x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum ar arăta Guvernul PSD-ALDE. Dragnea premier, Ponta pe partea economică

Cum ar arăta Guvernul PSD-ALDE. Dragnea premier, Ponta pe partea economică

de Marius Gîrlașiu    |    16 Noi 2016   •   09:55
Cum ar arăta Guvernul PSD-ALDE. Dragnea premier, Ponta pe partea economică
Sursa foto: DIANA OROS

Cu 25 de zile rămase până la alegerile parlamentare, Jurnalul Naţional a încercat să schiţeze viitoarea formulă de guvernare. Cum va arăta noul Executiv în cazul în care realitatea de la urne va confirma previziunile sondajelor, iar PSD şi ALDE vor forma majoritatea în Parlament? Vom avea un premier “care arată bine şi este membru PSD”, iar din echipa sa vor face parte mai mulţi foşti miniştri din epoca Victor Ponta, inclusiv fostul premier, care ar urma să preia portofoliul Finanţelor.

Dacă Liviu Dragnea evită să anunţe numele premierului PSD, de teamă ca acesta să nu fie tocat mediatic, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, se autopropune insistent pentru Palatul Victoria. “Am o experienţă în calitate de premier şi mi-ar plăcea să o pun în slujba ţării”, a spus Tăriceanu, săptămâna trecută. Liviu Dragnea a creionat zilele trecute portretul viitorului premier: acesta trebuie “să arate bine”, să fie “priceput”, să aibă “autoritate” în partid şi “să fi lucrat la programul de guvernare al PSD”. Iar ca o condiţie esenţială, prim-ministrul propus de PSD trebuie să fie neapărat membru în partid, situaţie în care C.P. Tăriceanu iese din calcule pentru o eventuală nominalizare. Fostul lider liberal s-ar putea mulţumi, în acest caz, cu o funcţie de vicepremier. Un alt indiciu a fost oferit de Victor Ponta, care a anunţat că premierul PSD va fi “un fost ministru” din cabinetul său. Puse cap la cap, indiciile care transpiră din Kiseleff duc, aproape sigur, către Liviu Dragnea. În ciuda condamnării definitive din dosarul Referendumul, Dragnea este considerat cea mai bună variantă în interiorul partidului, iar avertismentul lui Klaus Iohannis în privinţa condamnării penale nu a speriat pe nimeni în PSD. “Premierul îl vor decide românii, la vot”, este răspunsul lui Dragnea, de fiecare dată când este întrebat de condamnarea la doi ani de închisoare cu suspendare.

În privinţa lui Victor Ponta, acesta ar avea rezervat ministerul Finanţelor, mai ales că fostul premier a lucrat “pe partea economică” a programului de guvernare. “Liviu Dragnea mi-a cerut să mă ocup de ceva ce cred că mă şi pricep şi mi-a şi ieşit bine, şi anume banii românilor. Cunosc foarte bine ce înseamnă FMI, Comisie Europeană, Bancă Mondială, deficit şi aşa mai departe”, spunea Ponta în urmă cu două luni.

Gaşca lui Pona la butoane

Oamenii din tabăra lui Ponta ar urma să revină şi ei la butoane având în vedere că şi-au adus contribuţia la programul PSD. Ecaterina Andronescu s-ar întoarce în fruntea Educaţiei, Eugen Teodorovici este în cărţi pentru ministerul Fondurilor Europene, iar Rovana Plumb ar reveni la Muncă. Un loc în Guvern ar prinde şi preşedintele Consiliului Naţional al PSD Mihai Fifor - la Transporturi, în timp ce preşedintele comisiei pentru controlul activităţii SRI, deputatul Georgian Pop, ar urma să preia şefia Internelor. Pentru ministerul Tineretului, o variantă este Gabriel Petrea, liderul organizaţiei de tineret a partidului şi cel care deschide lista PSD Bucureşti la Camera Deputaţilor.

 

Duduie la Dezvoltare

Un caz special este cel al vicepremierului Vasile Dâncu. Considerat iscoada lui Dragnea în Guvernul Cioloş, Dâncu şi-ar putea păstra ministerul Dezvoltării dacă ALDE şi PSD vor face majoritatea. “Despre Dîncu pot să spun că PNDL-ul (n.r. - Programul Naţional de Dezvoltare Locală) duduie, ăsta e cuvântul. Dacă acolo venea altcineva şi nu Vasile Dîncu, acest program era închis”, spunea Liviu Dragnea astă-vară.

Ministere pentru greii ALDE

Pretenţii vor ridica mai mult ca sigur şi “greii” care candidează la parlamentare pe listele ALDE. Pentru aceştia vor fi păstrate ministerele de rang secund ca Agricultura – Daniel Constantin, Cultura – Daniel Barbu şi Mediul - Graţiela Gavrilescu. Alte vedete cu pretenţii din partidul lui Tăriceanu ar fi fostul ministru de Finanţe Daniel Chiţoiu, foştii miniştri ai Economiei, Varujan Vosganian şi Andrei Gerea sau fostul ministru de Externe Teodor Meleşcanu. Cel mai sensibil minister rămâne însă cel al Justiţiei, portofoliu pe care l-ar putea prelua un specialist din afara partidului, dar cu trecere la Liviu Dragnea. În ziarul de mâine puteţi citi episodul al doilea, configuraţia unui ipotetic Guvern PNL-USR-UDMR.

Victor Ponta, ieri, la Reşiţa: Cei care sunt acum nu guvernează pentru dumneavoastră, ci pentru cei de dinafară, să-i laude la Bruxelles, să-i laude Comisia Europeană sau alţii. O să ne facă multe probleme, dosare, ne vor spune că suntem răi, că suntem vânduţi. Da, eu sunt vândut românilor! Nu vreau ca pensionarii de la noi să moară de foame ca să-i iasă deficitul domnului Cioloş. Noi nu trăim pentru deficit, pentru raportări sau pentru ambasadori.

Preşedintele Klaus Iohannis susţine că nu va nominaliza un premier cu probleme penale după alegerile din 11 decembrie. Pe lângă condamnarea definitivă din dosarul Referendumul, Liviu Dragnea este trimis în judecată pentru instigare la abuz în serviciu şi fals intelectual în dosarul fostei sale soţii, Bombonica Prodana.

×