x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL face curte casei dărăpănate a UDMR. Liberalii, dispuşi la concesii

PNL face curte casei dărăpănate a UDMR. Liberalii, dispuşi la concesii

de Adrian Ilie    |    19 Apr 2015   •   20:44
PNL face curte casei dărăpănate a UDMR. Liberalii, dispuşi la concesii

Oferta făcută de recent de copreşedintele PNL, Vasile Blaga pentru UDMR de a intra într-un parteneriat cu liberalii pe cel puţin 10 ani are puţine avantaje pentru aceştia din urmă şi nu le dă nicio garanţie că aşa îl vor putea demite pe Victor Ponta.

PSD are împreună cu partidele-satelit o majoritate confortabilă în Parlament, astfel încât sprijinul UDMR pentru o parte sau alta nu este decisiv, maghiarii, cu numai 25 de parlamentari, nemaifiind în poziţia de a fi “partidul-balama” care îşi poate maximiza succesele prin capacitatea de a înlătura un guvern. Din 559 de parlamentari, Victor Ponta poate miza pe 315 voturi, în timp ce opoziţia nu poate spera decât teoretic la 244 (PNL, UDMR, PMP, PPDD şi toţi independenţii, situaţie destul de improbabilă de altfel). În consecinţă, PNL are nevoie să spargă alianţa de guvernământ. Teoretic, punctul sensibil ar fi UNPR, însă partidul lui Oprea nu a dat vreun semnal că ar fi dispus să îşi reconsidere alianţele până în 2016.

În dorinţa de a răsturna guvernul PSD înainte de alegerile din 2016, PNL pare dispus la concesii care le-ar aduce mai multe costuri decât beneficii. Un parteneriat pe un deceniu cu UDMR, fie la opoziţie, fie la putere, va trebui să consemneze că ambele părţi îşi asumă susţinerea pentru adoptarea Statutului minorităţilor care “bălteşte” de 10 ani în Parlament şi pe care nici un partid de guvernământ nu a avut curajul să-l adopte până acum, chiar dacă asta a fost condiţia UDMR pentru susţinere. Susţinerea explicită a adoptării Statutului riscă să le aducă mari prejudicii electoral liberalilor, mai ales printre românii ardeleni. Pe de altă parte, măcar la nivel declarativ, Uniunea nu îşi permite să renunţe la Statutut şi la proiectul autonomiei pentru Ţinutul Secuiesc, fără ca prin aceasta să piardă susţinerea unei părţi a maghiarimii care s-ar putea orienta către partidele mai radicale, precum PCM sau PPMT, până în punctul în care UDMR să nu mai intre în viitorul Parlament. Deocamdată, preşedintele UDMR nu a dat un răspuns clar PNL, în stilul caracteristic Uniunii, păstrându-şi libertatea de a negocia în paralel şi cu cei de la putere.

×