x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Roșii, la preț de porc

Roșii, la preț de porc

de Dan Straut    |    30 Apr 2020   •   09:56
Roșii, la preț de porc
Sursa foto: Lucian ALecu

Primele zarzavaturi și legume din producția românească 2020 au apărut în piețele din Capitală la prețuri de două ori mai mari decât sortimentele „vechi” și de trei ori mai mari decât cele din hipermarketuri. Roșiile expuse în Piața Amzei din București (foto), spre exemplu, costă cât porcul: 25 de lei kilogramul. Pentru comparație, în paralel cu aceste trufandale, roșiile aduse din import costă, în piețe, între 7 și 12 lei kilogramul, iar în hipermarketuri - între 4 și 8 lei.

De ce sunt atât de scumpe roșiile „noi”, obținute în România? Costurile de cultivare și cele cu transportul sunt excesiv de mari, cu toate că facilitățile prevăzute în vestitul program guvernamental „Tomata” sunt mai mult decât generoase. În schimb, în țările de unde România importă roșii (Turcia, Grecia sau Polonia), cultivatorii sunt avantajați prin subvenții atât pentru producție, cât și pentru export, astfel că pot practica în România prețuri care nu lasă nicio șansă concurenților de aici. Același fenomen se întâlnește și la cartofii noi românești, care costă de două ori mai mult decât cei din import. 

Foto Lucian Alecu Jurnalul

×