x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Teatrul „bântuit” din Parcul Bazilescu, renovat şi modernizat

Teatrul „bântuit” din Parcul Bazilescu, renovat şi modernizat

de Monica Cosac    |    14 Mai 2019   •   12:15
Teatrul „bântuit” din Parcul Bazilescu, renovat şi modernizat

Odinioară simbol al cartierului Bucureştii Noi, Teatrul de Vară din Parcul Bazilescu este în prezent doar o ruină ce bântuie Capitala. Edificiul cu coloane impresionante stă să se prăbușească, fiind într-o stare avansată de degradare. Primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, a anunţat, ieri, că intenţionează să reabiliteze Teatrul Bazilescu şi spune că ar putea să îl reintroducă în circuitul cultural până în primăvara anului viitor.

În şedinţa din 8 mai, Guvernul a adoptat o Hotărâre prin care Teatrul de Vară Bazilescu a fost trecut din administrarea Ministerului Culturii în cea a Municipiului Bucureşti, la solicitarea administraţiei sectorului 1 al Capitalei. Acest patrimoniu nu a putut fi trecut direct la Sectorul 1, ci la Primăria Capitalei.

Primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache a afirmat, ieri, că primarul general, Gabriela Firea, a promis că în următoarea şedinţă a Consiliului general al Capitalei va figura pe ordinea de zi un proiect de hotărâre care prevede darea în administrare a edificiului către Sectorul 1, pentru a fi reabilitat cu fondurile primăriei de sector.

„Vreau să fie gata în primăvara anului viitor. Noi avem un centru cultural şi îl punem (n.r - Teatrul de Vară) la dispoziţia tuturor teatrelor care doresc să îl exploateze. Bucureştii Noi, zona respectivă are nevoie de acest edificiu”, a spus Tudorache, într-o conferinţă de presă. Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Daniel Breaz a promis spijinul ministerului pentru realizarea, cât mai rapide, a studiului de fezabilitate.

Avea 2.000 de locuri

Construit în 1953 și inaugurat cu ocazia Festivalului Mondial al Tineretului și Studenților, Teatrul de Vară Bazilescu a fost unul dintre cele mai mari amfiteatre în aer liber din ţară. Operă a arhitectului Paul Emil Miclescu, edificiul avea o capacitate de 2.000 de locuri, iar înainte de 1989 găzduia numeroase concerte de muzică ușoară sau populară și chiar spectacole de varietăţi. De mai bine de două decenii, teatrul şi-a închis porţile.

De Teatrul de Vară Bazilescu este legată şi una dintre numeroasele legende urbane privind locurile bântuite ale Capitalei. Se spune, spre exemplu, că fantoma juristului Nicolae Basilescu (1860 – 1938), fost mare moșier, care, la finalul secolului XIX a donat pământul acesta statului, ar bântui acum clădirea părăginită a teatrului.

 

×
Subiecte în articol: Parcul Bazilescu renovat modernizat