x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ministerul Sănătăţii face imunizare cu linguriţa

Ministerul Sănătăţii face imunizare cu linguriţa

de Monica Cosac    |    20 Oct 2016   •   20:40
Ministerul Sănătăţii face imunizare cu linguriţa
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

În timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii desfăşoară ample campanii, atrăgând atenţia asupra gravelor implicații pe care le poate avea gripa la nivelul sănătății anumitor categorii de populație, responsabilii cu sănătatea românilor achiziţionează tot mai puţine doze de vaccin antigripal, de la an, la an. Medicii de familie din toată ţara se plâng că au primit mai puţin de 5% din cantitatea de seruri antigripale necesare şi că statul îi obligă, astfel, să facă discriminare între pacienţii îndreptăţiţi să-l primească.

Specialiştii epidemiologi spuneau, zilele trecute, că numărul infecţii respiratorii acute (gripă clinică neconfirmată, IACRS şi pneumonii), înregistrate în această toamnă este cu aproape 40% mai mare faţă de cel înregistrat în aceeaşi perioadă a sezonului precedent şi că se anticipează un sezon gripal “mai precoce”. Din acest motiv, ei recomandau populaţiei să se vaccineze, deoarece vaccinarea antigripală reprezintă cea mai eficientă soluţie pentru a preveni o epidemie de gripă sezonieră.

Dar, cu toate că specialiştii spun că ar fi fost bine ca imunizarea împotriva virusului gripal să fie demarată încă de la 1 octombrie, deoarece organismul are nevoie de cel puţin două săptămâni pentru a “fabrica” anticorpii necesari, în România campania de imunizare abia acum a începe.

Serurile au început să ajungă în cabinetele medicilor, însă acestea sunt cu mult mai puţine faţă de ani trecuţi, când oricum au fost insuficiente.

“Pacienţii vor trebui să se vaccineze cu ce îşi cumpără. Eu nu intenţionez să iau 10 doze, când, conform catagrafiei, necesarul meu ar fi de 350 de doze. Cum să-i selectez? Pe ce criterii? Pacienţii ajung să se uite la noi ca la marţieni. Ei cer vaccin, dar nu-l avem”, spune medicul Mihaela Pop.

“Când ceri 200 doze - şi asta doar ca să fii modest - şi primeşti doar 33, ce vaccin putem spune că îi aşteaptă pe pacienţi în frigider pentru imunizare!?, se revoltă un medic de familie din judeţul Mehedinţi, pe reţelele de socializare.

“Eu am cerut 500 de doze şi am primit doar opt!”, se plânge un alt medic de familie din Capitală, în vreme ce doctorii care au primit 50 de doze se declară mai mult decât norocoşi. 

Potrivit medicului Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), pentru sezonul 2016-2017, contractul încheiat de autorităţi este de doar 500.000 de doze de ser antigripal, în timp ce numărul medicilor de familie din toată ţara este de 11.300. Într-o primă fază, au fost distribuite către Direcţiile de Sănătate Publică doar 360.000 de doze, urmând ca diferenţa să ajungă în teritoriu în cea de-a doua tranşă.

Altfel spus, Ministerul Sănătăţii arată cu degetul către antivaccinişti, deşi statul este cel care nu asigură vaccinurile necesare.

De la 40 de decese în 2015, la 107 morţi în 2016

Numărul deceselor cauzate de gripă a crescut de peste două ori şi jumătate, de la 40 în 2015 la 107 în acest an, a atras atenţia, recent, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila. Potrivit medicului, anul trecut, după alerta generată de gripa care evolua epidemic în Ucraina, românii au devenit mai receptivi la imunizarea antigripală. “Recomandarea care există pentru ţările din regiunea europeană a OMS este ca, la pacienţii cu boli cronice şi la persoane vârstnice, de peste 65 de ani, să existe o acoperire vaccinală de 75%”, precizează Rafila.

În general, în cazul persoanelor cu o bună imunitate, efectele gripei nu sunt grave, însă în cazul persoanelor peste 65 de ani, al copiilor, al femeilor însărcinate și al bolnavilor

cronici, cei care sunt cei mai vulnerabili în fața gripei, pot apărea complicații

periculoase, ce pot duce chiar la deces. De asemenea, o altă categorie expusă gripei este personalul medical, care, prin natura meseriei, intră în contact cu pacienți de la care pot contacta virusul gripal. Potrivit normelor în vigoare, în cazul persoanelor din categoriile de risc, vaccinarea împotriva virusul gripal este gratuită.

Persoanele cu probleme medicale cronice - precum diabetul, bolile cardiace, boala cronică de rinichi, boli pulmonare, tulburări neurologice, obezitate extremă, astm sau afecțiuni hepatice cronice sunt printre cei mai expuși în fața gripei.

×