x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social România, în pragul unei crize majore a medicamentelor

România, în pragul unei crize majore a medicamentelor

de Monica Cosac    |    31 Oct 2019   •   11:54
România, în pragul unei crize majore a medicamentelor
Sursa foto: Purestock/Getty Images/Purestock

Mii de români cu afecţiuni cronice vor rămâne fără tratament în contextul în care 71 de medicamente, multe dintre ele fără alternativă terapeutică, riscă să dispară din farmacii la finalul acestei săptămâni. Asociația Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) cere măsuri urgente pentru evitarea unei noi „crize majore” a medicamentelor în ţara noastră. De asemenea, reprezentanţii pacienţilor fac apel la responsabilitate într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului şi preşedintelui României, Klaus Iohannis.  

Există riscul iminent de declanșare a unei noi crize a medicamentelor în România, a avertizat, ieri, ARPIM, făcând, totodată, un apel public către ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, să promoveze măsurile necesare pentru menținerea în farmacii a celor 71 de medicamente cu risc de dispariție.

„Suntem cu doar câteva zile înainte de declanşarea unei crize majore a medicamentelor în România. Sute de mii de pacienţi cu boli cardiovasculare, diabet, astm, bronhopneumopatie cronică obstructivă şi reumatism sunt ameninţaţi să rămână fără tratamentul necesar. Cu 71 de medicamente dispărând efectiv de pe lista de preţuri şi deci din farmacii, începând cu 2 noiembrie, este nevoie de măsuri efective, asumate imediat”, a declarat Dan Zaharescu, directorul executiv ARPIM. Reprezentanţii ARPIM spun că „singura soluţie viabilă” rămasă pentru rezolvarea crizei iminente este prelungirea valabilităţii preţului pentru toate medicamentele din CANAMED (Catalogul naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România), începând cu data de 1 noiembrie 2019. „Suntem la curent cu preocuparea ministrului Sănătăţii pentru a găsi cele mai bune soluţii. Acest apel însă vine într-un moment critic”, a mai spus Zaharescu.

21 de terapii, fără alternativă

O soluție similară propun şi reprezentanţii pacienţilor, şi anume: „prorogarea termenului și extinderea valabilității actualelor prețuri”, până la rezolvarea problemei de fond.

Deşi în ultimele 10 zile au fost trase repetate semnale de alarmă, „cu doar trei zile înainte de 1 noiembrie, nu știm care sunt soluțiile găsite de Ministerul Sănătății pentru ieșirea din această criză!”, transmite şi Asociația Națională pentru Protecția Pacienților (ANPP). În acest context, ANPP transmite o scrisoare deschisă „celor mai importanți factori de decizie din domeniul Sănătății Publice din România”: Guvernului – prim-ministrului Viorica Dăncilă, Ministerului Sănătății – ministrului Sorina Pintea, precum și președintelui României Klaus Iohannis, „în care le atragem atenția asupra crizei iminente, pentru sute de mii de pacienți și familiile lor, provocate de dispariția de la 1 noiembrie a celor 71 de medicamente, dintre care 21 nu au alternativă terapeutică și nevoia urgentă de a găsi și pune în aplicare soluții de rezolvare a acesteia”.

 

În lipsa unei intervenții urgente, Asociația Națională pentru Protecția Pacienților întreabă autorităţile „ce vor face aceste câteva sute de mii de pacienți și familiile lor începând cu 2 noiembrie?”.

×