x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Galeriile de artă din sufrageria parlamentarilor

Galeriile de artă din sufrageria parlamentarilor

de Diana Lazăr    |    08 Iun 2015   •   08:32
Galeriile de artă din sufrageria parlamentarilor

Casele lor ar putea fi adevărate muzee, iar seifurile arată probabil ca magazinele de lux din Elveţia. Şi nu vorbim despre personalităţi din topul Forbes, ci despre parlamentari români. Peste 10% dintre aleşi au mici comori pe pereţi sau în cutiile de bijuterii, potrivit propriilor declaraţii de avere. Campion absolut la investiţii în obiecte de arta este deputatul Sebastian Ghiţă, care şi-a estimat colecţia la 13 milioane de euro.

Pasiunea pentru pictură a lui Darius Vâlcov este împărtăşită şi de foştii săi colegi din Parlament. Cei mai mulţi dintre senatori şi deputaţi declară că au tablouri şi icoane de zeci de mii de euro, dar şi bijuterii preţioase. Spre deosebire de fostul ministru al Finanţelor care-i iubea pe Renoir şi Picasso, majoritatea parlamentarilor scriu în declaraţiile de avere că au investit în artişti români.

13 mil. euro pe pereți

Cea mai impresionantă colecţie este de departe a lui Sebastian Ghiţă , deputat independent care susţine că ar avea obiecte de artă în valoare de 13 milioane de euro. Deputatul nu detaliază însă în declaraţia de avere ce fel de artişti colecţionează. Pe lângă galeria de artă de acasă, Ghiţă declară bijuterii de peste 3 milioane de euro şi ceasuri de alte 900 de mii de euro.

Pasionată de artă este şi Carmen Hărău, deputat PNL, care scrie în declaraţia de avere că are „împreună cu soţul” o „colecţie de tablouri – artă contemporană” în valoare de 250 de mii de euro. Şi, cum bijuteriile nu pot lipsi din lista de pasiuni a doamnelor, Carmen Hărău a investit şi în acest capitol 60 de mii de euro.

Tablouri sau icoane de „la mama”

Un alt moştenitor de tablouri este senatorul PNL Cristian Rădulescu. Preferaţii lui sunt „pictori români interbelici” a căror operă o estimează în jur de 210 mii de euro. 

Senatorul Marius Nicoară este şi el iubitor de pictură. 80 de tablouri „peisaje, compoziţii şi icoane” evaluate la aproape 100 de mii de lei sunt expuse în casa familiei Nicoară. Senatorul susţine că mare parte dintre acestea sunt moştenite de la mama sa, care i-a transmis şi pasiunea pentru artă. În plus, liberalul se laudă cu ceasuri şi bijuterii de 40 de mii de lei.

Colecționari sau investitori?

În topul colecţionarilor de artă se află şi deputatul UNPR (fost PNL, fost PMP, fost PDL) Marin Anton, unul dintre parlamentarii cu cele mai vaste declaraţii de avere şi cunoscut pentru afacerile sale agricole. Anton are artă de aproape 210 mii de euro, dar nu detaliază ce fel de obiecte deţine.

La rândul său, deputatul PSD Cristina Dumitrache deţine tablouri şi icoane de 170 de mii de euro. Pasiunea pentru frumos a social-democratei nu se limitează doar la arta pictată. Şi-a decorat casa cu mobilier de peste 50 de mii de euro. Nici bijuteriile nu-i lipsesc din colecţie, deputatul PSD declarând că a investit 170 de mii de euro în astfel de accesorii.

Cei mai mulți dintre parlamentarii care au dorit să investească în pasiunea pentru artă au pariat pe artiştii autohtoni. Picturi celebre semnate de Ştefan Luchian, Constantin Piliuţă sau Francisc Sirato se regăsesc în colecţia senatorului conservator Mihai Laurenţiu, care a chel-tuit pentru ele peste 330 de mii de lei.

Unii pariază pe români

Gheorghe Ialomiţianu a cumpărat operă de Vasile Crăiţă şi Ilie Boca în valoare de 40 de mii de lei. Pasionată de artă autohtonă este şi deputatul Manuela Mitrea, care are 94 de tablouri de peste 290 de mii de lei, multe dintre ele purtând semnătura lui Octav Băncilă. În plus, familia Mitrea deţine şi bijuterii de aproape 170 de mii de lei. La rândul său, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a notat în declaraţia de avere că are „6 tablouri executate în ulei, tempera şi tuş” care valorează în jur de 10 mii de euro. „Mai deţin şi alte icoane şi tablouri, dar nu reprezintă o valoare financiară şi artistică deosebită”, mai spune Sârbu.

Există însă şi parlamentari care nu doresc să fie proprietari de colecţii întregi şi se mulţumesc cu o singură operă de valoare. Este cazul deputatului UDMR Kelemen Attila, deţinătorul tabloului „Călăreți”, a cărui valoare este de 20 de mii de euro.

Lista colecţionarilor din Parlament este însă vastă. Peste 10% dintre senatori şi deputaţi susţin în declaraţiile de avere că investesc în tablouri sau în alte obiecte de artă.
 

×