x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Elevi evacuaţi, prin grija lui Klaus Werner Iohannis

Elevi evacuaţi, prin grija lui Klaus Werner Iohannis

03 Oct 2014   •   19:11
Elevi evacuaţi, prin grija lui Klaus Werner Iohannis
Jumătate din şcolile sibiene, retrocedate Bisericii Evanghelice
O afacere murdară pusă la cale de primarul Klaus Iohannis şi Biserica Evanghelică o reprezintă retrocedarea şcolilor sibiene, arată jurnaliştii de la ancheteonline.ro Reprezentanţii bisericii germane au revendicat mai toate şcolile din oraş, iar primarul împreună cu Consiliul Local au acceptat retrocedarea “in integrum”, ceea ce a provocat o adevărată criză de spaţiu pentru învăţământul din acest municipiu. Elevii au fost evacuaţi şi au fost nevoiţi să se mute în spaţii mult mai restrânse. În unele cazuri, din lipsă de săli de clasă, părinţii au pus mână de la mână pentru a ridica containere unde să poată învăţa copiii. Dar în multe situaţii, instituţiile de învăţământ sunt obligate să plătească către noul proprietar chirii exorbitante. Toţi aceşti bani provin din bugetul public. Câteva dintre aceste clădiri retrocedate au început să se degradeze. Biserica Evanghelică, noul proprietar, nu a investit nici un leu pentru întreţinerea şi renovarea lor.

Conform ancheteonline.ro aceste retrocedări s-au făcut ilegal deoarece toate aceste clădiri, care au aparţinut de drept, între 1942-1944, Grupului Etnic German, o organizaţie hitleristă, scoasă în afara legii în 1944, au intrat în proprietatea statului, nu prin abuz, ci legal, înainte de 6 martie 1948, când a început naţionalizarea.

Potrivit unor surse din cadrul Inspectoratului Şcolar Sibiu, mai bine de 50 de şcoli, grădiniţe şi licee, au fost retrocedate în tot judeţul, cea mai mare parte în municipiu. Aproape toate către Biserica Evanghelică şi Forumul Democrat al Germanilor din România. Este vorba despre şcoli gimnaziale, grădiniţe, licee, Clubul Sportiv Şoimii Sibiului, Palatul Copiilor şi clădirea Inspectoratului Şcolar. Unele clădiri de şcoli retrocedate sunt acum goale, unele au fost demolate şi se construiesc spaţii comerciale. Liceul Pedagogic “Andrei Şaguna”, despre care istoricul Gheorghe Maior spunea că este “cea mai veche şcoală normală din România”, se degradează. Primăria nu a ţinut cont că această clădire este declarată monument istoric în centrul Sibiului. Multe şcoli sunt puse în situaţia de a plăti chirii foarte mari către noul proprietar, Biserica Evanghelică, pentru că Primăria Sibiu nu a mai construit o şcoală de foarte mulţi ani. Aceşti bani sunt achitaţi de către administraţia locală.

Biserica revendică, Primăria plăteşte
Primăria şi Consiliul Local sunt cele cea care au retrocedat, în mare parte, aceste clădiri pe baza cererilor de revendicare. Este vorba de o afacere a lui Klaus Iohannis pusă la cale cu colegii săi de la Biserica Evanghelică, arată jurnaliştii de la ancheteonline.ro. Şcolile sunt retrocedate, ajung în proprietatea Bisericii Evaghelice, apoi Primăria plăteşte din fonduri publice bisericii chiria care depăşeşte 250.000 de euro pe an. O modalitate   eficientă de căpuşare a bugetului Primăriei Sibiu. Biserica Evanghelică a revendicat jumătare din clădirile şcolilor din Sibiu, susţinând că i-au aparţinut de drept înainte de 1948, iar statul comunist le-a naţionalizat. În 1942, Biserica Evenghelică a semnat o Convenţie Generală pentru reglementarea raporturilor Bisericii Regnicolare Evanghelice de confesiune augsburgice cu Grupul Etnic German.
Acest grup, format din majoritatea etnicilor germani din România, a preluat toate bunurile bisericii evanghelice. La acea vreme mai toate şcolile din Sibiu se aflau în proprietatea consistoriului bisericii evanghelice.


×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis - mapa profesionala