x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii România în care se poate! Fii turist în țara ta!

România în care se poate! Fii turist în țara ta!

de Luciana Cocoș    |    30 Noi 2015   •   19:42
România în care se poate! Fii turist în țara ta!
Sursa foto: Cornelia DUMITRU / AGERPRES FOTO

România este frumoasă din adâncuri şi până pe cele mai înalte creste ale munţilor.  În ultimii ani, tara noastră a devenit din ce în ce mai atractivă pentru turiştii străini, dar şi românii au început să o descopere tot mai mult. Unii turişti aleg locuri mai puţin cunoscute sau promovate, acolo unde oamenii din comunităţi au înţeles că se poate să readucă la viaţă clădiri istorice, monumente naturale sau  chiar sate întregi.

Mocănița Transilvaniei - un secol de istorie pe șine
După aproape 20 de ani de absenţă, Mocăniţa Transilvaniei a renăscut datorită unor tineri care au ca hobby trenurile vechi. Un grup de voluntari, împreună cu o firmă din Târgu Mureşce a concesionat cei 100 km de cale ferată, au reuşit, prin pasiunea lor, să salveze acest tezaur istoric. Din 2014, ei organizează excursii cu mocăniţa pe un traseu de 35 de kilometri care, în urmă cu un secol, lega Târgu Mureşde Budapesta.



Fiecare călătorie începe din Gara Teaca şi se termină la Râciu, şapte staţii mai departe. În localitatea Comlod, gara intermediară de pe traseu, se poate vizita Castelul Teleki, construit în secolul al XVIII-lea. Traseul trece prin Câmpia Tran¬silvaniei, unde pot fi admirate colinele presărate de culturi de cereale şi pomi fructiferi, prin pădurea deasă de fag şi stejar. Traseul traversează şi un tunel din vegetaţie. Un bilet costă 30 de lei, iar întreaga călătorie durează aproximativ șase ore. „Vara aceasta s-au sărbătorit 100 de ani de la punerea în circulaţie a primelor garnituri de trenuri pe acest traseu. Pentru a-i asigura viitorul, următorul pas este să introducem linia în Patrimoniul Naţional al României pentru a fi reabilitată ca monument istoric. E un bun al poporului nostru care trebuie pus în valoare”, spune Cristian Moldovan, fondator al Asociaţiei Mocăniţa Transilvaniei.



România, la pedale. Cea mai lungă pistă de biciclete
Deși cicloturismul are o tradiţie destul de îndelungată, la noi se practică prea puțin în comparație cu alte țări euro¬pene dintr-un motiv lesne de înțeles. Anul acesta, o fundaţie a câştigat un concurs cu fonduri elveţiene și a construit cea mai lungă pistă de biciclete din România, şi singura pentru pasionaţii de mountain bike, care are peste 100 de kilometri şi leagă Braşovul de Mureş. Pista pornește din Viscri și traversează nouă sate şi orașul Sighișoara. „Traseul e mai mult decât pitoresc, e plin de sate cochete, bise¬rici fortificate, oameni frumoși. Un astfel de traseu pune în mișcare localitățile prin care treci. Invariabil faci un popas la un magazin de pe marginea drumului. Invariabil faci o fotografie sau sute care vorbesc despre locurile prin care mergi, lucrurile pe care le vezi. Ar mai fi ceva... mare parte din traseu „unește” puncte de pe hartă care sunt accesate de turistul clasic doar ca excepție, deci bicicleta și un astfel de traseu aduc sau introduc obiective noi pe hartă”, spune prezentatorul Antena 1, Daniel Osmanovici, un pasionat de ciclism. „Un turist «clasic» vede obiectivele de pe geamul mașinii sau din imediata apropiere a șoselei, nu se aventurează mai mult de 500 de metri de drum. Un astfel de traseu oferă posibili¬tatea de a descoperi lucruri pe care altfel nu le-ai vedea nici dacă mergi pe jos”, mai spune Daniel. În comunele de pe traseu există patru centre de închiriat biciclete. Spre exemplu, în Viscri, o bicicletă poate fi închiriată cu 50 de lei pe zi.



Comorile inestimabile din adâncuri - Peștera Ialomiței
Țara noastră are un număr impresionant de peşteri, peste 12.000 descoperite şi inventariate, unele fiind dintre cele mai frumoase şi mai impresionante minuni ale naturii.

▲ Una dintre cele mai reprezentative atracții turistice este Peştera Ialomiţei sau Ialomicioara, cum mai este cunoscută. Peștera este deschisă vizitatorilor de peste 100 de ani, iar în 1967 a fost iluminată electric. De atunci însă, condiţiile de vizitare s-au degradat treptat. În 2012, autorităţile locale au decis să sporească potenţialul turistic în zonă și, cu ajutorul fondurilor europene, au început un proiect de reabilitare. Lucrările de execuţie au fost demarate doi ani mai târziu, iar în această vară a fost redeschisă turiștilor. A fost modernizată aleea de acces în peşteră, au fost refăcute instalaţiile electrice şi a fost amenajat un punct de informare turistică. Peştera a fost dotată şi cu echipamente de sonorizare şi de proiecţie pentru desfăşurarea unor evenimente precum slujbe religioase sau spectacole, sistem de supraveghere video, filme documentare pentru informarea vizitatorilor.

▲Peștera Ialomiței se desfășoară pe un singur nivel, pe o lungime de aproximativ 480 m, din care 400 m sunt accesibili turiștilor, până în punctul numit „La Altar”, urmând în amonte o porțiune de încă 80 m, cu galerii și săli. Cele mai importante dintre ele sunt sala de la intrare, denumită Grota lui Mihnea, Grota Urșilor, Grota lui Decebal, Grota Sf. Maria, Galeria apelor și La Altar. Peştera Ialomiţei poate fi vizitată în fiecare zi, între orele 9 şi 18, cu excepţia zilei de marţi, când este închisă. Biletul de intrare costă 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii.



Priveliște de vis la Cascada Tamina
Cascada Tamina, cea mai spectaculoasă din judeţul Braşov, va fi reabilitată şi reintrodusă în circuitul turistic. Reabi¬litarea va fi făcută de Regia Pădurilor Săcele şi, potrivit proiectului întocmit de arhitecţi, vor fi poduri suspendate, dar şi o zonă de unde turiştii pot admira prive¬liştea. Execuţia se vrea a fi demarată în luna martie-aprilie 2016, imediat ce starea vremii va permite, iar timpul de execuţie este de aproximativ 8-10 luni, spune Cristian Popa, managerul proiectului. Cascada Tamina poate fi vizitată şi acum, dar drumul este distrus aproape în totali¬tate şi este accesibil doar turiştilor care au experienţă în drumeţiile montane şi care au echipament special de căţărare.



Certeze, satul de lux
Certeze este singurul sat din România în care niciun localnic nu cunoaşte cuvântul sărăcie. Străzile sunt pline de vile şi palate cu zeci de camere, cu ornamente exterioare opulente şi cu garaje în care tronează cel puţin un bolid de lux.
Oamenii din Certeze au făcut averi muncind în străinătate în ţări ca Spania, Italia, Franţa sau Marea Britanie. Iar banii câştigaţi peste hotare s-au întors în ţară pentru a se construi aceste case. Despre Certeze a aflat întreaga Europă. Publicaţia germană Deutsche Welle a scris că este probabil unul dintre cele mai bogate sate în interiorul uneia dintre cele mai sărace ţări din Uniunea Europeană: România. Însă turiştii care ajung în zonă fac un popas şi în Certeze pentru a admira impunătoarele palate.
 

×