x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Rovana Plumb: Ministerul Mediului a dat avize pentru explorarea gazelor de şist în Dobrogea

Rovana Plumb: Ministerul Mediului a dat avize pentru explorarea gazelor de şist în Dobrogea

29 Apr 2013   •   18:38
Rovana Plumb: Ministerul Mediului a dat avize pentru explorarea gazelor de şist în Dobrogea
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, a anunţat luni la Constanţa că Ministerul Mediului a dat avize unor companii străine pentru explorarea gazelor de şist în regiunea Dobrogea, informează agerpres.ro.

"Ca să ajungem la exploatare trebuie să vedem dacă avem această resursă şi unde o avem. Ori fără explorare nu avem cum să identificăm, deocamdată suntem în faza de explorare. Da, am dat avize pentru Dobrogea, pentru că nu există niciun fel de risc. Se tratează cu foarte mare seriozitate, este clar că pe explorare, pe tehnologia utilizată, nu există riscuri în ce priveşte mediul, niciun fel de transfer în ceea ce priveşte calitatea apei potabile, respectiv infestarea pânzei freatice, pentru că nu se utilizează tehnica de fracturare hidraulică. Probabil că trebuia să se explice mai de mult acest lucru. Dacă s-ar fi explicat, probabil că şi modul în care era recepţionată această investiţie era altfel făcută. Dar avem nevoie de aceste explorări", a spus Rovana Plumb.

Ea a precizat că şi Bulgaria a început partea de prospecţiune cu privire la gazele de şist şi, în acelaşi context, a declarat că toate ţările membre UE au nevoie de independenţă energetică, exploatarea gazelor de şist fiind una dintre soluţii, ce a fost preluată atât de Polonia, care este într-un stadiu avansat, cât şi de Marea Britanie în ultima perioadă şi de alte state membre care sunt în faza de prospectare şi de explorare.

Potrivit Rovanei Plumb, din punct de vedere tehnic orice investiţie trebuie să respecte toate normele şi regulamentele privind protecţia mediului.

"Atât timp cât, în ceea ce priveşte explorarea gazelor de şist în România, nu se utilizează metoda de fracturare hidraulică, din punctul de vedere al protecţiei mediului nu există niciun risc. Aşa că, atât pentru zona Dobrogea, cât şi pentru celelalte zone unde s-au solicitat de către companiile străine licenţe în ceea ce priveşte prospectarea şi explorarea, din punct de vedere al mediului se poate elibera acel aviz de mediu, neexistând niciun risc", a explicat ministrul Mediului.

Aceasta a precizat că pentru a se ajunge la exploatare, trebuie mai întâi să se facă explorarea gazelor de şist, proces care durează 5 ani.

"Eu vă spun doar din punct de vedere al Ministerului Mediului, cu toată responsabilitatea şi seriozitatea, că nu există risc de mediu în ceea ce priveşte explorarea deoarece nu se utilizează tehnologia de fracturare hidraulica. Prima fază o reprezintă componenta de prospecţiuni, care înseamnă verificarea riscului la cutremur, faza a doua, care durează în medie cinci ani de zile, este faza de explorare, respectiv identificarea resursei pe teritoriul statului membru, abia a treia fază, după cinci ani de zile, înseamnă exploatarea, adică valorificarea eventualei resurse care se identifica in urma explorării", a spus Rovana Plumb. 

×