x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cuiul, de la piesă de construcţii la obiect de artă

Cuiul, de la piesă de construcţii la obiect de artă

de Alina Iancu    |    03 Mar 2011   •   17:03
Cuiul, de la piesă de construcţii la obiect de artă

Orice obiect are la început o valoare mare, este apreciat şi căutat, dar cu timpul devine o obişnuiţă şi ajunge să fie tratat ca un obiect banal. La fel de banal ca un cui. Stim despre cuie la ce folosesc, le găsim pe toate drumurile şi nu vedem în ele nimic deosebit. Alese şi folosite greşit, cuiele pot da însă adevărate bătăi de cap. Există mai multe tipuri de cuie, fiecare dintre ele destinate anumitor materiale, construcţii şi de ce nu, opere de artă. Indiferent de scopul cu care le achiziţionaţi, la finalul procesului veţi avea cu siguranţă o percepţie diferită despre ele.

Tipuri de cuie şi modul de utilizare

Rolul cuiului este de a îmbina materialele între ele, este piesă de siguranţă şi se susţinere a unei construcţii. Datorită faptului că în cuie se acumulează o parte din tensiunea întregii construcţii, acestea trebuie alese cu grijă pentru a asigura durabilitatea.

Cuiele diferă în funcţie de dimensiuni şi formă, de materialul din care sunt făcute sau în funcţie de materialele în care se bat. În privinţa formei, ceea ce diferă foarte mult este capul cuiului. Există cuie cu cap plat, oval, rotund sau fără cap. Cele mai multe dintre ele sunt făcute din sârmă de oţel şi din cupru, dar există şi cuie din oţel călit care sunt mai moi şi de aceea sunt recomandate numai la îmbinări cu sarcină mică.

Diferenţierea majoră o fac materialele cărora le sunt destinate cuiele. Pentru esenţele de lemn tare sunt recomandate cuiele subţiri, în timp ce, pentru cele moi se folosesc cuiele groase. Pentru un aspect curatsunt recomandate cuiele fără cap care pot fi bătute în întregime şi chiar puţin adâncite. Găurile rămase deasupra se acoperă cu chit. Pentru a preveni crăparea lemnului bateţi cuiele oblic. Dacă suparafaţa este un lemn tare sau un zid este indicat să găuriţi înainte cu un burghiu care să aibă un diametru mai mic decât tija cuiului.

Pentru tapiserii există o categorie specială de cuie, precum şi pentru plinte, rame foto, rigips sau pentru fixarea cablurilor electrice.

Valoarea artistică a unui cui

Numeroşi artişti din întreaga lume şi-au pus imaginaţia la bătaie şi au încercat să creeze opere de artă cu materiale mai puţin obişnuite în acest domeniu de activitate: cuie. Indiferent că au îndoit cuiele pentru a le da o formă care să imite corpul uman în diferite ipostaze sau le-au bătut astfel încât la final să obţină un tablou, artiştii şi operele lor au reuşit să impresioneze tocmai datorită ingeniozităţii de care au dat dovadă.

Cele mai multe creaţii redau imagini din viaţa oamenilor, iar cuiele sunt personajele principale care uneori joacă şah, privesc la televizor, fac plajă, alteori se plimbă cu barca, dansează, boxează sau dorm. Alţi artişti au îndrăznit să meargă mai departe şi au înlocuit vopseaua cu ceea ce până atunci fuseseră nişte banale cuie. Portretele din cuie sunt cele mai numeroase, la fel ca şi nudurile feminine şi masculine deopotrivă.

×
Subiecte în articol: cuie opera de arta