x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Distincţiile pompoase din CV-urile politicienilor

Distincţiile pompoase din CV-urile politicienilor

de Marius Gîrlașiu    |    20 Ian 2017   •   13:29
Distincţiile pompoase din CV-urile politicienilor

Ca să dea bine în CV, politicenii români se laudă cu tot felul de titluri şi distincţii, care mai de care mai pompoase. Puţini ştiu, spre exemplu, că liderii principalelor partide din România, PNL şi PSD, sunt cetăţeni de onoare în Statele Unite ale Americii sau că mulţi dintre aleşii poporului au înclinaţii literare.

 

Şefa interimară a liberalilor, Raluca Turcan, este cetăţean de onoare al statului Nebraska (SUA) şi vorbeşte engleza, franceza şi rusa. Turcan se laudă cu o diplomă în rusă comercială obţinută la Institutul Puskin din Moscova, acolo unde a studiat trei ani în perioada 1996-1999. Un alt liberal care aspiră la şefia partidului, deputatul Ovidiu Raeţchi, se laudă cu activitatea sa publicistică. Raeţchi are în palmares o culegere de eseuri, un volum de articole politice, dar şi lucrarea “Scurt Tratat despre Iubire”. Cu anumite “înclinaţii spre activităţi literare” se mândreşte şi actualul ministru de Interne, Carmen Daniela Dan, fost prefect al judeţului Teleorman, în timp ce preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, se declară autor şi coautor la “37 de lucrări ştiinţifice”. Pentru liderul ALDE, perla coroanei o reprezintă însă “decoraţia regală Nihil Sine Deo”.

 

Nicolicea ştie “Internet”

Ajuns peste noapte numărul doi în PSD, senatorul Nicolae Bădălău şi-a trecut în CV permis de conducere pentru toate categoriile de autovehicule, dar şi câteva lucrări publicate, printre care una cu o temă sugestivă pentru politicieni “Corupţia în administraţia publică”.

Un al pesedist, deputatul Gheorghe Dănuţ Bogdan, se făleşte nevoie mare cu titlul de “primar de trei stele” şi “primar de patru stele”. Bogdan a fost primar în comuna bihoreană Drăgăneşti vreme de 16 ani. Din rândul social-democraţilor, deputatul Eugen Nicolicea se laudă că ştie să utilizeze calculatorul şi are cunoştinţe Microsoft Office (Excel, Word), iar senatorul Şerban Nicolae vorbeşte limba italiană şi a fost decorat cu ordinul Serviciul credincios în grad de Cavaler. Iar liderul senatorilor PSD nu este singurul social-democrat vorbitor de italiană. Premierul Sorin Grindeanu vorbeşte şi el limba lui Michelangelo, iar în plus se laudă cu lucrarea “Integrala Lebesgue-Radon în raport cu o măsură complexă”, apărută în 2002. Mai multe cărţi a scris şi ministrul PSD al Culturii, Ionuţ Vulpescu, dintre care una i-ar putea atrage pe microbişti: “Din ţara în care stânga e Cârţu şi dreapta e Lăcătuş”. În rândul femeilor social-democrate, Ana Birchall se laudă cu “numeroase comunicări la sesiuni ştiinţifice din ţară şi străinătate”, dar şi cu faptul că a primit annual bursă de merit şi a terminat ca şefă de promoţie pe vremea când studia Dreptul la Universitatea privată Nicolae Titulescu.

 

Apostolii lui Băsescu

Cei doi discipoli ai lui Traian Băsescu, “adjuncţii” Valeriu Steriu şi Eugen Tomac, se laudă şi ei cu distincţiile obţinute. Fost candidat pentru primăria Sectorului 1, Tomac a primit în 2010 Ordinul “Sfântul Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă” al Mitropoliei Basarabiei, în vreme ce fostul lider UNPR, Valeriu Steriu, a fost decorat cu Ordinul Sfântul Constantin Brâncoveanu de către Episcopia Slatinei şi Romanaţilor pentru promovarea valorilor creştine.

 

Oscarul a ajuns în Teleorman înainte să-l ia Di Caprio

Puţină lume ştie că liderul PSD Liviu Dragnea a obţinut premiul Oscar pe vremea când celebrul Leonardo Di Caprio încă mai tânjea după celebra statuetă suflată în aur. DiCaprio l-a egalat pe Dragnea abia în februarie 2016, atunci când a câştigat Oscarul pentru rolul din The Revenant. Actualul preşedinte al Camerei Deputaţilor are şi el un Oscar în palmares. E drept, este vorba despre “Oscarul pentru excelenţă” obţinut în 2003 pentru recompensarea personalităţii anului în Teleorman. Şeful social-democraţilor a obţinut anul trecut medalia de onoare “Prieten al Comunităţilor Evreieşti din România”, dar şi “Compasul Ierusalimului”, cea mai înaltă distincţie acordată de către Congresul Evreiesc European pentru prietenia şi sprijinul acordat comunităţii evreieştin din România. Dragnea se mai laudă cu titlul de cetăţean de onoare al Leon County (Florida, SUA), dar şi cu măreţele realizări de pe vremea când era vătaful judeţului Teleorman. Ca şef de CJ, Dragnea ar fi alimentat cu apă 300.000 locuitori din mediul rural şi a organizat la Bruxelles “Teleorman-Open Day”, pentru promovarea judeţului în Uniunea Europeană.

×