x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Norica Nicolai: O cercetare judiciara sa lamureasca problema inchisorilor CIA din Romania

Norica Nicolai: O cercetare judiciara sa lamureasca problema inchisorilor CIA din Romania

de Dan Constantin    |    27 Apr 2015   •   08:57
Norica Nicolai: O cercetare judiciara sa lamureasca problema inchisorilor CIA din Romania
Sursa foto: Norica Nicolai

Controversele privind existenta unor centre de detentie CIA pe teritoriul Romaniei se dezvolta prin punctele de vedere ale unor politicieni care au avut legatura cu acest subiect.

Norica Nicolai ,europarlamentar PNL care a condus in 2006 comisia parlamentara care a cercetat informatiile privind asemenea inchisori secrete ale cia in romania a dat cateva detalii duminica seara la un post tv . Comisia a respins suspiciunile ca Romania ar fi gazduit inchisori secrete in care s-ar fi practicat torturarea prizonierilor retinuti pentru acte teroriste.

Nicolai a declarat ca parlamenterii au primit informatiile despre zborurile unor avioane CIA care au aterizat in Romania si care in majoritate au plecat spre tarile din Orient.De asemenea comisia a respins ideea ca la baza aeriana Kogalniceanu se puteau organiza actiuni de incarcerare ale teroristilor.

Norica Nicolai a spus ca problema ar putea fi lamurita acum de o cercetare judiciara a Parchetului General ''care ar trebui sa se autosesizeze''.
Parlamentul European a adoptat o rezolutie in februarie 2015 pentru cercetarea informatiilor legate de inchisorile secrete americane pe teritoriul unor state ale UE

Fostul presedinte Ion Iliescu a declarat saptamana trecuta pentru Spiegel Online ca a aprobat in 2003 cererea pentru un sediu al CIA dar nu a stiut ce activitati se vor desfasura in sediul respectiv.Aceasta declaratie nu confirma insa existenta unor centre de detentie, ion iliescu putand sa se refere la sedii ale cia care aveau actiuni comune cu autoritatile romane.De asemenea sefi ai serviciilor de informatii romanesti declara explicit ca nu au existat inchisori secrete ale CIA in Romania.

Un raport al Senatului SUA a admis ca in mai multe tari CIA o organizat inchisori secrete in care s-a practicat tortura in timpul anchetelor.In fata comisiei ar fi comparut si fostul ambasador al SUA la Bucuresti, Guest . 

×
Subiecte în articol: norica nicolai închisori cia