x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dăncilă tulbură apele în Coaliție și nu exclude să candideze pentru Cotroceni

Dăncilă tulbură apele în Coaliție și nu exclude să candideze pentru Cotroceni

de Ion Alexandru    |    12 Iul 2019   •   08:03
Dăncilă tulbură apele în Coaliție și nu exclude să candideze pentru Cotroceni

Proaspăt aleasă președinte al PSD, Viorica Dăncilă aruncă “bomba”. Premierul nu exclude să se înscrie în cursa pentru alegerile prezidențiale, de la sfârșitul acestui an, “dacă partidul i-o va cere”. Anunțul lasă de înțeles că, în ciuda măsurătorilor sociologice făcute de PSD, în care este inclus și liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, acesta din urmă nu va fi candidatul comun al celor două partide pentru Palatul Cotroceni. De asemenea, deși sondajele de opinie interne o plasează pe primul loc în preferințele membrilor pentru această candidatură pe Gabriela Firea, o luptă împotriva președintelui PSD, pe această temă, devine una aproape imposibilă.

 

“Nu am luat încă în calcul acest lucru (candidatura la prezidențiale – n.red.). Am considerat că vom merge cu un candidat, iar eu, ca prim-ministru și președinte al PSD, îl voi sprijini. Dar nu vreau să se creadă că sunt un om laș. Dacă partidul îmi va cere acest lucru și dacă va crede că este singura soluție, voi accepta”, a precizat, ieri, în cadrul unui interviu, Viorica Dăncilă. Aceasta a adăugat că vrea un candidat care “să maximizeze șansele PSD”, reafirmând că a introdus în siondajele interne toate persoanele care și-au exprimat intenția de a candida. “Am introdus și candidatul ALDE, pe Călin Popescu Tăriceanu. A o primă evaluare, acum vreau să fac un nou sondaj, până când vom anunța candidatul”, a mai precizat liderul social-democrat.

La scurt timp după ce Dăncilă a făcut acest anunț cu privire la posibila sa candidatureă pentru Palatul Cotroceni, unul dintre liderii formațiunii. Vicepreședintele Gabriel Zetea a precizat că partidul îi va cere Vioricăi Dăncilă să candideze la prezidenţiale, dacă sondajele comandate de formaţiune arată că opţiunea românilor este îndreptată spre actualul președinte al partidului.

 

Firea, în topul preferințelor

Conform unor date interne cu privire la sondajele comandate în PSD, se pare că cea mai mare favorabilitate pentru a candida la funcția de președinte al României o are actualul primar general al Capitalei, Gabriela Firea (47%). În ceea ce privește opinia exprimată cu cine are șansele să obțină funcția prezidențială, Klaus Iohannis întrunește 44% din păreri, Călin Popescu Tăriceanu 33%, Corina Crețu 27%, Viorica Dăncilă aflându-se în coada clasamentului, cu 26 la sută, urmată de liderul USR, Dan Barna, cu 23 la sută.

Cu toate acestea, intenția de a candida la alegerile prezidențiale a fost anunțată și de social-democrații Liviu Pleșoianu, Șerban Nicolae, Eugen Orlando Teodorovici și Ecaterina Andronescu. Persoana cea mai bine clasată în sondajele de opinie și candidatul desemnat de PSD va fi anunțat în cadrul congresului din 3 august.

 

Tăriceanu încă mai speră într-un candidat unic

Posibilitatea ca Dăncilă să candideze la prezidențiale riscă să genereze tensiuni în interiorul Coaliției de guvernare, întrucât președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, ia în calcul foarte serios să candideze chiar și fără sprijinul PSD. Negocieri, în acest sens, sunt purtate cu Pro România, formațiune condusă de Victor Ponta, în vederea sprijinirii unui candidat comun. Președintele Senatului își exprimă, însă, speranța că, pe partea de centru-stânga a eșichierului politic, se va ajunge la soluția unui singur candidat, susținut de către toate cele trei formațiuni politice: PSD, ALDE și Pro România.

 

 

Conform sondajelor interne, premierul se bucură de o favorabilitate de 26 la sută pentru a se înscrie competiție

 

×