x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Medicii ameninţă cu blocarea sistemului sanitar

Medicii ameninţă cu blocarea sistemului sanitar

de Monica Cosac    |    25 Iul 2016   •   19:35
Medicii ameninţă cu blocarea sistemului sanitar

Sindicaliştii din Sănătate anunţă un protest uriaş, care ar duce la blocarea sistemului medical, nemulţumiţi că nu sunt plătiţi pentru gărzile suplimentare, aşa cum prevede legea. Federaţia “Solidaritatea Sanitară” a iniţiat o petiţie online, în care cere respectarea drepturilor medicilor, şi le-a recomandat doctorilor care fac gărzi să nu semneze contractele de muncă parţiale.

După eșecul discuțiilor purtate, vineri, cu Ministerul Sănătății, Federaţia “Solidaritatea Sanitară” consideră că există riscul ca medicii care fac gărzi să nu primească anumite drepturi prevăzute în lege. Prin urmare, organizaţia sindicală i-a sfătuit pe aceştia să nu semneze contractele individuale de muncă cu timp parțial pentru efectuarea gărzilor suplimentare (prevăzute de OUG 20/2016) dacă nu le sunt menționate expres următoarele drepturi: un spor cuprins între 25% (minimum obligatoriu) și 75%, toate sporurile pentru condițiile de muncă aplicabile la locul de desfășurare a gărzilor și la sporul de noapte, concediu de odihnă aferent gărzilor suplimentare, să nu lucreze continuu mai mult de 24 de ore şi dreptul de a avea liber după gardă, cel puțin 24 de ore. Recomandarea a fost transmisă prin email către 12.000 de medici din spitalele publice.

Totodată, în acest weekend, a fost lansată şi o petiţie online care “are ca scop apărarea drepturilor medicilor care efectuează gărzi, atât cele aferent normei de bază, cât și gărzile suplimentare normei de bază”. În doar câteva ore, peste 900 de medici au semnat această petiţie şi s-au arătat pregătiţi să refuze gărzile, blocând astfel sistemul sanitar.

Ca reacţie la ameninţările sindicaliştilor, Ministerul Sănătăţii a recunoscut că “situaţia actuală nu este normală” şi a anunţat că lucrează “în regim accelerat” la modificările ce vor fi aduse la Ordinul 870/2004, actul care reglementează timpii de lucru şi gărzile din unităţile sanitare. Totodată, a anunţat că gărzile efectuate în afara programului de lucru “vor fi făcute de la 1 august pe baza unui contract de muncă separat şi plătite în baza legislaţiei actuale”.

 

Potrivit unui studiu recent, realizat de Centrul de Cercetare și Dezvoltare Socială “Solidaritatea”, la solicitarea organizaţiei “Solidaritatea Sanitară”, trei sferturi dintre medicii din România lucrează încontinuu mai mult de 24 de ore, iar unul din trei medici ajunge să depășească o durată de muncă legală chiar și de 33 de ore (incluzând timpul normal de lucru și orele de gardă).

×