x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "Erau innebuniti dupa banii Elenei Udrea"

"Erau innebuniti dupa banii Elenei Udrea"

de Monica Iordache Apostol    |    03 Noi 2005   •   00:00
"Erau innebuniti dupa banii Elenei Udrea"

Fostul presedinte al PNL Sector 2, Catalin Grigorescu, povesteste cum a ajuns Elena Udrea pe listele electorale ale liberalilor, cel care i-a facut primul lobby fiind Ludovic Orban. A urmat telefonul cu rugaminti de la Theodor Stolojan pentru a se gasi o solutie.

Cum a ajuns Elena Udrea pe listele electorale ale liberalilor? A dat teste de administratie, dar a trecut cu brio si testul banilor. Detaliile le povesteste fostul presedinte al PNL Sector 2, Catalin Grigorescu.

Jurnalul National: Cum a aparut Elena Udrea pe listele PNL?
Catalin Grigorescu: Elena Udrea a aparut, din ceea ce stiu eu si din ceea ce este confirmat pe hartie, ca membru UFD. Intr-adevar a existat si o interventie a domnului Ludovic Orban si apoi a domnului Theodor Stolojan pentru sustinerea Elenei pentru candidatura la Consiliul General. Cu toate astea, Elena a trebuit sa treaca prin toate furcile prin care a trebuit sa treaca toti candidatii de consilieri, a dat examen de legislatie pe administratia locala, a scris un eseu pentru politici sectoriale din administratie, a sustinut un test psihologic si asa mai departe. Toti consilierii care s-au regasit pe lista finala a trebuit sa aiba un anumit punctaj, iar punctajul s-a dat cu votul Biroului Permanent al Sectorului 2, lista a fost aprobata de catre conducerea PNL la nivelul Bucurestiului, aprobata de catre Traian Basescu si de Consiliul Aliantei pe Bucuresti, cu girul Delegatiei Permanente a partidului. Nu are nici o legatura cu inceputul. Chiar daca ar fi fost o gafa la inceput, existau mii de controale care se faceau dupa aceea. Totul s-a dus de jos in sus.

Lobby pentru Elena Udrea

Sa ne intoarcem la momentul interventiei...
Ludovic m-a sunat si mi-a zis ca Theodor Stolojan l-a contactat si i-a zis ca ar dori foarte mult ca Elena sa se afle pe o lista de consilieri. Ludovic m-a sunat pe mine si m-a intrebat daca sunt de acord si daca reusesc sa-i gasesc un loc. Am avut o discutie cu toti membrii Biroului Permanent de sector si au acceptat ca Elena sa isi depuna candidatura pentru Sectorul 2.

Ludovic Orban i-a sunat pe toti presedintii de sectoare. De ce, daca ea era deja membra a PNL Sector 2?
Se pot transfera oameni de la o filiala la alta. Asta ar insemna ca cel care a facut primul lobby pentru Elena Udrea a fost Ludovic Orban. El i-a sunat pe toti presedintii. El a fost purtatorul de imagine al Elenei Udrea in perioada respectiva. Sectorul 2 a promovat insa o lista de tineri. Elena, avand cativa ani buni de avocatura in spate, avea experienta necesara pentru activitatea locala. Am vrut sa existe acel test pe administratie locala pentru a nu mai exista problema din 1996-2000, cand Conventia nu a avut absolut deloc oameni si am bagat pe liste tot felul de nepregatiti.

Din ce moment a devenit ea membru al acestei filiale?
Sincer, nu pot sa va spun. Eu v-am explicat care a fost mecanismul de desemnare. Desemnarea ei de catre filiala nostra a fost aprobata de toate forurile superioare ale partidului. Daca a fost vina mea, a fost vina lui Orban, daca a fost vina lui Orban, a fost vina lui Vlad Moisescu, a tuturor presedintilor de sectoare, pentru ca toti am votat. Daca e sa fie o greseala, atunci am facut greseala ca l-am acceptat pe Mircea Cinteza pe lista, tot la presiunea lui Stolojan. Elena nu si-a dat seama ca toata lumea era innebunita dupa ea si o pupau in fund pentru bani.

A urmat un telefon de la Stolojan?
A urmat un telefon de la Stolojan prin care ma ruga si el sa gasesc o solutie pentru ca Elena sa fie pe lista.

A venit si cu niste argumente? A spus "o cunosc, e competenta, e foarte desteapta"?
Nu.

Dar ce a spus la telefon?
M-a rugat sa-i gasesc un loc. Era de fapt o garantie a domniei sale ca pozitia mea in partid, ca foarte tanar, nu va fi atinsa.

Era un schimb?
Putem sa il consideram si asa. El nu s-a tinut de cuvant. Si Ludovic Orban a spus ca, dupa ce l-am servit pe Stolojan, el m-a scos de pe listele parlamentare si a desfiintat intreaga organizatie a Sectorului 2.

