x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Inițiativa USR de modificare a Legii CCR, desființată din punct de vedere gramatical

Inițiativa USR de modificare a Legii CCR, desființată din punct de vedere gramatical

de Ion Alexandru    |    24 Noi 2017   •   12:05
Inițiativa USR de modificare a Legii CCR, desființată din punct de vedere gramatical

Consiliul Legislativ îi trimite la școala primară pe parlamen­tarii USR care au redactat textul unei inițiative legislative, prin care se urmărește modifi­carea Legii de organizare și funcționare a Curții Consti­tuționale. În avizul cu obser­vații, Consiliul a corectat o greșeală gramaticală a textului propunerii și a atras atenția că un al doilea punct al proiectului încalcă prevederile Constituției. Inițiativa a fost semnată de 39 de parlamentari USR, printre care se numără și fostul ministru al Culturii, Vlad Alexan­drescu.

Proiectul de lege pentru modi­ficarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea CCR a fost înaintat de senatorii și depu­tații URS către Biroul Permanent al Camerei Deputaților pe 1 septembrie și vizează, practic, două obiective. Primul se referă la modificarea alineatului 3 al articolului 59, în sensul că „jude­cătorul care a votat împotrivă poate formula opinie separată, în baza independenței judecăto­rului. Cu privire la motivarea deciziei se poate formula opinie concurentă. Opinia separată, împreună cu cea concurentă, se publică obligatoriu în Monitorul Oficial, împreună cu decizia, în forma prezentată de judecătorul care a formulat-o. Niciunul dintre judecătorii CCR nu pot intervene pentru modi­ficarea opiniei concurente sau a opiniei separate”, scriu parla­mentarii USR în textul inițiativei legislative.

La data de 22 septembrie, Consiliul Legislativ a emis un aviz favorabil, dar cu observații care desființează, practic, inițiativa. Mai mult, Consiliul atrage atenția că „la punctul 1 al articolului unic, pentru corectitudinea exprimării, sintagma «nu pot intervene» trebuie redactată sub forma «nu poate interveni»”. Corecția gramaticală administrată astfel este cu atât mai rușinoasă pentru inițiatori, întrucât pe lista lor se regăsește și fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu.

Propunerea, contra Constituției

A doua modificare a Legii CCR vizată de USR se referă la introdu­cerea obligativității ca, la numirea în funcția de judecător constituțional, candidatul nu trebuie să fi făcut parte dintr-un partid politic în ultimii nouă ani. „Judecătorii CCR trebuie să aibă pregătire juridică supe­rioară, înaltă competență profesională, o vechime de cel puțin 18 ani în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior și trebuie să nu fi fost membru într-un partid politic în ultimii nouă ani”, se mai arată în textul proiectului de lege.

În legătură cu acest punct, Consiliul Legislativ arată că modificarea propusă nu poate fi realizată la nivel de lege, pentru că ar încălca prevederile art. 143 din Constituția României. În acest sens, în opinia Consiliului Legislativ, acest punct trebuie eliminat din proiectul de lege.

Proiectul a primit aviz negativ din partea Comisiei pentru drepturile omului, aviz negativ în punctul de vedere exprimat de Guvern și aviz negativ de la Comisia Juridică. La data de 20 noiembrie, iniţi­ativa a fost retrimisă din plen la comisii, urmând ca raportul să fie emis cel mai târziu în 12 decembrie, deoarece, la data de 19 decembrie, expiră termenul constituțional pentru dezba­terea în plen.

 

Lege anti-PSD, motivată de Cosette Chichirău

Expunerea de motive a inţiativei de modificare a Legii CCR este semnată, în numele inițiatorilor, de către deputata USR Cosette Chichirău. Aceasta susține, în scris, că jurisdicția constituțională „a fost și este strâns legată de nevoia apărării stabilității constituționale din democrații, de pericolul unor majorități politice cu tendințe anticonstituționale”. În fapt, USR recunoaște că vrea modificarea acestei legi, ca acțiune anti-PSD. „Remarcăm în acest sens că, în general, formațiunea politică PSD a nominalizat pentru funcția de judecător constituțional membri proprii, personalități care au exercitat funcții publice în numele său sau, într-unul dintre cazuri, chiar având legături de familie cu un membru din conducerea sa, spre deosebire de celelalte formațiuni politice care, cu câteva excepții, au înțeles să nominalizeze personalități independente, neafiliate politic”, scrie Cosette Chichirău în această expunere de motive.

×
Subiecte în articol: inițiativa USR