x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum se schimbă K1asa politică

Cum se schimbă K1asa politică

de Marius Gîrlașiu    |    20 Apr 2016   •   14:05
Cum se schimbă K1asa politică

Noiembrie 2015. Românii ies în stradă după tragedia de la Colectiv şi cer schimbarea din temelii a clasei politice. “Oameni noi în politică” a fost sloganul care a dus în final la căderea Guvernului Ponta şi instalarea Cabinetului tehnocrat condus de Dacian Cioloş. Aprilie 2016. Cu nici două luni înainte de alegerile locale, clasa politică e pe cale să se schimbe la faţă. Preoţi, foşti fotbalişti, actori şi luptători din artele marţiale K1 se regăsesc printre figurile care se vor bate în iunie pentru primăriile din toată ţara.

Fost campion în luptele K1, Daniel Ghiţă va candida în iunie la primăria Sectorului 3 al Capitalei, acolo unde vrea să-l facă K.O. pe “deţinătorul absolut al titlului” din 2012, primarul urmărit penal Robert Negoiţă. Şef al “Patrulei lui Vlad Ţepeş”, Ghiţă va lupta în alegeri sub steagul Partidului România Unită, condus de deputatul Bogdan Diaconu. “Nu am fost bodyguard. Am lucrat la SPP, nu sunt agent SRI, nu sunt agent CIA, nu sunt omul lui Putin şi nu aparţin de niciun clan sportiv. Sunt doar eu, Daniel Ghiţă, sportiv de performanţă”, se prezintă politicianul Ghiţă electoratului de pe facebook. “Patrula lui Vlad Ţepeş va veghea ca cei sărmani şi uitaţi de autorităţi să nu fie victimele interlopilor, tâlharilor şi hoţilor. Dacă statul român nu ne apără, ne vom apăra singuri”, promitea fostul SPP-ist la începutul anului.

Liberalii mizează şi ei pe figuri noi din lumea sportului. La Craiova, fostul fotbalist al Ştiinţei, Pavel Badea, are dificila misiune să o dribleze la voturi pe Olguţa Vasilescu. Născut în Bănie, fostul mijlocaş a câştigat “eventul” cu Universitatea în `91 şi a dat două goluri în nouă meciuri pentru echipa naţională. Debutul său politic a fost marcat însă de un scandal de proporţii după ce a fost înregistrat cerându-le câte 500 de lei membrilor de partid care vor un loc pe lista de consilieri locali. PNL pariază şi la Urziceni pe un om din lumea fotbalului. Actualul preşedinte al CSU Craiova, Felix Grigore, este vehiculat în presă drept candidatul liberalilor pentru oraşul ialomiţean. Grigore a fost unul dintre artizanii titlului câştigat de Unirea Urziceni în 2009, fiind la acea vreme preşedintele echipei antrenate de Dan Petrescu.

Scenariul cu fotbalişti a fost urmat şi de partidul lui Mircea Geoană. La Buzău, fostul jucător al Stelei, Ion Viorel, va candida la primărie din partea PSRO. Din 2013, Ion Viorel antrenează echipa de fotbal a oraşului, însă Gloria se luptă pentru evitarea retrogradării în liga a doua. “Am fost sportiv de performanţă şi Buzăul are nevoie de performanţă”, s-a prezentat antrenorul la lansarea candidaturii. La Buzău, Ion Viorel îl va avea contracandidat pe Paul Negoiţă, preotul care a mai candidat şi la alegerile de acum patru ani când s-a clasat al doilea, la zece mii de voturi de primarul condamnat Constantin Boşcodeală. “Nu putem fi pentru totdeauna traşi pe sfoară, pe sfoara timpului şi a irosirii zilelor şi anilor în speranţa că anii care vor veni vor fi mai buni”, a sunat epistola duhovnicească prin care preotul buzoian şi-a lansat candidatura pe facebook. Şi alţi preoţi s-au înghesuit anul acesta l-a slujirea primăriilor, asta chiar dacă Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române le-a interzis feţelor bisericeşti să facă politică de partid. Chiar şi aşa, Biserica acordă dispense pentru slujitorii Domnului care vor să fie consilieri locali şi judeţeni, iar mulţi prelaţi au renunţat la sutană şi vor candida cu smerenie ca independenţi. Liberalii suceveni l-au uns la primăria din Fălticeni pe preotul Liviu Mihăilă, în timp ce la primăria comunei Dorna Candreni va candida părintele Sorin Doroftiese. Un preot va candida ca independent şi la primăria celei mai mari comune din ţară. Duhovnicul Dinu Criste vrea să fie primar la Floreşti, comună situată la câţiva kilometri de Cluj-Napoca. În Argeş, o altă faţă bisericească, Emil Constantinescu, vrea să obţină un nou mandat de consilier local la Costeşti. Acuzat că ar fi întreţinut relaţii sexuale cu minore, preotul cu nume de preşedinte este şi în prezent consilier local.

Pe lângă milionarul Irinel Columbeanu, la Primăria Generală a Capitalei ar urma să candideze în iunie şi actorul Mihai Mălaimare. Actual director al Teatrului Masca, fostul parlamentar ar fi acceptat oferta Partidului Ecologist Român şi ar urma să revină pe scena politică odată cu alegerile locale. Un alt mare actor, rectorul UNATC Adrian Titieni, va candida şi el din partea liberalilor la primăria din Bistriţa.

La Timişoara, actualul primar liberal Nicolae Robu se va confrunta în vară cu liderul aşa-zisei “Misiuni Astrale România Altruistă şi Înţeleaptă”. Autointitulatul “combatant ezoteric” este fostul şef al CJ Timiş de după Revoluţie, Lorin Fortuna. În anii 2000, profesorul Fortuna era un invitat permanent al televiziunilor lui Dan Diaconescu, acolo unde făcea rugăciuni live pentru personalităţi ajunse pe lumea cealaltă şi realiza în direct exorcizări şi blesteme. Potrivit filozofiei lui Fortuna, oamenii buni se numesc “gorilieni”, iar cei răi sunt specii malefice, denumite “tarantulieni”. Unul dintre liderii revoluţionarilor timişoreni, Fortuna a cochetat şi cu poezia, printre operele sale numărându-se volume ca “Moarte şi exod” şi “Mântuire prin iubire”. Fost cântăreţ, fiul cel mare al Rovanei Plumb, Andrei, intenţionează să candideze şi el la primăria din Târgovişte. În urmă cu 13 ani, fiul Rovanei şi iubita sa şi-au încercat talentul pe piaţa muzicală cu trupa “A-Mix”. Fără prea mult succes, băiatul pesedistei s-a reorientat acum spre o carieră în politică.

 

“Noi suntem ortodocşi şi vrem să rămânem aşa cum suntem. De ce se încearcă aducerea de refugiaţi în Ardeal? De ce nu îi cazează politicienii în vilele lor? Cu banii furaţi de la poporul român” - Daniel Ghiţă, candidat PRU la Sectorul 3


Fostul număr 1din tenis, Ilie Năstase, a fost în cărţi pentru o candidatură la Primăria Capitalei din partea UNPR. PSD i-a curtat intens pe Florin Piersic şi Tudor Gheorghe pentru o candidatură la alegerile parlamentare din toamnă

 

×