x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Vacanță parfumată printre viile României

Vacanță parfumată printre viile României

de Oana Portase    |    07 Feb 2017   •   19:30
Vacanță parfumată printre viile României
Sursa foto: Comstock Images/Getty Images

Turismul viticol este în plină dezvoltare în țara noastră, mai ales că românii au început să prindă gustul degustărilor de vinuri. România este împânzită cu aproape 140 de crame dintre care multe primesc vizitatori. Proprietarii au înțeles potențialul turistic al degustărilor de vinuri așa că multe crame oferă cazare proprie sau colaborează cu pensiunile din zonă.

 

Există pachete speciale pentru turiștii care au luat drumul viilor ce conțin cazare, degustare și plimbare prin vii dacă vremea este prietenoasă. Vizitatorii au la dispoziție un ghid care îi va învăța procesul degustării, procesele tehnologice și le va spune povestea din spatele cramei pe care o vizitează. Proprietarii oferă și alt gen de activități, precum vânătoare, pescuit, plimbări cu trăsura sau cu bicicleta.

 

Primăvara şi toamna, anotimpurile ideale

Cramele pot fi vizitate pe tot parcursul anului, însă cele mai bune perioade sunt între primăvară și toamnă. “Chiar dacă am pierdut destul de mult startul dat în alte țări în acest domeniu, ultimii ani au înregistrat unele succese notabile în podgorii și zone cu prestigiu: Dealu Mare, Miniș, Recaș, Cotnari, Vrancea, Oltenia. În niciun caz nu mai este un teritoriu nou. Dar, ca să fim corecți, putem spune că turismul oenologic cunoaște un succes în dezvoltare. Adevărul este că mai avem foarte mult până la un turism oenologic dezvoltat și promovat coerent și la deplina capacitate a potențialului.”, explică Sergiu Nedelea, somelier, pentru Jurnalul Național.

 

Degustarea, un proces complex

Când plecați într-o vacanță la o podgorie, nu trebuie să aveți experiență sau să fiți cunoscător în domeniu. Nici crama nu trebuie aleasă în funcție de inițiere, puteți începe cu orice podgorie care vă atrage. Este important să aveți alături un ghid competent care să vă îndrume primii pași și să vă ofere explicații corecte. Degustarea este un proces complex, dar nu neapărat complicat. Analizăm calitățile unui vin, trecându-l prin filtrul tuturor simțurilor. În funcție de rezultatul acestei analize senzoriale stabilim care va fi locul corect al respectivului vin la masă, sau care îi va fi destinația, spun specialiștii.

 

CUM SE DEGUSTĂ VINUL

  • Se ia paharul și se înclină la 45-50 de grade deasupra unui șervet de pânză albă;
  • Apoi ridicăm paharul drept la nivelul ochilor și îi vedem culoarea, limpiditatea și strălucirea în poziția verticală;
  • Se duce paharul la nas și introducem nasul la propriu în pahar;
  • Apoi rotim paharul fie în mână, fie pe masă. Această rotire are rolul de a-i accelera dezvoltarea aromelor. După rotire îl ducem din nou la nas și analizăm iar aroma. Este “al doilea nas” al vinului;
  • Luăm o înghițitură mică de vin și plimbăm pe toate papilele și pe cerul gurii;
  • În timp ce vinul este încă în gură vom simți din nou aroma sa pe căile retronazale, simultan cu gustul. Acesta este așa-numitul “buchet” al vinului;
  • În momentul înghițirii lui, vom număra în gând secundele să vedem cât timp îi mai simțim gustul. Este așa-numitul post-gust; Cu cât este mai lung (de la 5-6 secunde în sus), cu atât vinul este de o calitate mai bună;

 

Licoarea lui Bachus și plimbări printre struguri

Media unui tur la crame, cu acces în vie, degustare de cinci vinuri și gustare rece este de aproximativ 50 de lei de persoană. Prețurile cresc și la 100 de lei de persoană în funcție de cramă și de numărul de vinuri degustate. Teoretic, nu există un număr limită de vinuri pe care le putem degusta, spun specialiștii, însă fiecare cramă oferă cam până la şapte vinuri spre degustare. “Putem degusta oricât de multe vinuri produce crama respectivă. Totul depinde de cât exercițiu avem și de cât de curioși suntem să descoperim vinuri noi. Oricum, la o degustare nu este obligatoriu să înghițim vinul. E suficientă evaluarea gustativă, după care vinul se scuipă într-un vas mic aflat mereu alături. Degustarea începe mereu cu vinul alb, apoi rose şi apoi roşu. Întotdeauna se prezintă în ordinea de la sec, la demisec, demidulce şi apoi dulce”, ne spune somelierul Sergiu Nedelea.

 

Platoul  rece oferit de crame nu este doar un serviciu de curtoazie din partea casei, ci reprezintă un lucru esențial în procesul degustării.

 

După cum explică specialiștii, este important să avem în degustarea vinurilor puțină pâine, care este un aliment neutru din punct de vedere oflactiv și gustativ. Mai este indicat să servim apă plată la vinuri sau carbogazoasă la vinuri roșii. De asemenea, pentru a sublinia calitățile unui vin în ascoieri cu mâncarea, se mai servește brânză proaspătă pentru vinuri albe, fermentată pentru cele roșii, pastramă sau mușchiuleț, măr sau nucă.

