x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Primarii au de aşteptat până la pensiile speciale

Primarii au de aşteptat până la pensiile speciale

de Diana Lazăr    |    14 Apr 2016   •   18:11
Primarii au de aşteptat până la pensiile speciale
Sursa foto: Adrian Manolache

În prag de campanie electorală, Camera Deputaţilor i-a stricat cadoul liderului PSD Liviu Dragnea pentru aleşii locali. Deputaţii au trântit la vot legea prin care se acordă pensii speciale aleşilor locali. Liviu Dragnea şi Alina Gorghiu s-au certat de la tribuna Parlamentului şi s-au acuzat reciproc de ipocrizie. Proiectul mai are o şansă să fie adoptat de Senat.

 

Pensiile speciale după modelul celor acordate parlamentarilor nu au primit votul plenului pe de-o parte pentru că social-democraţii nu s-au mobilizat la şedinţă, iar pe de alta pentru că liberalii s-au opus vrând-nevrând proiectului. Respingerea actului normativ a fost prilej de ceartă între şefii PSD şi PNL, prezenti la şedinţă. Liviu Dragnea a acuzat-o pe Alina Gorghiu de ipocrizie pentru că refuză dreptul primarilor şi preşedinţilor de Consilii Judeţene de a încasa indemnizaţii speciale, deşi inclusiv aleşii locali ai PNL aşteaptă acest proiect. "Am ajuns să trăiesc şi ziua în care văd că suntem certaţi că spunem nu demagogiei şi ipocriziei PSD. Aţi văzut care e decizia Curţii Constituţionale, ştiţi că Regulamentul te împiedică să vii cu acelaşi proiect în Cameră fără să îl respingi definitiv şi să vii cu o nouă iniţiativă. E o procedură pe care o ştie toată lumea. Faptul că PSD insistă să-şi mintă primarii astăzi e un lucru pe care şi-l asumă. E bine că a picat", a venit replica Alinei Gorghiu. În timpul discursului său de la tribună, social-democraţii vociferau şi contestau spusele preşedintelui PNL. "Ia uite ce galerie am de la PSD! Voi de ce nu-mi faceţi galerie?" şi-a întrebat Gorghiu colegii liberali. De partea cealaltă, Liviu Dragnea a afirmat că parlamentarii PNL au votat la comandă împotriva legii, dar că în schimb au dat asigurări în teritoriu primarilor lor că PSD le va trece legea.

 

Încă o şansă să treacă la Senat

Proiectul va merge la Senat care este for decizional, însă acolo majoritatea PSD este fragilă. După amendarea legii în Comisia juridică potrivit deciziei CCR, primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene ar urma să încaseze o pensie specială de la bugetul local începand cu data de 1 ianuarie 2017. În urma aplicării formulei de calcul din lege, pensiile pentru aleşii locali ar varia între 1500 de lei şi 6500 de lei. Consilierii locali şi judeţeni au fost eliminaţi din textul actului normativ pentru că impactul bugetar ar fi fost uriaş.

×