x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mircea Geoană, adjunct al secretarului general NATO

Mircea Geoană, adjunct al secretarului general NATO

de Ion Alexandru    |    18 Iul 2019   •   08:31
Mircea Geoană, adjunct al secretarului general NATO

Fostul preşedinte al PSD şi câştigătorul de facto al alegerilor prezidenţiale din anul 2009, Mircea Geoană, a fost numit în funcţia de adjunct al secretarului general al NATO. Anunţul a fost făcut de către şeful Alianţei Nord Atlantice, Jens Stoltenberg, chiar pe pagina oficială a organizaţiei.

 

“Sunt bucuros să fac anunţul de numire a lui Mircea Geoană ca adjunct al secretarului general NATO. Este un promotor puternic al relaţiilor transatlantice şi va aduce o experienţă îndelungată în calitate de om de stat şi diplomat acestei înalte poziţii. Va fi primul român care va deţine această înaltă demnitate”, a scris, ieri după-amiază, Jens Stoltenberg. Acesta a adăugat că îi mulţumeşte Rosei Gottemoller, fostul adjunct al secretarului general, căreia i-a apreciat abilităţile diplomatice şi expertiza ei în politica internaţională de securitate, care “au fost de nepreţuit Alianţei, deoarece NATO continuă să se adapteze la un mediu de securitate tot mai imprevizibil”.

Stoltenberg publică, în continuare, o scurtă biografie a lui Mircea Geoană, despre care scrie că este fondatorul şi preşedintele ASPEN România, că a ocupat funcţia de preşedinte al Senatului, dar că a fost şi ministru de Externe, şi ambasador al României în Statele Unite ale Americii. Mircea Geoană îşi va prelua mandatul la mijlocul lunii octombrie.

 

O recunoaştere a contribuţiei României în NATO

La scurt timp după ce acest mesaj al secretarului general al NATO a fost făcut public, Mircea Geoană a reacţionat pe pagina sa de Facebook. “Sunt mândru să fiu desemnat de către Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, ca următorul Secretar General Adjunct. Este, deopotrivă, o uriaşă provocare şi o oportunitate de a reprezenta interesele Alianţei noastre, care asigură securitatea a peste un miliard de cetăţeni”, scrie Geoană. Acesta adaugă că “de-a lungul carierei mele diplomatice şi politice, am promovat legătura transatlantică şi integrarea euroatlantică a României. Sunt profund onorat să fiu desemnat pentru această poziţie cheie ce reprezintă, de asemenea, o recunoaştere importantă a contribuţiei României la NATO. Apreciez, în mod deosebit, susţinerea politică şi instituţională transpartinice de care s-a bucurat candidatura mea”.

Născut pe 14 iulie 1958, Mircea Geoană este primul român care ocupă o astfel de demnitate. Geoană a fost decorat, în 2000, cu Ordinul Naţional “Steaua României”, iar în anul 2002, a primit “Legiunea de Onoare” a Franţei

 

 

×
Subiecte în articol: mircea geoana