x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Locuri inedite unde poți petrece Sărbătorile Pascale

Locuri inedite unde poți petrece Sărbătorile Pascale

de Luciana Cocoș    |    14 Apr 2016   •   09:10
Locuri inedite unde poți petrece Sărbătorile Pascale
Sursa foto: Rhombur/Getty Images/iStockphoto

Sărbătorile Pascale vor avea loc anul acesta conco-mitent cu 1 Mai, prilej numai bun să petreceți o vacanţă complexă. Cum 1 Mai înseamnă pentru cei mai mulți distracție, iar Paștele te îmbie mai degra-bă la a petrece timpul cu familia, turiștii se gândesc din timp ce să aleagă. Tour-operatorii au avut grijă să îmbine perfect cele două sărbători pentru a putea mulțumi cât mai mulți turiști. Agenţiile au pregătit pachete turistice la preţuri pentru toate buzunarele, iar hotelierii se întrec în oferte deosebite, care conțin, inclusiv, mese tradiționale cu bucate din cele mai gustoase.

 

Pe urmele credinței

De Paște, mulți dintre turiști caută liniștea și relaxarea, în detrimentul distracțiilor în cluburi sau în locuri agitate și aglomerate. Sărbătoarea religi-oasă îi determină să caute desti-nații încărcate de tradiții și obiceiuri. Cei cu dare de mână și bugete peste medie se orien-tează spre minivacanțe în afara țării. „Cele mai căutate destinaţii pentru Paște sunt Israel, Iordania, Rhodos, Roma și România. Familiile cu copii sunt cele care solicită cel mai mult acest tip de pachete. Sunt vacanțe în care îmbină vizitarea obiectivelor turistice cu plaja, participă la Slujba de Înviere sau este organizată pentru ei o masă de Paște. În cazul destinațiilor externe, este vorba fie de zbor charter, fie de zbor direct și de pachete de vacanță care pornesc de la 418 euro/persoană", spune Alexandra Mateuță, director de marketing Happy Tour.

 

Slujba de Înviere în Ţara Sfântă

O vacanță de Paște de o săptămână în Israel costă 884 de euro pentru o singură persoană. Plecările sunt progra-mate pentru 27 aprilie, prin zbor direct București -Tel Aviv - București. Prețul include taxele de aeroport, 6 nopți de cazare cu mic dejun inclus, în hoteluri de 4 stele. În ofertă este inclusă participarea la Slujba de Înviere la Biserica Românească din Ierusalim, excursii zilnice și, bonus, o plimbare cu barca pe Marea Galileii. Prima excursie este la Bethle- heem, locul nașterii lui Iisus, unde se vizitează Biserica Naș- terii Domnului, grota Sfântul Jerome și capela Sfânta Ecate-rina și Câmpul Pastorilor. Urmează Valea Iordanului, vizitarea Ierihonului, cel mai vechi oraș din lume, apoi Qumran, locul unde au fost găsite manuscrisele de la Marea Moartă. Pelerinajul la Ierusalim este, poate, atracția principală a acestei vacanțe. Aici pot fi văzute Grădina Ghetsimani, foișorul unde a avut loc „Cina cea de taină”, Grota Trădării, mormântul Mariei și Zidul Plângerii. În ajunul Paștelui, turiștii vor merge pe jos, pe Drumul Crucii, până la Golgota și la Biserica Sfântului Mormânt. În prima zi de Paște, este progra-mată vizita la Nazareth, locul unde Iisus și-a petrecut copilăria și adolescenţa. Pot fi vizitate aici biserica Buna Vestire și atelierul de tâmplărie al lui Josif.

 

La pas prin Iordania

O altă destinație la mare căutare în perioada Sărbătorilor de Paște este Iordania. În acest caz, prețul este mai ridicat, însă sejurul este mai lung. În cei 1.140 euro pentru o singură persoană sunt incluse: biletul de avion București - Amman - București, zbor direct prin compania Tarom, cu tot cu taxele de aero-port, și 8 nopți de cazare la hoteluri de 4 și 5 stele. Plecarea este programată pentru 26 aprilie. Turiștii care aleg acest pachet mai beneficiază de câte două mese pe zi, micul dejun și cina la restaurantele hotelurilor la care sunt cazați. Excursiile programate stârnesc, de ase- menea, curiozitatea și interesul. Sejurul începe cu vizitarea orașului antic Jerash, unde primele așezări omenești au fost datate cu mai mult de 6.500 de ani în urmă.

