x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Valul 3, primul care lovește cu ATI-ul plin și personalul epuizat

Valul 3, primul care lovește cu ATI-ul plin și personalul epuizat

de Mariana Zaharia    |    19 Mar 2021   •   07:40
Valul 3, primul care lovește cu ATI-ul plin și personalul epuizat

„A fost o vreme când eram eroi. Acum nu mai suntem. Nu am fost în concedii și nu mai putem pleca. Anul trecut, pe vremea asta, făceam apel să fim ajutați financiar și au sărit mai mulți afaceriști. Anul ăsta suntem în același punct. Doar că nu mai pot nici ei să ne ajute. Nu s-a investit în oameni. Mi se pare imposibil să continuăm așa”. Declarația îngrijorătoare îi aparține managerului Spitalului Mioveni, doctorul Horia Trăilă, și se referă strict la partea de unitate COVID. Și nu este singurul medic care spune că denigrarea sistemului medical va duce la o criză. 

 

Spitalul Orășenesc Mioveni, unitate suport COVID, a fost amenajat pe repede-nainte anul trecut, în plină criză, când era nevoie de paturi pentru bolnavi. Fiind stare de urgență și, apoi, stare de alertă, angajările au fost făcute pe perioadă determinată. Se prelungesc contractele lună de lună și la acest moment, însă au fost asistente care, între timp, au găsit oportunități de angajare definitivă în alte spitale și au plecat. 

 

„Avem nevoie de bani”

Situația este îngrijorătoare în condițiile în care surse din Direcția de Sănătate Publică (DSP) Argeș spun că județul trebuie să se pregătească pentru o situație grea. 

„Nu pot angaja. Am cea mai mare Terapie Intensivă din județ, 18 paturi. O să fac un memoriu la minister, nu cerșim, dar avem nevoie de bani să susținem această secție. Noi nu eram pregătiți să fim spital de boli infecțioase, dar ne-am mobilizat și am făcut. Nu se investește în oameni și o să picăm. La început, au zis că se dă lege și cei angajați pe starea de alertă vor putea deveni angajați permanenți. S-a uitat de această lege. Îi luăm, îi formăm și pleacă la spitale unde pot avea contract de muncă permanent”, spune doctorul Horia Trăilă. 

Pe lângă lipsa banilor, cei de la Mioveni spun că angajații secției COVID sunt obosiți fizic, dar și psihic, în special din cauza discuțiilor din spațiul online în care se spun problemele din unele spitale, dar oamenii generalizează și îi discreditează pe toți. 

 

Medicii trag un semnal de alarmă: bolnavii să vină la spitale 

Tot mediul online și pericolele ascunse aici au fost puse în discuție de un alt medic. De data aceasta, un doctor din Prahova, care îngrijește tot bolnavi COVID. Amin Zahra atrage atenția că oamenii nu mai vin la spitale din cauza influenței unor persoane ce promovează idei antivaccinare și antispitale.

„Să fie România țara lui Șoșoacă și a Adinei Albert? Eu refuz să cred. Oare respectivele știu cât rău provoacă? Au băgat frica în oameni și acum aceștia refuză să se mai prezinte la spital, ajung când nu mai pot respira, după ce au epuizat tot felul de tratamente despre care au auzit ei, au luat tot felul de medicamente. Sunt persoane care au făcut o pasiune din a denigra tot ce ține de sistemul medical. Se pare că asta ne este răsplata: să fim înjurați, desconsiderați, denigrați. Suntem medici, dar avem și noi familii, prieteni, viață personală și cu toate acestea ne facem datoria și ne riscăm viața pentru alții”, spune doctorul Amin Zahra. 

 

Mai periculos decât celelalte

Subprefectul de Argeș, Emanuel Soare, fost prefect în perioada de început a pandemiei, spune că valul trei este diferit și mai periculos decât precedentele.

„Valul trei a debutat prin ocuparea tuturor locurilor din secțiile ATI. Așa ceva nu s-a întâmplat niciodată până acum. Nici în valul unu, nici în valul doi. Secțiile ATI se aglomerau în vârful valului pandemic, nu la început”, a spus Emanuel Soare.

Același lucru a fost semnalat și de mai mulți medici, în mediul online. 

„În octombrie, când a venit valul pe ATI, erau sub 400 și, într-o lună, s-a dus la peste 1.000. Acum, sunt 1.200 și iar începe!”, avertiza, zilele trecute, medicul Bogdan Cristian Ion din Târgu Mureș, iar dr. Laura Zarafin, specialist în Terapie Intensivă la un mare spital din Capitală, estimează că acum „vor ajunge la peste 3.000 de pacienți la ATI”.


 

 

Pe măsură ce cazurile de îmbolnăvire cresc, în mediul online apar tot mai multe teorii conspiraționiste. Medicii atrag atenția asupra pericolului din aceste postări. 

×
Subiecte în articol: valul trei