Pască cu orez
Un kg făină de patiserie, 4 ouă, două gălbenuşuri, 300 ml lapte, 200 g smântână, 50 g drojdie de bere, 150 g unt sau 200 ml ulei, 200 g zahăr tos, un baton de vanilie (sau o esenţă mică de vanilie), coaja rasă de la o lămâie, o linguriţă de sare fină. Pentru umplutură: 250 g orez, un litru lapte, un baton de vanilie, 4 ouă, 100 g zahăr tos, 100 g stafide, o esenţă de rom, coajă rasă de lămâie.
Se pregăteşte mai întâi un aluat ca de cozonac, din ingredientele de mai sus, după care se lasă la crescut două-trei ore.
Orezul se spală şi se fierbe în laptele în care s-a pus şi batonul de vanilie. După ce a fiert bine (devenind cremos), se lasă să se răcească. Gălbenuşurile se freacă bine cu zahărul, albuşurile se bat spumă. După ce orezul s-a răcit complet, se încorporează în el, pe rând, gălbenuşurile, albuşurile şi aromele. Mai departe se procedează ca la orice altă reţetă de pască.
Reţetă culeasă de la o gospodină din Ineu, judeţul Arad
Vezi şi:Pulpă de miel umplută
Cozonaci tare buni (reţetă de la 1871)
Citește pe Antena3.ro