 

Nu rataţi atracţiile Ammanului

Urmează apoi un tur al orașului Amman, întins pe nu mai puțin de 19 dealuri. Ammanul este deopotrivă un oraș modern, dar și capitala antică a Regatului Hasemit al Iordanului, cu o varietate de situri istorice. Falnic situată deasupra orașului, Citadela cuprinde Templul lui Hercule, Palatul Umayyad și Biserica Bizantină. La poalele cetății se afla Teatrul Roman, cu o capa-citate de peste 6.000 de locuri, folosit și în ziua de azi pentru evenimente culturale. Pentru ziua următoare este programată excursia la Bazilica St. George din Madaba, renumită în întreaga lume pentru harta de mozaic din podeaua sa, făcută în secolul al șaselea și formată din două milioane de bucăți de piatră colorată, ce înfățişează dealuri, văi şi oraşe din Țara Sfântă. Turiştii pot vedea apoi Muntele Nebo, locul unde Moise a privit peste Țara Promisă. Urmează Karak, oraş fortificat, locul din care soarta regilor şi a unor națiuni întregi au fost decise timp de mii de ani.

 

Safari pe urmele lui Lawrence al Arabiei

Poate cea mai spectaculoasă destinație a acestei vacanțe este Petra, cunoscută drept cea mai mare comoară națională a Iordaniei, cu 2.000 de ani de istorie şi 800 de monumente încă în picioare. Unii arheologi o numesc a opta minune a lumii antice. Turul oraşului se face pietonal, aşa că turiştilor li se recomandă încălțăminte co- modă şi nu este potrivit persoa-nelor care au dificultăți la mersul pe jos îndelungat. În ajunul Paştelui, este programat un Jeep Safari de două ore, către Wadi Rum, printr-o vale obsedant de frumoasă, unde masive muntoase se ridică din nisipul de culoarea trandafi-rului roşu. Acest peisaj magnific a asigurat fundalul în filmul „Lawrence al Arabiei”. Prima zi de Paşte este rezervată rela-xării pe plajele din Aqaba, oraş cu deschidere la Marea Roşie. Cu o zi înainte de plecare, turiştii se pot bucura şi de plajele de la Marea Moartă. Situată la 410 metri sub nivelul mării, este cel mai jos punct de pe Pământ şi oferă unele dintre cele mai spectaculoase peisaje naturale din lume. Principalul punct de atracție este, desigur, apa anormal de sărată. Conți-nutul de sare al apei este de 31,5%, ceea ce te face să plu- teşti, deci este imposibil să te scufunzi.

 

Oferta de vacanță: 2 în 1

Pentru a petrece vacanța de Paşte şi 1 Mai la prețuri mai accesibile, turiştii se orientează spre destinații deja clasice din Europa. Cele mai multe cereri sunt pentru Grecia, dar la fel de căutate sunt Cipru sau Turcia. „Pachetele noi pe care le-am lansat pentru aceste Sărbători Pascale au fost şi cele mai căutate. Turiştii au vrut să îşi petreacă Paştele în Grecia, Cipru sau Turcia pentru că în programul de vacanţă, fie de circuit, fie de relaxare, la plajă, a fost inclusă Slujba de Înviere de la biserică. Vacanţele sunt fie de cinci zile, cu vizitarea multor obiective turistice, fie de rela-xare, de şase zile, la tarife care pornesc de la 341 de euro/ persoană. Şi, în funcţie de planurile fiecăruia, turiştii au ales fie numai mic dejun, fie all inclusive”, susține Maria Goicea, director de marketing Cocktail Holidays.

 

Grecia rămâne o destinaţie preferată pentru români

Grecia îmbină poate cel mai bine Sărbătorea Paştelui cu distracția specifică zilei de 1 Mai. Pentru câteva zile, turiştii se pot bucura de plajele cu ape de un albastru sclipitor, dar şi de cele mai pure tradiții greceşti. În Sâmbăta Mare, grecii alungă spiritele rele din casă prin arun-carea de la etaj în plină stradă a mai multor vase de lut, o tradiție despre care se spune că ar mai semnifica şi furia pe care Iuda a provocat-o în inimile creştinilor prin trădarea lui Iisus.

 

Paște în Europa

Circuit Atena charter, 4 nopţi, hotel 4 stele, de la 499 de euro/persoană

Creta Chania 5 nopţi, hotel 3 stele, de la 442 de euro/persoană

Larnaca Cipru charter, 3 nopţi, de la 341 de euro/per- soană, hotel 2 stele în

Rhodos 5 nopţi, hotel 2 stele, 405 euro/persoană

Istanbul 3 nopţi, hotel 4 stele, de la 354 de euro/persoană

×