x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Bullying-ul omoară tineri. Drama elevului George

Bullying-ul omoară tineri. Drama elevului George

de Theodora Şutiu    |    03 Iul 2019   •   07:35
Bullying-ul omoară tineri. Drama elevului George

George Costache, un elev premiant din oraşul hunedorean Petrila, a decis să îşi pună capăt zilelor cu doar o seară înainte de a susţine proba la limba română de la Bacalaureat. Apropiaţii tânărului de 18 ani spun că adolescentul a recurs la gestul extrem pentru că nu a mai suportat umilinţele la care era supus la şcoală. Psihologul Cristina Mihaela Zaharia susţine că, deşi bullying-ul a ajuns la cote alarmante la noi în ţară, nu se iau măsurile necesare pentru diminuarea acestui fenomen periculos.

Tânărul, care s-a spânzurat de un copac la periferia oraşului, avea rezultate foarte bune la învăţătură, provenea dintr-o familie modestă şi era foarte des umilit şi jignit de alţi adolescenţi care îl porecliseră „Zombie”. Atunci când a fost găsit, el purta un tricou inscripţionat cu mesajul „The Walking Dead” (Mortul Umblător). Psihologul Cristina Mihaela Zaharia explică de ce George a ajuns în această situaţie: „ Din păcate, în ultimii şase ani acest fenomen a crescut foarte mult. Din ce în ce mai mulţi copiii sunt agresaţi sau devin agresori în timpul şcolii, locul care ar trebui să fie pentru ei cea de-a doua casă. Vorbele răutăciase sau agresiunile verbale pot lăsa răni mai adânci decât cele fizice, iar unii dintre adolescenţi ajung să sufere de depresii severe care pot duce la suicid”, a declarat psihologul pentru Jurnalul.

Mesajul sfâşietor al prietenilor

Imediat după moartea lui George, una dintre prietenele lui a explicat gestul extrem al băiatului pe o reţea de socializare. „Pentru că ai fost batjocorit până n-ai mai putut îndura: ţi-au zis Zombi. Aşa că ai decis să pui capăt, agăţându-te şi lăsând în urmă, în mod ironic, un mesaj pentru cei care te-au rănit. Nici nu pot să îmi imaginez ce ai simţit şi îmi pare aşa rău că în ultimul timp n-am mai fost aşa apropiaţi. Vreau să vă rog şi să vă încurajez să fiţi buni şi plini de compasiune şi de dragoste faţă de cei din jurul vostru, pentru ca niciodată nu ştiţi prin ce trec şi ce simt ei”, a scris tânăra.

Psihologul spune că adolescentul ar fi putut să fie acum în viaţă, dacă profesorii s-ar fi implicat în aplanarea conflictelor în care era antrenat: „De multe ori, aceşti copii vulnerabili sunt batjocoriţi chiar în faţa profesorilor care aleg să nu se implice în aceste conflicte pentru că nu consideră că este de competenţa lor să ia măsuri, considerându-le nişte probleme copilăreşti, care se pot rezolva de la sine”, spune Cristina Mihaela Zaharia.

Ce este de făcut

Totodată,  psihologul Cristina Mihaela Zaharia propune şi o serie de măsuri de scădere a bullyingului: „Aceste violenţe în şcoli ar putea fi diminuate, dacă toate unităţile de învăţământ ar face campanii de prevenirea a bullyingului. Copiii trebuie să înţeleagă faptul că vorbele pe care i le adresează colegului, sau colegei ar putea avea consecinţe grave asupra psihicului victimei, unele chiar irecuperabile. În plus, profesorii ar trebui să facă, măcar o dată pe lună, o ședinţă în care părinţii să fie informaţi despre agresiunile la care sunt martori în fiecare zi. Orice copil agresiv poate fi educat în sânul familiei”, susţine terapeuta.

 

3 este locul pe care România îl ocupă în Europa în ceea ce priveşte cazurile de bullying. Trei din 10 copii sunt excluși din grupul de colegi, iar 73% afirmă că au fost martorii unei asemenea situaţii la şcoală

 

×
Subiecte în articol: George Costache bullying petrila