x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică IMAGINI DOCUMENT: Jose Manuel Barroso, tânărul comunist care a ajuns să conducă Europa (VIDEO)

IMAGINI DOCUMENT: Jose Manuel Barroso, tânărul comunist care a ajuns să conducă Europa (VIDEO)

15 Iul 2012   •   09:01
IMAGINI DOCUMENT: Jose Manuel Barroso, tânărul comunist care a ajuns să conducă Europa (VIDEO)

Jose Manuel Barroso, acum presedinte al Comisiei Europene, si-a inceput activitatea in politica dupa Revolutia Portugheza din 1974, activand in Federatia marxist-leninista a studentilor, acum aripa tanara a PCTP/MRPP (Partidul Comunist al Muncitorilor / Miscarea Reformata a Partidului Proletarilor 1974 - 1980), un partid revolutionar maoist despre care s-a speculat ca ar avea legaturi cu actiunile teroriste.

Actualul presedinte al Comisiei Europene a devenit cunoscut prin lozinci anti-capitaliste scrise pe ziduri sau prin confiscarea mobilierului Facultatii de Drept. Dupa cateva astfel de actiuni, tanarul Barroso a urcat rapid in ierarhia partidului maoist.

Insa peisajul politic din Portugalia s-a schimbat rapid. Extrema stanga a esuat in preluarea puterii asupra tarii, iar Barroso s-a decis ca ar fi mai bine sa plece in strainatate, la studii.

La intoarcerea in tara, Barroso si-a schimbat total viziunea politica. El s-a raliat miscarii de dreapta, PPD-PSD, unde, din nou, a reusit sa se afirme, urcand pe scara ierarhica si devenind, in scurt timp, premierul Portugaliei. Ca prim-ministru, a luat cateva hotarari controversate. El a sustinut invazia Irakului din 2003, careia majoritatea portughezilor s-au opus, si este responsabil pentru reducerea cheltuielilor publice.

La 29 iunie 2004, el a fost numit in functia de presedinte al Comisie Europene, ales in unanimitate de executivele celor 25 de state membre ale Uniunii Europene. Parlamentul European a sustinut aceasta decizie la 22 iulie 2004 cu 413 voturi din 711 eurodeputati care au participat la vot (251 contra si 44 de abtineri). Barroso a fost reales in functie si pentru legislatura 2009-2014 a Parlamentului European, cu 382 de voturi pentru si 219 contra.

In acest film din 1976, poate fi observat tanarul maoist José Barroso, intr-o declaratie foarte confuza, cerand studentilor sa "lupte". El critica sistemul burghez de educatie burgheza care ii intoarce pe studenti impotriva muncitorilor si invers.

×