x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Liberalii se luptă cu pedeliştii în “noul” PNL

Liberalii se luptă cu pedeliştii în “noul” PNL

de Marius Gîrlașiu    |    19 Apr 2016   •   09:58
Liberalii se luptă cu pedeliştii în “noul” PNL
Sursa foto: Adrian CUBA / AGERPRES FOTO

Dincolo de acuzaţiile de simpatizant al Mişcării Legionare şi abdicare de la valorile liberalismului, candidatura lui Marian Munteanu la Primăria Capitalei a scos la iveală şi tensiunile care încă mocnesc în noul PNL, între vechii liberali şi foştii democrat-liberali în frunte cu Vasile Blaga şi Cătălin Predoiu. Puse cap la cap, ultimele mişcări de trupe din culisele partidului conturează fractura încă existentă între cele două tabere, liberalii lui Atanasiu şi pedeliştii lui Blaga.

 

Zecile de “comisii de unificare” săptămânale şi-au dovedit ineficienţa după lansarea fostului lider al studenţilor din anii `90, Marian Munteanu, în cursa pentru Primăria Generală a Capitalei. Imediat după retragerea forţată a lui Ludovic Orban, copreşedintele Vasile Blaga promitea că înlocuitorul lui Orban “va fi un om din interiorul partidului”. “Nu este niciun fel de problemă legată de resursa umană din interiorul PNL. Avem resursa umană care să câştige Primăria”, asigura şi Alina Gorghiu. Doar că jocurile de culise ce au urmat au dezvăluit ruptura încă existentă în interiorul partidului între vechii liberali şi pedeliştii absorbiţi în 2014. Prima variantă luată în calcul a fost candidatura fostului PDL-ist Cătălin Predoiu. Liderul organizaţiei din Bucureşti a refuzat categoric să-şi asume intrarea în cursă, întrucât un eventual eşec în alegerile pentru Capitală ar fi atârnat ca o piatră de moară pentru imaginea sa politică. “Predoiu încă mai speră să fie premier”, susţin surse liberale. După refuzul lui Predoiu şi-a asumat candidatura Adriana Săftoiu, însă vechii liberali nici n-au vrut să audă de fosta pedelistă. Candidatura Adrianei Săftoiu a fost susţinută în partid de pedeliştii cu ştate vechi, Vasile Blaga şi Cătălin Predoiu, însă democrat-liberalii s-au văzut înfrânţi de tabăra liberalilor lui Atanasiu. “Eu nu am nicio legătură cu această numire (n.r. - a lui Marian Munteanu). E deja asumată persoana care l-a condus în birourile PNL”, a reacţionat ieri Adriana Săftoiu, făcând referire la Teodor Atanasiu.

 

Atanasiu revine la butoane

Influenţa lui Atanasiu a fost confirmată oficial, prin numirea acestuia ca şef de campanie al lui Marian Munteanu la Primăria Generală, cu unanimitate de voturi în Biroul Politic. Prim-vicele PNL este cel care în mai anul trecut îi asigura pe vechii liberali că “partidul ăsta va fi al vostru”, într-o şedinţă de taină la Bistriţa. “Noi fără PDL nu câştigam alegerile. Ne-am ţinut de nas şi am făcut un compromis, altfel nu se putea. Eu vă spun că le-am dat şi iluzia că o să aibă prim-ministru (n.r. - pe Cătălin Predoiu). Vă dau în scris că nu o să-l aibă. Am avut nevoie de ei, acum nu mai am nevoie. Le-am spus că dacă pleacă mâine îmi fac un bine”, le spunea Atanasiu vechilor liberali, cu Alina Gorghiu de faţă. Tensiunile dintre cele două tabere au fost dezvăluite şi de fostul preşedinte Traian Băsescu, care l-a atacat dur pe Vasile Blaga. “Ai vândut PDL-ul unei adunături fără viziune doar pentru a-ţi salva scaunul de şefuleţ de partid”, i-a scris Băsescu actualului lider al PNL. De altfel, pedeliştii s-au opus pe faţă în comisia de unificare alegerii lui Marian Munteanu drept candidat în locul lui Orban. Adriana Săftoiu le-ar fi explicat liberalilor că “nu e cazul ca Munteanu să fie prezentat ca o persoană din societatea civilă, pentru că nu a avut nicio rezervă să devină candidatul partidului lui Măgureanu la preşedinţie şi are un aspirant trecut politic”.

 

CITAT: Teodor Atanasiu, prim-vicepreşedinte PNL

 

“Deci partidul ăsta va fi al vostru, nu al lor. Să fie foarte clar! A fost şi va fi al nostru. Nu o să plece, nu-s proşti. O să convieţuim cu ei, dar liderii lor o să dispară rând pe rând!”

 

CASETĂ:

 

În ţară, la fel ca la centru

Fuziunea dintre liberali şi pedelişti este departe de a se fi încheiat în teritoriu. Primarul din Buşteni, fostul PDL-ist Emanoil Savin, a dezvăluit tensiunile existente între cele două facţiuni. “PNL a luat prin absorbţie PDL, dar organizaţiile funcţionează paralel. La Buşteni avem două organizaţii, una PNL, alta PDL, ca şi la judeţ. Eu m-am dus la câteva şedinţe, după care n-am mai vrut să vin pentru că ei se întâlneau separat, noi separat”, spunea Savin în martie. Edilul a plecat din PNL şi va candida pentru un nou mandat după ce s-a înscris în PSD.

Liberalul Teodor Atanasiu pare să fi câştigat pentru moment disputa cu tabăra pedelistă condusă de Blaga şi Predoiu

 



 

 

 

 

 

 

×