x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum s-a format grupul “partizanilor” din Parlament

Cum s-a format grupul “partizanilor” din Parlament

de Marius Gîrlașiu    |    07 Noi 2017   •   09:41
Cum s-a format grupul “partizanilor” din Parlament
Sursa foto: DIANA OROS

În nici un an trecut din actuala legislatură, partidele poli­tice au pierdut din oastea pe care mizau la început de mandat. Mai mulţi deputaţi şi senatori au părăsit partidele pe listele cărora au fost aleşi. Unii dintre ei au fost expulzaţi în urma unor conflicte interne, iar alţii şi-au dat seama că nu se mai regăsesc în propriile formaţiuni. În acest moment, grupul „independenţilor” din Parlament a depăşit tabăra deputaţilor ALDE şi se apropie ca pondere de grupul mino­rităţilor naţionale.

Fostul premier Victor Ponta şi fostul lider USR Nicuşor Dan se află printre de-putaţii şi se-natorii care au „divor-ţat” anul acesta de propriile partide. Izolat în PSD-ul condus de Liviu Dragnea, deputatul Victor Ponta a ales calea exilului, după ce l-a susţinut pe Sorin Grindeanu la moţiunea de cenzură din luna iunie. La rândul său, Nicuşor Dan s-a lepădat de USR, după ce aripa progresistă din partid şi-a impus viziunea pe tema familiei tradiţionale. Iar liderul fondator, care a demisionat la scurt timp după Congresul în care era reconfirmat ca preşe­dinte, nu este singurul userist care a părăsit corabia. Deputatul Adrian Dohotaru a demisionat şi el din USR, pe motiv că nu se mai regăseşte în politica partidului. Alte defec­tări s-ar putea produce în perioada imediat următoare, având în vedere că facţiunea fidelă lui Nicuşor Dan contestă alegerea lui Dan Barna ca lider al USR. Barna este susţinut în partid de tabăra lui Cristian Ghinea, care controlează şi Biroul Executiv, principalul for decizional al partidului. La protestele de duminică din Capitală, Barna a fost surprins lângă fostul premier Dacian Cioloş, ceilalţi tehnocraţi din Platforma România 100 afişân­du-se şi ei alături de lideri ai USR.

Partidul lui Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) a fost primul afectat de scindări. Nu mai puţin de şase deputaţi au părăsit formaţiunea aflată la putere, în acest an. Conflictul a ajuns în instanţă după ce aripa „dezertorilor” a contestat organizarea Congre­sului din luna aprilie, prin care Tăriceanu a devenit preşedinte unic al formaţiunii. Deputaţii care au părăsit ALDE sunt: Mircea Banias, Sorin Cîmpeanu, Remus Borza, Eugen Durbacă, Daniel Constantin şi Florea Damian. Alături de Victor Ponta, aceştia au pus bazele unui nou partid (ProRo­mânia), formaţiune „de centru , cu accente patriotice”, însă planurile de a destrăma majori­tatea PSD-ALDE s-au dovedit mai degrabă utopice în final. Noua formaţiune nu şi-a putut constitui nici un grup propriu, pentru că nu dispune de numărul necesar de parlamen­tari. Potrivit regulamentului, ar avea nevoie de cel puţin zece deputaţi care au candidat în 2016 pe aceeaşi listă electo­rală.

PMP a dat primii „traseişti”

Probleme au avut şi liberalii lui Ludovic Orban, care au rămas fără unul dintre parla­mentari. Senatorul Vergil Chiţac a demisionat din PNL în luna septembrie acuzând fraudarea alegerilor interne pentru conducerea organizaţiei municipale Constanţa. Fost rector al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, Chiţac a fost candidatul PNL la Primăria Constanţa, în iunie anul trecut.

Partidul lui Traian Băsescu a pierdut şi el doi deputaţi. Liviu Balint şi Octavian Goga au votat în vară pentru debar­carea lui Sorin Grindeanu din fruntea Guvernului, fiind excluşi din PMP. Ei n-au rămas pe dinafară, ci au devenit primii traseişti din legislatura în curs, fiind racolaţi imediat de PSD. Social-democraţii au compensat astfel demisiile deputaţilor Alin Văcaru şi Ovidiu Sitterli, ambele produse în sesiunea de toamnă.

Luna trecută, fostul premier Victor Ponta a fost desemnat de către deputații neafiliați să partici­pe, ca observator fără drept de vot, la lucrările Comitetului liderilor grupurilor parlamentare.

 

Potrivit Regulamentului, deputaţii care părăsesc grupul parlamentar din care fac parte devin deputaţi neafiliaţi, dacă nu se afiliază unui alt grup parlamentar. Deputaţii rămaşi neafiliaţi nu-şi pot constitui un grup parlamentar.

 

Câţi parlamentari au pierdut partidele în 2017

ALDE - 6

PSD - 3

USR – 2

PMP – 2

PNL - 1

×
Subiecte în articol: ALDE