x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD funcționează, de trei luni, ca o mașină de vot pentru Guvernul PNL

PSD funcționează, de trei luni, ca o mașină de vot pentru Guvernul PNL

de Ion Alexandru    |    20 Mai 2020   •   10:30
PSD funcționează, de trei luni, ca o mașină de vot pentru Guvernul PNL

Social-democrații au luat decizia să aprobe Hotărârea Guvernului Orban, prin care a fost declarată starea de alertă, în baza legii, în ciuda faptului că mai multe dintre măsurile prevăzute în acest act normativ le ridică semne de întrebare. Voturile PSD sunt decisive și au contat, în ultimele trei luni, atât la învestirea Guvernului Orban 2, la instituirea sau prelungirea stării de urgență, cât și la adoptarea Legii nr. 55/2020, care reglementează posibilitatea instituirii stării de alertă. Cu toate că, în retorica politică, social-democrații se află pe poziții antagonice cu PNL și cu președintele Klaus Iohannis, în ultima perioadă a acționat ca o mașinărie de vot, în Parlament, pentru aceștia.

 

Conducerile celor două Camere ale Parlamentului au decis ca, în această după-amiază, plenul reunit să supună la vot aprobarea HG-ului prin care, luni, Ludovic Orban a declarat instituirea stării de alertăă, precum și a anexelor care vizează o serie de restricții ale drepturilor și libertăților, inclusiv sancționarea nerespectării obligațiilor cu amenzi cuprinse între 500 și 15.000 de lei. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, ieri, la sediul partidului, că decizia luată este aceea ca parlamentarii social-democrați să voteze pentru aprobarea instituirii stării de alertă, în forma hotărâtă de Guvern, chiar dacă există, și pentru ei, nemulțumiri, în special de obligativitatea generală de a fi purtată masca de protecție în spațiile închise.

Printre modificările pe care le-ar putea introduce PSD se numără și excepții pentru purtarea măștii de protecție, în special pentru persoanele care au probleme de sănătate, doar în anumite condiții, toatea acestea urmând să fie discutate de conducerea partidului.

Până la închiderea ediției, singura formațiune care a declarat că nu va vota instituirea stării de alertă este Pro România. ALDE încă nu decisese cum anume va acționa la votul din această după-amiază.

 

Opoziție teoretică

 

Atacurile politice din ultimele luni, venite atât dinspre Palatul Cotroceni și Palatul Victoria către PSD, dar și dinspre PSD spre Președinție, care au ținut prima pagină în ultimele trei luni, intră însă în contradicție totală cu voturile pe care PSD le-a acordat, în Parlament, proiectelor inițiate de adversarii politici. Astfel, în 14 martie, cu votul decisiv al social-democraților, Parlamentul a învestit în funcție Guvernul Orban 2, pe care, cu câteva săptămâni înainte, l-a demis prin moțiune de cenzură. Au fost, atunci, 286 de voturi pentru, 23 de voturi împotrivă și o abținere. La acel moment., Marcel Ciolacu scria, pe contul său de socializare, că „PSD votează Guvernul Orban într-o situație de criză”, promițând „o opoziție totală în Parlament”.

La data de 15 martie, Parlamentul, în unanimitate, cu voturile covârșitoare ale PSD, a aprobat Decretul prezidențial prin care a fost instituită starea de urgență. O lună mai târziu, tot cu sprijinul PSD, a fost votat Decretul prin care a fost prelungită, cu 30 de zile, această stare de urgență, printr-o hotărâre care impunea Guvernului o serie de obligații. Pe care Guvernul nu le-a respectat.

Săptămâna trecută, proiectul de lege al Guvernului privind regimul stării de alertă, deși modificat drastic la Senat, a trecut de Camera Deputaților într-o formă foarte apropiată de varianta Executivului.

 

Cu voturile social-democraților, este aproape sigur că, astăzi, starea de alertă va fi încuviințată de plenul reunit

 

 

×