x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Reforma Justiţiei ajunge la mâna lui Florin Iordache

Reforma Justiţiei ajunge la mâna lui Florin Iordache

de Sînziana Duţă    |    17 Oct 2017   •   11:32
Reforma Justiţiei ajunge la mâna lui Florin Iordache
Sursa foto: DIANA OROS

Reforma Justiţiei, aşteptată de liderii PSD-ALDE, va fi lansată, cel mai probabil, prin iniţiativă parlamentară, urmând să se renunţe la asumarea proiectului de către Guvern. Legile Justiţiei vor ajunge în Comisia specială a Parlamentului din care fac parte juriştii de casă ai PSD: Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Robert Cazanciuc.

 

După ce s-a speculat că premierul Mihai Tudose nu mai vrea să-și asume reforma Justiției, şi că acesta ar fi fost adevăratul motiv al conflictului cu Liviu Dragnea, liderul senatorilor PSD, Șerban Nicolae a anunțat că proiectul ar putea fi asumat de Parlament, deși a fost conceput de Ministerul Justiției. „Nici să ne lungim foarte mult nu mai putem, pentru că ideea de a face un proiect perfect va omorî ideea de dezbatere. E foarte posibil să fie asumat, există o comisie comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor care să analizeze asemenea proiecte, e foarte posibil să fie o iniţiativă parlamentară. Cred că cel puţin la Senat va trece în această sesiune, dacă nu chiar să fie adoptat în această sesiune şi de Senat şi de Cameră. Senatul e decizional” a precizat Şerban Nicolae, după şedinţa de ieri a coaliţiei. Tot ieri, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat o Rezoluție (2188/2017) prin care le cere autorităților române să „susțină politic și financiar activitatea remarcabilă a DNA” şi „să revizuiască legislația penală cât mai curând posibil prin implementarea deciziilor Curții Constituționale care a declarat drept neconstituționale un număr important de articole din Codul penal și din Codul de procedură penală”. În acelaşi document, APCE a solicitat Bucureştiului să „susțină o dezbatere publică adecvată privind criteriile constituționale pentru ridicarea imunității parlamentare și să adopte criterii clare în acest sens, respectând recomandările Comisiei de la Veneția”. De asemenea, forul european a cerut politicienilor români să „se asigure că principiul separației puterilor este respectat de Guvern și sistemul judiciar în ceea ce privește competențele Parlamentului, evitându-se, în special, legiferarea abuzivă prin ordonanțe de urgență”.
 

Prezumția de nevinovăție, prioritate

Potrivit lui Şerban Nicolae, discuțiile din Parlament se vor axa și pe punerea în aplicare a unor directive europene. „În primul rând, se va discuta probabil de chestiunea legată de prezumția de nevinovăție, acea directivă europeană uitată oarecum la noi de dragul spectacolului, de dragul unor interese pe care n-aş vrea să le analizez foarte mult acum, acea pasiune de a prezenta oamenii încătuşaţi, de a da în detaliu acuzaţiile ca şi cum ar fi certitudini în privinţa unor fapte săvârşite şi aşa mai departe”, a mai spus liderul senatorilor PSD. Peste 3500 de magistraţi din toată ţara au semnat un memoriu prin care le solicită premierului şi ministrului Justiţiei să renunţe la proiectul de reformă în Justiţie.

Premierul Mihai Tudose nu a fost prezent la ședința coaliției de guvernare care a avut loc ieri în biroul președintelui PSD Liviu Dragnea, din Parlament. Cu toate acestea, după ședința coaliției, Tudose și liderii PSD-ALDE au avut o întâlnire la Vila Lac 2, principala temă de discuţie fiind proiectul bugetului de stat pe anul 2018.

×