În ultimii ani, cultura vinului a crescut destul de mult astfel încât vinul să nu mai fie ales pe criterii care țin de patriotismul local. Sigur că vinul autohton rămâne preferat cu o oarecare prioritate, pentru că el este reperul de bază pentru orice om. Este ca mâncarea gătită de mama, care mereu va fi cea mai bună deoarece pe baza ei ne-am format reperele gustative și olfactive, Sergiu Nedelea, somelier

 

Crame care oferă cazare

Multe crame din România oferă și cazare proprie, având pensiuni destinate turiștilor pe domeniu. O cameră dublă pentru două persoane și mic dejun inclus ajunge la 350 de lei. Unele pensiuni oferă și prânzul sau cina, în funcție de numărul persoanelor cazate. Trebuie să știți că turele la crame se organizează pentru grupuri de la cel puțin 4-5 persoane. Așa că verificați înainte situația rezervărilor sau luați-vă prietenii cu voi.  Nu veți avea parte doar de o vacanță cu vinuri, ci de o relaxare ca la carte. Pensiunile oferă diverse activități pentru a-i mulțumi pe turiști. De la plimbări cu trăsura în vie, la saune sau terenuri de tenis.

-În zona Crișanei veți găsi Crama Fort Silvan, cu o arhitectură unică, fiind construită din piatră și acoperită cu pământ. Are forma literei U, cu două intrări/ieșiri. Pentru grupuri organizate, proprietarii oferă plimbări pe jos sau cu trăsura prin vie, partide de vânătoare, partide de pescuit, fript de slănină în vie sau mâncare tradițională la ceaun. Turul cramei este între 40 și 80 de lei, iar cazarea este de 90 – 120 de lei.

-În Muntenia, Ferma Dacilor colaborează cu crame precum Lacerta, Tohani, Budureasca sau Rotenberg. Cazarea aici pornește de la 250 de lei și ajunge la 500 de lei pentru căsuța din copac, cu o cameră suspendată cu podea de sticlă. Și aici proprietarii oferă numeroase activități cum ar fi vânătoare, echitație, trasee de off-road și enduro, plimbări cu motoparapanta și cu balonul cu aer cald, trasee de bicicletă, escaladă sau tiroliană.

-Dacă alegem Oltenia, ne putem caza pe domeniul Drăgași, unde turul la cramă este de 50 de lei, iar cazarea este de 350 de lei. Tot în Oltenia putem merge pe domeniul Avincis. Din vechile soiuri, se cultivă aici Tămâioasă Românească, Negru de Drăgăşani şi Crâmpoşie Selecţionată, dar pe lângă acestea, altele, de origine străină, mai numeroase, au fost de asemenea introduse în podgorie, cum ar fi Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon sau Muscat Ottonel. Prețul unui tur la Avincis pornește de la 45 de lei, iar un apartament matrimonial cu baie, bucătărie, living-room şi terasă ajunge la 645 de lei.

 

Crama Fort Silvan

Tur cramă - 40-80 de lei/persoană;

Cazare fără mic dejun - 90-120 lei/2 persoane;

Mic dejun - 15 lei/persoană;

 

Ferma Dacilor

Tur cramă – în funcție de crama dorită;

Cazare regim single – 250 de lei/persoană - mic dejun;

Cazare cameră dublă – 300 – 500 de lei/2 persoane - mic dejun;

 

Domeniul Drăgași

Tur cramă – 50 de lei;

Cazare – 350 de lei/2 persoane - mic dejun;

 

Avincis

Tur cramă – 45 – 67 de lei;

Cameră dublă – 357 de lei/2 persoane - mic dejun;

Apartament – 645 de lei/2 persoane;

SURSA: REVINO.RO

 

Drumul vinului

Cele mai multe crame adunate în același loc le găsim în Muntenia, mai ales în județele Buzău, Prahova și Argeș, unde se află și cele mai mari suprafețe cultivate de vii. Podgoria Dealu Mare cuprinde crame faimoase precum Domeniile Tohani, Budureasa, Ceptura, Licorna Winehouse sau Lacerta. Încă din antichitate, zona Dealu Mare a fost cunoscută pentru potențialul viticol. Drumul Vinului urmărește un segment mai vechi dintr-un drum folosit de romani, străbătând conace, curți domnești și mănăstiri, dar și podgorii renumite din județul Prahova.

O degustare în inima Transilvaniei

Transilvania este bogată în zone cu tradiții, iar soarele binecuvântează și viile cu struguri aromați. Distanțele dintre cramele transilvănene este mare, dar o vacanță în tihnă la o singură cramă nu strică niciodată. Dacă vreți să vizitați mai multe, traseul dintre ele cuprinde numeroase obiective turistice, culturale și religioase. În Transilvania găsim crame precum Villa Vinea sau Carastelec, situată în una din cele mai vechi zone viticole din această regiune a țării.

O vacanță prin podgorii vă va îmbogăți atât cu informații noi despre vinuri și procesul de fabricație, dar veți afla și povești despre conți, conace și domnitori.

×