x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Un filosof la Armată şi “Dumnezeu” la Economie

Un filosof la Armată şi “Dumnezeu” la Economie

de Marius Gîrlașiu    |    13 Sep 2017   •   13:10
Un filosof la Armată şi “Dumnezeu” la Economie
Sursa foto: DIANA OROS

„Decapitarea” lui Adrian Ţuţuianu din funcţia de minis­tru al Apărării a produs mişcări de trupe în Cabinetul Tudo­se. Liviu Dragnea a decis ca Mihai Fifor să treacă de la Ministerul Economiei la MApN, iar pe locul rămas vacant a fost promovat Gheorghe Şimon, deputat PSD de Maramureş aflat la al doilea mandat. Cei doi miniştri au depus, ieri, jurământul, la Palatul Cotroceni.

Permutările de la nivelul Guvernului au avut girul preşe­dintelui Klaus Iohannis, a dezvăluit Liviu Dragnea după şedinţa de ieri a conducerii PSD în cadrul căreia s-a aprobat în unanimitate ca Mihai Fifor să treacă de Economie la Apărare, iar depu­tatul Gheorghe Şimon să preia locul vacant. Dragnea a spus că l-a sunat luni seară pe şeful statului pentru a-l anunța care sunt propunerile sale pentru cele două ministere, iar preşe­dintele a fost de acord cu nominalizările. „De principiu, a agreat aceste propuneri. Nu a avut o reacție de respingere. A spus că trebuie să se închidă rapid situația”, a subliniat şeful PSD. Iar pactul dintre Palate a funcţionat ca uns, Iohannis semnând rapid decretele pentru numirea în funcţie a noilor miniştri. Mihai Fifor şi Gheorghe Şimon au depus jurământul ieri, la ora 15, la Palatul Cotroceni, într-o cere­monie care a durat doar câteva minute. Liviu Dragnea a ţinut să precizeze că decizia numirii celor doi a fost luată de comun acord cu premierul, însă surse politice susţin că liderul PSD a întâmpinat probleme din partea ALDE în ceea ce priveşte portofoliul Apărării. Concret, partenerii de coaliţie au vrut să-şi revendice ei Armata şi chiar au venit cu o contraofertă: Nicolae Nasta, secretar general al ALDE şi secretar de stat în MApN. Până la urmă, Dragnea l-a convins pe Tăriceanu să renunţe la pretenţii, iar Fifor a preluat locul lui Ţuţuianu în Guvern.

Fifor, mareşalul-bibliotecar

Născut într-o familie de profesori din Turnu Severin, noul ministru al Apărării, Mihai Fifor (47 de ani), este licenţiat în Filosofie (1994) şi masterand în Literatura română (1995) al Universităţii din Craiova, iar în 2003 a devenit doctor în antropologie socială. La patru ani distanţă, a absolvit un masterat în „Managementul Afacerii Publice” la SNSPA, iar în 2009 a urmat cursurile Colegiului Naţional de Afaceri Interne şi pe cele ale Colegiului Naţional de Apărare. Social-democratul a fost cercetător ştiinţific la Institutul de Cercetări socio-u­mane al Academiei Române (1994-2001) şi director al Centrului judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din Dolj. În perioada 2009-2012 a fost manager la Muzeul Olteniei din Craiova şi secretar de stat în MAI, fiind ales senator în legis­latura 2012-2016. În 2015, preşedintele Klaus Iohannis a respins nominalizarea lui Mihai Fifor pentru Ministerul Transporturilor, pe motiv că „nu are expertiza și experiența managerială necesare gestio­nării domeniului complex al transporturilor”. Cu toate acestea, Iohannis nu a avut nicio obiecţie la numirea sa ca ministru al Economiei, în Guvernul Tudose.

 

Mihai Fifor cred că va fi un ministru foarte bun. Să ştiţi că sunt mulţi filosofi şi în serviciile secrete. Au o viziune analitică. Şi noi ne asumăm că suntem ingineri. (Gheorghe Şimon – n.r.) a făcut o facultate grea şi asta îl ajută să fie un minis­tru al Economiei bun.

Liviu Dragnea, preşedinte PSD

 

Şimon, gură spartă

Noul ministru al Economiei, Gheorghe Şimon (56 de ani), este deputat PSD de Mara­mureş, af lat la al doilea mandat, membru de partid din anul 1992 şi vicepreşedinte al pesediştilor din Maramureş. Este de profesie inginer, fiind absolvent al Facultăţii de Mecanică din cadrul Institu­tului Politehnic din Cluj-Na­poca, însă asta nu constituie un impediment pentru numirea sa ca ministru al Economiei, potrivit lui Liviu Dragnea. Gheorghe Şimon nu are niciun fel de experienţă guvernamentală: în perioada 1992-2000 a fost consilier local în oraşul Vişeu de Sus, iar mai apoi, între 2000 şi 2012, a fost consilier judeţean în Mara­mureş. Până în 2012, anul în care a obţinut primul mandat de deputat, Şimon a fost director general la SC Angred SRL, o firmă din Baia Mare specializată în reductoare planetare şi trolii de mină, care a intrat în insolvenţă din cauza „situaţiei financiare globale afectate de criza economico-fi­nanciară declanşată în anul 2008”, potrivit planului de reorganizare a societăţii. În 2015, Liviu Dragnea spunea despre Şimon că „nu este o vedetă de televiziune”, însă „deţine o companie care ţine în viaţă nu numai un oraş, Vişeu de Sus, ci o întreagă zonă, cu mii de angajaţi şi mii de oameni cărora el le dă dreptul la viaţă”. De asemenea, potrivit declaraţiei de interese, Şimon este şi acţi­onar la SC Independenţa SA Vişeu de Sus. Numele său a fost rostit şi în timpul dezba­terii moţiunii de cenzură care a dus la debarcarea lui Sorin Grindeanu din fruntea Execu­tivului. La acea vreme, Grin­deanu a spus de la tribuna Parlamentului că „domnul Şimon are o gură foarte mare pentru că i s-a promis un post de ministru”, cuvinte care se pare că s-au adeverit. Fostul premier se referea la faptul că deputatul de Maramureş i-a „turnat” lui Liviu Dragnea tot ce se discutase la întâlnirile nocturne purtate, la Vila Lac 1, între Grindeanu şi parla­mentarii PSD.

 

Până la numirea ca ministru al Economiei, senatorul Mihai Fifor a condus Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile din 2009. În luna iunie, fostul ministru PDL-ist Radu Berceanu a refuzat să fie audiat în comisie, acuzân­du-l pe Fifor că este „un fost bibliotecar de la Craiova, care acum a ajuns mare preşedinte de comisie”.
 

Fifor ăsta e bun la toate. Probabil, absol­vind filosofia, filologia şi stând mult în bibliotecă, a avut acces, în bibliotecă se găsesc cărţi din mai multe domenii şi probabil ştie titlurile, le-a citit titlurile. Va face exact ceea ce a făcut şi la celelalte ministere, adică nimic.

Ludovic Orban, preşedinte PNL

 

 

×