x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Se întâmplă în România. Maternitatea cu 11 asistente, dar cu niciun medic

Se întâmplă în România. Maternitatea cu 11 asistente, dar cu niciun medic

de Mariana Zaharia    |    21 Feb 2018   •   08:16
Se întâmplă în România. Maternitatea cu 11 asistente, dar cu niciun medic
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Se moare cu zile în țara asta, dar nu mai e o noutate. Nu se poate, însă, nici să se mai nască un copil în condiții civilizate. La Spitalul Drăgășani, județul Vâlcea, nu mai există niciun medic neonatolog, iar secția unde ar trebui văzuți bebelușii s-ar putea închide. Doctorii au plecat, dar au rămas unsprezece asistente care nu știu dacă trebuie sau nu să își caute locuri de muncă. Managerul spitalului așteaptă un medic rezident care a luat examenul pe post, dar care va veni abia în 2019. Așadar, un an de zile ar trebui ca femeile din Drăgășani să nu mai aducă copii pe lume.

Spitalul Municipial „Costache Nicolescu” din Drăgășani are opt secții, iar în 2016, atunci când au fost făcute ultimele statistici aici, i-au trecut pragul peste cincizeci de mii de oameni. Unul dintre serviciile oferite este cel al Secției Neonatologie, cea la care a lucrat până pe 19 februarie un singur medic. Doctorul care vedea și îngrijea bebelușii și-a găsit un post mai bine plătit la un spital județean așa că a plecat, iar o altă soluție nu există pentru Drăgășani. Conducerea spitalului spune că a scos postul la concurs pentru rezidenți și că va veni un doctor în ianuarie 2019. Până atunci, se așteaptă o minune. Cadrele medicale susțin că au fost discuții cu medici care să vină cu jumătate de normă, dar nu s-au finalizat cu succes. „Este o lipsă de organizare în spital. Nu știau cum să plătească un medic cu jumătate de normă, iar cu normă întreagă eu nu vin. Puteau face un contract de prestări servicii, dar este lipsă de orientare și pragmatism”, ne-a povestit un medic neonatolog care nu a vrut ca identitatea să îi fie făcută publică.

Gravidele plimbate înainte sau după naștere

Femeile care urmează să nască vor fi trimise la Vâlcea sau la Slatina, în funcție de domiciliu. Așadar, o gravidă cu contracții va fi direcționată ori la 50 de kilometri distanță de Drăgășani, ori la 35 de kilometri. Responsabilitatea va pica pe umerii celor de la Ambulanță care trebuie să trimită medici la solicitările cu gravide ca să decidă unde vor fi trimise. Dacă femeia va fi preluată prea târziu, conducerea Spitalului Drăgășani spune că poate naște la ei, dar va fi trimisă în altă parte cu tot cu bebelușul după ce îl aduce pe lume. “Dacă vine o gravidă în expulzie, naște la noi și o trimitem apoi în altă parte cu tot cu bebeluș. Nu am medic. O să scot postul la concurs din nou. Nu există niciun vid legislativ la plata cu jumătate de normă, dar eu nu am avut pe cine să aduc deși am vorbit cu mai mulți. Acum am sunat la Vâlcea să vină cineva, dar nu vor. Nici mie nu îmi convine situația pentru că pierd bani dacă stau fără doctori. Suntem plătiți la serviciile prestate”, a spus Marian Pârva, managerul Spitalului Drăgășani.

Cea mai mare parte a angajaților spitalului susține că s-a ajuns aici din cauza managerului care nu s-ar fi sfătuit cu medicii ce să facă într-o asemenea situație de criză. Asta în condițiile în care Marian Pârva nu are studii medicale, ci este IT-ist. Oamenii se mai tem că se dorește,de fapt, închiderea secției pentru că bugetul spitalului este mic și așa ar fi reduse cheltuielile.

80 la sută dintre angajați împotriva conducerii

Spitalul Drăgășani are 160 de angajați, iar 130 dintre ei au semnat o petiție trimisă la Ministerul Sănătății în care se plâng de condițiile de muncă. Cadrele medicale spun că zilele de concediu le-au fost tăiate și că nu mai primesc sporuri. Unul dintre sporurile eliminate este cel al asistentelor din laboratul de analize medicale sau al celor din sala de nașteri. O asistentă primea lunar 95 de lei pentru a asista la nașteri. Oamenii spun că urmează și alte secții, iar  managerul confirmă faptul că există un conflict intern în unitatea pe care o conduce, generat de negocierea contractului colectiv de muncă. „Din decembrie 2016 nu mai suntem în contract de muncă și fiecare spital negociază cu angajații lui în funcție de buget. Banii sunt puțini. Am un buget mai mic decât în 2013, de exemplu. Daca nu sunt bani…” Angajații au trimis plângerea lor și la Primăria Drăgășani care se ocupă de o parte din finanțarea spitalului. Municipalitatea a răspuns cu o comisie de control, dar angajații spun că au fost verificați tot ei dacă mențin curățenia în secții sau au echipamentele de lucru cerute de lege.

Un medic neonatolog care a vrut să lucreze part-time la Drăgășani spune că administrația spitalului n-a știut cum să facă plata pentru o jumătate de normă. Managerul susține, însă, că nu a găsit niciun doctor care să vină în spitalul său

×
Subiecte în articol: oras natalitate zero dragasani maternitate