x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ministrul Justiţiei: Raportul MCV marchează o serie de "progrese incontestabile și este "cel mai bun până în prezent"

Ministrul Justiţiei: Raportul MCV marchează o serie de "progrese incontestabile și este "cel mai bun până în prezent"

de Agerpres    |    28 Ian 2015   •   17:29
Ministrul Justiţiei: Raportul MCV marchează o serie de "progrese incontestabile și este "cel mai bun până în prezent"
Sursa foto: Ministrul Justiţiei: Raportul MCV marchează o serie de "progrese incontestabile și este "cel mai bun până în prezent"

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat că raportul MCV publicat miercuri este "cel mai bun până în prezent", şi marchează o serie de "progrese incontestabile", printre care lupta împotriva corupţiei şi implementarea noilor coduri. 

 
"România are astăzi un raport mai bun ca în 2014, fiind cea mai bună evaluare până în prezent. Este pentru cel de-al doilea an consecutiv în care Comisia Europeană constată progrese importante în numeroase domenii şi menţinerea unui trend puternic pozitiv. Aprecieri importante şi documentate figurează în raport la adresa Ministerului Justiţiei, a sistemului judiciar în ansamblu şi a instituţiilor competente în domeniul combaterii corupţiei - Înalta Curte, DNA, ANI, fiind însă remarcat şi spiritul constructiv de cooperare între autorităţile române şi Comisia Europeană, dar şi consensul în susţinerea reformei", a spus Cazanciuc. 
 
El a arătat că raportul marchează o serie de progrese "incontestabile", precum intrarea în vigoare a Codurilor penale, fiind apreciat efortul sistemului judiciar de a se adapta noilor dispoziţii "fără sincope" şi alocarea resurselor umane şi financiare necesare pentru implementarea codurilor. 
 
"Rezultatele impresionante ale instituţiilor din sistemul judiciar în lupta anticorupţie - Înalta Curte, ANI, DNA, Ministerul Public în ansamblul său, este de asemenea marcat ca atare. În acest context ţin să-i felicit pe toţi judecătorii şi procurorii care au făcut posibile asemenea rezultate, care prin munca depusă au devenit astăzi modele la nivel european", a mai arătat Robert Cazanciuc. 
 
Ministrul a mai spus că în Raport mai este punctată pozitiv adoptarea strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar pentru perioada 2015-2020, finalizarea de către MJ a proiectului de acces gratuit la legile naţionale şi adoptarea de către Guvern a programului naţional de investiţii în sediile instanţelor şi parchetelor pentru următorii cinci ani. 
 
"Probabil cel mai important motiv de satisfacţie este faptul că pentru prima dată raportul vorbeşte despre caracterul sustenabil al reformei sistemului judiciar, marcând continuarea creşterii încrederii cetăţenilor în actul de justiţie", a declarat ministrul Cazanciuc. 
 
Comisia Europeană a adoptat miercuri raportul privind progresele înregistrate de România în ultimele 12 luni în domeniul reformei judiciare şi al luptei împotriva corupţiei, în cadrul MCV.

×