Stolojan a dat de inteles limpede ca este vorba de un schimb? A existat o promisiune de la el?
Stolojan nu trebuia sa imi asigure intrarea pe liste pentru ca rezultatele mele imi garantau acest lucru.

Dar a existat o afirmatie de sprijin explicita?
I-am cerut-o eu, pentru ca nu aveam incredere in el.

De cat timp era Elena Udrea in partid?
PNL a facut o serie de fuziuni realizate cu negocieri. Cea cu UFD s-a facut in 2003. Una dintre negocieri a constat si in acordarea de locuri pe listele electorale, in functie de anumite criterii: ponderea oamenilor, calitatea lor, suportul financiar. Nu e usor sa tii o filiala in spate. E nevoie de un nucleu de oameni care sa o sustina financiar: intretinere, secretara etc. In plus, neavand candidatul la primaria de sector, ne-am gasit in situatia delicata de a acoperi datoria financiara catre PD. Conform protocolului, trebuia sa dam 30%-40% din suma de campanie electorala, calculata pe maximul legal. Atunci aveam o suma foarte mare de acoperit catre Alianta. Nu PNL a candidat la alegeri. Nu se puteau incasa bani pe partid, pentru ca formatiunea care a candidat era Alianta PNL-PD, o alta formatiune juridica. Daca Elena sau Dorin Cocos ar fi dat acei zeci de mii de euro, cum s-a spus, acum era parlamentar sau primar. La banii astia intra sigur. Sumele care s-au cerut pentru candidatii la consiliu erau infime.

Fostul secretar general al UFD spune ca Udrea nu a fost membru al acestui partid...
Fostul presedinte al UFD Sector 2 si fostul trezorier au venit si au sustinut-o pe Elena Udrea, ce era sa fac? Sa caut in baza de date sa verific? Atat timp cat propunerea a fost votata de sector si a fost sustinuta de presedintele partidului... Controalele si verificarile nu isi aveau rostul. Toata lumea a acceptat-o, iar Elena a fost pentru o perioada un fel de simbol folosit in campania electorala.

Care a fost activitatea ei inainte de alcatuirea listelor?
Sunt foarte multi oameni care apar in partid in momentul alcatuirii listelor.

Si intra direct pe liste...
Nu ai pe cine sa pui pe liste. A fost totusi o competitie. Pentru trei locuri pe listele CGMB de la Sectorul 2 au fost opt sau noua candidati.

Theodor Stolojan spune ca a cunoscut-o la niste actiuni caritabile. Va aduceti aminte daca la astfel de actiuni organizate de PNL Sector 2, inaintea alcatuirii listelor, au participat Udrea si Stolojan?
Stolojan nu prea a participat la actiunile noastre. Singurul eveniment a fost declansarea campaniei "Esti bucurestean, deci te intereseaza". E posibil sa se fi cunoscut. Nu faceam parte din anturajul lui Theodor Stolojan, asa ca nu stiu lucrurile astea.

Vanatoare de vrajitoare

Exista vreun indiciu, macar la nivel de zvonuri prin partid, ca l-ar fi cunoscut pe Dorin Cocos?
El a venit in PNL din Grupul Tofan. Daca l-a cunoscut pe Dorin Cocos acolo, nu stiu si nici nu ma intereseaza. Din pacate, scandalul este consecinta vanatorii interne de vrajitoare. Singurul lucru care conteaza este ca imaginea PNL sa nu fie terfelita. Acelasi grup de interese a distrus PNTCD si vrea sa distruga si PNL. Nu cred ca Dinu Patriciu este demonul Romaniei.

Si de ce i se intampla ce i se intampla?
Pentru ca are, ca si mine, o gura foarte sloboda si s-a opus aliantei cu PD. Au fost o multime de victime ale ideii de aliante in PNL, cea mai mica este Elena.

Care era contributia fiecarui candidat pentru campanie?
5.000 de euro platiti catre PD. Nici un ban de-al lui Elena Udrea nu a trecut pe la PNL. Daca era o chestie financiara si Curtea de Conturi descoperea asta, pier-deam locurile de consilieri. Va dati seama ca lucrurile au fost acoperite. Credeti ca Traian Basescu lasa ceva neacoperit?

VINOVATII
"Daca a fost vina mea, a fost vina lui Orban, daca a fost vina lui Orban, a fost vina lui Vlad Moisescu, a tuturor presedintilor de sectoare, pentru ca toti am votat. Daca e sa fie o greseala, atunci am facut greseala ca l-am acceptat pe Mircea Cinteza pe lista, tot la presiunea lui Stolojan"

NEVOI
"Nu e usor sa tii o filiala in spate. E nevoie de un nucleu de oameni care sa o sustina financiar: intretinere, secretara etc. In plus, neavand candidatul la Primaria de sector, ne-am gasit in situatia delicata de a acoperi datoria financiara catre PD. Trebuia sa dam 30%-40% din suma de campanie electorala, calculata pe maximul legal" - Catalin Grigorescu, fost lider al PNL Sector 2
×