x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD-ul reglează rapid conturile cu moţiunea

PSD-ul reglează rapid conturile cu moţiunea

de Marius Gîrlașiu    |    08 Iun 2015   •   22:57
PSD-ul reglează rapid conturile cu moţiunea
Sursa foto: GRIGOREPOPESCUG

Majoritatea parlamentară a grăbit procedurile în cazul moţiunii de cenzură pe tema votului prin corespondenţă. Vineri dimi¬neaţă vor avea loc dezbaterea şi votul decisiv, tocmai pentru ca liberalii să nu aibă timp să mai convingă alţi parlamentari în contextul scandalului în care este implicat premierul Victor Ponta.

Moţiunea de cenzură a libera¬lilor a fost citită, ieri, în plen, iar deznodământul va fi aflat vineri, într-o zi în care mulţi parlamentari încep deja weekend-ul şi nu mai trec pe la serviciu. Nu este însă singurul motiv pentru care majori¬tatea parlamentară a programat vineri dimineaţă dezbaterea şi votul final. În actualele împreju¬rări, cu premierul Victor Ponta aflat în război deschis cu procu¬rorii DNA, orice zi în plus ar însemna şanse mai mari pentru liberali şi presiune pe coaliţia de guvernare. Mai mult, liderii PSD au vrut să se asigure în acest fel că liberalii nu mai au timpul necesar să „recruteze” aliaţi din tabăra puterii. Surse politice susţin că parlamentarii opoziţiei au negociat deja cu mai mulţi „nemulţumiţi” din rândul social-democraţilor, care ar fi dispuşi să trădeze Gu-vernul Ponta. Totuşi, pare greu de crezut că liberalii pot aduna sufici¬ente voturi pentru a dărâma Guvernul.

Calculele matematicii parlamentare sunt clar în favoarea lui Victor Ponta. În acest moment, PSD se bazează, alături de UNPR, PC, PLR şi minorităţi, pe 318 voturi. Cu 39 mai mul-te decât numărul minim necesar pentru ca pre-mierul Victor Ponta să ră-mână în funcţie. Practic, chiar dacă PNL ar reuşi să-i convingă pe UDMR-işti, pe democrat-populari şi pe neafiliaţi, tot n-ar fi de ajuns pentru a trece moţi¬unea. Liberalii ar strânge doar 240 de voturi, în condiţiile în care au nevoie de cel puţin 279 pentru a dărâma Guvernul Ponta. În acest context, totul depin¬de opţiunea UNPR-ului, care ar putea înclina ba-lanţa cu cei 53 de parla-mentari. Însă varianta este una aproape utopică, Ga-briel Oprea declarându-și susţinerea pentru guvern.

Opoziția avertizată

Prim-ministrul Ponta a averti¬zat opoziţia să nu declanşeze proteste de stradă împotriva Guvernului deoarece PSD ar depune plângeri penale împo¬triva copreşedinţilor PNL. „Fac un apel la ultimul dram de minte al doamnei Gorghiu şi domnului Blaga”, a spus Ponta. „Nu ne poate închide Victor Ponta pe toţi pentru a rămâne el prim-ministru”, a replicat Gorghiu, spunând că dreptul de a protesta nu poate fi limitat prin ameninţări.
 

×