x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Studenta care „traduce” muzica pentru surdo-muți

Studenta care „traduce” muzica pentru surdo-muți

de Mariana Zaharia    |    13 Apr 2018   •   14:47
Studenta care „traduce” muzica pentru surdo-muți

Treizeci de mii de români sunt diagnosticați cu deficiențe de auz și vorbire. Unii s-au născut așa, alții au devenit surdo-muți din cauza unui afecțiuni sau chiar din culpă medicală. Pentru ei, o tânără din Pitești “traduce” videoclipuri folosind limbajul mimico-gestual și astfel îi ajută să se bucure de muzica românească, de melodii internaționale sau de folclor. Până acum a adaptat o sută de melodii pe care le-a pus pe internet gratuit ca să se poată bucura toată lumea de ele. Iar planurile ei nu se opresc aici.

Lavinia Chițu este din Pitești și s-a născut într-o familie cu ambii părinți surdo-muți. Ea vorbește și aude perfect, dar a învățat limbajul mimico-gestual de mică pentru a se putea înțelege cu mama și tatăl ei. Este studentă la Universitatea din Pitești și, deși foarte tânără, are deja un palmares impresionant.

Primul videoclip “tradus” de Lavinia a fost o melodie veche a Andrei și își amintește zâmbind că a ajutat-o un amic cu telefonul mobil. Ea se mișca și interpreta în timp ce el făcea pe cameramanul folosindu-se de mobil. Tot împreună au pus melodia pe internet și au strâns rapid  3000 de vizualizări, dar și sute de mesaje de la oameni care îi felicitau și îi încurajau să continue. Au continuat cu folclor, iar „Constantine, Constantine”, care nu a fost deloc ușor de pus în scenă, a avut un succes la fel de mare. Cele mai multe vizualizări le are acum o piesă a Cleopatrei Stratan, „Mama”, la care s-au uitat 30.000 de oameni - cât întreaga comunitate de surdo-muți din România. Lavinia nu s-a oprit aici. A continuat cu o piesă de teatru și a urcat pe scena Teatrului Godot Cafe din Capitală unde a interpretat alături de actori, dar în limbaj mimico-gestual.

Autoritățile îi închid ușile

Optimistul ei și dorința ei de a ajuta nu este, însă, împărtășită de cei care au puterea să facă mai mult. „De atât de multe uși închise am avut parte... Din partea autorităților m-am lovit doar de indiferență. Am fost la Primăria Pitești pentru a-i ruga ca de Simfonia Lalelelor, sărbătoare la care participă mii de oameni, să mă ia ca interpret, să poată înțelege și persoanele cu deficiențe. Până la urmă și ele plătesc bilet. Am fost refuzată. Am mers la Spitalul de Urgență din Pitești, acolo unde ajung și oameni cu probleme. Cum se înțeleg medicii cu ei dacă nu sunt însoțiți de vreo rudă? Mi-am oferit serviciile zadarnic. Am fost refuzată și sunt tare dezamăgită. Ultima mea speranță este o audiență la Raed Arafat pe care sper să îl facă să înțeleagă importanța acestor lucruri. La Teatru am mers degeaba. Mi-au spus că nu au bani și pentru așa ceva. Da, nu fac lucruri gratis, dar nici pe bani mulți, ori dacă plătești un actor, de ce nu ai putea pune ceva și pentru un interpret care oricum îți va aduce mai mulți oameni în sală?”, a  povestit tânăra.

Va colabora cu un polițist

Următoarea colaborare a Laviniei va fi cu un polițist. Interpret de muzică populară în timpul liber, Alin Luțu, agentul șef adjunct al Poliției Argeș, a cunoscut-o pe tânără într-o emisiune a unui post local acolo unde erau amândoi invitați. Așa i-a venit și ideea. Inedit este că tânăra va apărea chiar alături de el în videoclip și nu într-o căsuță din colțul ecranului. Piesa pe care o vor interpreta, „Fecioraș, fecior la tata”, este scrisă chiar de polițist. „Am fost foarte încântat atunci la emisiune. Eu am cântat, iar ea a interpretat lângă mine și așa mi-a venit ideea. Sunt fericit că astfel muzica mea va ajunge și la persoane cu probleme de auz, iar pentru un artist, să facă publicul fericit, să îi trezească emoții, este totul”, a spus agentul.

Lavinia a fost contactată și de o casă de discuri din România care vrea să semneze un contract cu ea pentru a-i ajuta la videoclipuri. De asemenea, un centru privat de știință a pus lângă lucrările expuse, tablete pe care rulează imagini cu explicații în acest limbaj pentru persoanele cu deficiențe.

×
Subiecte în articol: muzica surdo-muti Lavinia Chițu