x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Sistemul de rachete Patriot ne costă 4 mld. $

Sistemul de rachete Patriot ne costă 4 mld. $

de Marius Gîrlașiu    |    13 Iul 2017   •   17:32
Sistemul de rachete Patriot ne costă 4 mld. $

Departamentul de Stat al SUA a aprobat posibila vânzare a sistemului defensiv de rachete Patriot către România. Costul estimativ este de aproape 4 miliarde de dolari. Principalii contractori vor fi Raytheon Corporation din Andover, Massachusetts şi Lockheed-Martin din Dallas, Texas.

România ar putea plăti 3,9 miliarde de dolari pentru sistemul defensiv de rachete Patriot, care include suportul tehnic şi alte echipamente adiţionale . Departamentul de Stat al SUA a aprobat vân-zarea sistemului către partea română, iar Agenţia de Cooperare pentru Apărare şi Securitate (Defense Security Cooperation Agency) a anunţat că Guvernul de la Bucureşti a solicitat vânzarea a şapte sisteme Patriot, în solicitare fiind incluse, printre altele, echipamentul de comunicaţii, instrumente şi echipamente de testare, echipamente de suport, generatoare, documentaţie tehnică, echipamente de antrenament, piese de schimb, instruirea perso­nalului, servicii de suport tehnic şi logistic. Parafarea acordului ar aduce în România aproape 30 de reprezentanţi ai Guvernului SUA şi 40 de reprezentanţi ai contractorilor, pentru instalarea echipamentelor, verificarea sistemului, instruire, suport tehnic şi logistic. Premierul Mihai Tudose a discutat, ieri, aproape două ore, cu ministrul Apărării - Adrian Ţuţuianu, cel al Economiei - Mihai Fifor şi şeful Statului Major General al Armatei, generalul Nicolae Ciucă. „Avem în bugetul pentru 2017 cei 2% din PIB pentru Apărare, pe care ne-am angajat să-i cheltuim în scopul înzestrării Armatei Române. Ne respectăm acest angajament, atât în raport cu partenerii NATO, cât şi cu aşteptările şi nevoile militarilor noştri”, a transmis premierul, la finalul întâlnirii. Ministrul Apărării susţine că tipul de rachete cu care va fi înzestrată Armata Română va fi decis după ce vor fi stabilite toate detaliile tehnice. Ţuţuianu a explicat că CSAT va decide acest aspect înainte de a fi propus un act normativ Parla­mentului.

 

Avem oferte şi de la alte state partenere (din Europa – n.r.), le analizăm pe toate şi vom decide aşa cum este mai bine pentru securitatea naţională.

Adrian Ţuţuianu, ministrul Apărării

×
Subiecte în articol: rachete patriot