cu şefia Senatului. Printre ministerele vânate de liberali se numără Educaţia, Sănătatea, Munca şi Finanţele, dar şi Internele şi Apărarea. La ministerul de Finanţe, propunerea PNL ar putea fi economistul Forin Cîţu, un apropiat al lui Lucian Isar (soţul Alinei Gorghiu). Cîţu candidează la Senat pe listele PNL Bucureşti şi are un CV care îl recomandă. A fost economist şef al ING Bank România, are un doctorat la Iowa State University şi a mai lucrat ca economist la Banca Europeană de Investiţii şi la banca centrală a Noii Zeelande. La Sănătate, variantele PNL ar fi neurochirurgul Leon Dănăilă sau fostul ministru Eugen Nicolăescu. Pretenţii ar putea ridica şi coordonatorul campaniei PNL, Gheorghe Falcă (finul lui Traian Băsescu), care vizează de mult timp un post în Guvern, dar şi veşnicul “premier din umbră”, Cătălin Predoiu, cel care “s-a sacrificat” în vară cu o candidatură la alegerile pentru primăria Capitalei. Edilul Aradului ar putea ajunge şef la Interne, în vreme ce Predoiu, fost ministru al Justiţiei, ar avea şanse mici la un nou mandat, după ce Alina Gorghiu a anunţat că la ministerul Justiţiei preferă un specialist din afara partidului.

Nicuşor Dan, preşedinte USR: Eu cred că sunt cel puţin zece persoane în USR care au capacitatea de a deveni miniştri. Dacă Dacian Cioloş o să ne facă propunerea, noi nu o să ne opunem, dar nu o să mergem la negociere cu numele lor pe masă.

Nicuşor la Cultură, Cosette la Economie

În schimb, Nicuşor Dan susţine că în USR există “cel puţin zece persoane” care ar putea conduce un minister în viitoarea formulă de guvernare. Pe lângă Cristian Ghinea şi Vlad Alexandrescu, o variantă luată în calcul este moldoveanca Cosette Chichirău, posesoarea unui doctorat în economie la Universitatea din Masachussets. “Vrem să facem din România un Silicon Valley”, a anunţat Nicuşor, ieri la Timişoara. Având în vedere bătăliile duse în trecut pentru protecţia patrimoniului cultural, liderul USR ar putea fi nominalizat pentru şefia Culturii.

 

Dacian Cioloş, premierul României: Mâine (n.r. - astăzi) se împlineşte un an de când am preluat aces” mandat. Sunt alţii care vin cu bilanţ de genul «Guvernul zero». Trebuie să spunem «Da, suntem Guvenul zero corupţie, zero populism, zero minciună»​​​​​​​


În cazul unei coaliţii PNL-USR-UDMR, maghiarii ar putea cere un post de vicepremier şi ministerele “tradiţionale” (Mediul şi Cultura). Partidul lui Băsescu pretinde în schimbul susţinerii un Minister al Reunificării, care ar putea fi condus de Traian Băsescu şi două posturi în Guvern pentru Valeriu Steriu şi Eugen Tomac.

×