x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Săptămâna franceză a gustului bun

Săptămâna franceză a gustului bun

de Tudor Cires    |    03 Noi 2012   •   00:38
Săptămâna franceză a gustului bun
Sursa foto: Mihai Ionescu

În urmă cu un deceniu, călătoream în Franţa şi m-am nimerit oaspete, în câteva restaurant la ceea ce francezul numeşte "Semaine de goût”… adică: Săptămâna gustului. Era octombrie şi toate aromele franţei culinare te asaltau, de pe Champes Elysee până în Cartierul Latin, în micile bistrouri cochete de pe Montmartre ori aiurea, pe străduţele care cădeau, perpendicular, pe malul Senei… Am repetat experienţa gustativă, câţiva ani mai târziu, într-o altă toamnă cu braţe primitoare de vară întârziată, în Elveţia. Şi iar m-au încântat gusturile neaşteptate ale celei mai "stilate” gastronomii din lume. Vă imaginaţi, deci, cât de bucuros am fost anul trecut când "săptămâna gustului” a ajuns şi la noi! Mai ales că, înainte de a intra în restaurante (10, dintre care 9 răspândite în tot Bucureştiul şi unul la Oradea) sau în alte spaţii de mare rafinament (precum vechiul şi frumosul imobil al Ambasadei Franţei – până la urmă, o bucăţică de pământ francez în inima capitalei noastre) "La semaine de goût” a ajuns în şcoli. În 2011, programul – iniţiat de inepuizabilul Daniel Dobre – a purtat mesajul "Mâncaţi sănătos şi echilibrat”, a fost implementat în 150 de şcoli. Anul acesta, alţi 4000 de elevi s-au bucurat de întâlnirea cu "profesioniştii gustului”, din Franţa şi România, în mai multe şcoli din Ploieşti, Piteşti şi Bucureşti. De această dată, deviza "Săptămânii gustului” a fost "Bun pentru Gust, pentru Sănătate şi pentru Planetă”.

Anul acesta însă, spre deosebire de cel precedent, nu doar elevii din şcolile primare au fost implicaţi în proiect, ci şi... studenţii. La ASE şi la Universitatea Bucureşti s-au derulat timp de două zile – 24 şi 25 octombrie – evenimentele "Chef în Campus” (Chef de la bucătar şef, să nu se înţeleagă altceva, fiind vorba de stundeţi - !), unde "bobocii” au fost învăţaţi de bucătari cum să mănânce bine, bun şi cu buget limitat. Deviza celor două zile a fost: "Gustos, Snătos şi cu Buget de Student”.

În fine, ultima etapă - şi cea mai interesantă pentru noi, profesioniştii din gastronomie şi din presa gastronomică - a fost seara oficială "Semaine de Goût”, organizată sub Înaltul Patronaj al Ambsadei Franţei, în data de 26 octombrie. Atelierul gastronomic, care a avut drept amabilă şi admirabilă gazdă chiar pe Excelenţa Sa dl. Philippe Gustin, ambsadorul Franţei în România, a adus un plus de savoare toamnei bucureştene. Mai mulţi maştri ai artei culinare din Franţa şi din România şi-au unit eforturile pentru a realiza preparate delicioase, care să încânte ochiul şi să desfete nările şi papilele gustative. Proiectul în sine a fost ingenios, căci a permis "asocierea”, în "duete culinare” de excepţie, a cinci chefs-i francezi cu cinci chefs-i români: Franҫois Tassaux şi Dumitru Bucşă, Philippe Dupré şi Ştefan Daniel Popescu, Patrick Pettenuzzo şi Costel Dumitru, Samuelle Letorrielle şi Ştefan Bercea, Eddy Seyz şi Cornelia Ghişoi. Ar mai trebui să-i numim aici pe cei doi invitaţi speciali ai evenimentului: Eric Leautey (Chef France 2) şi Cedric Chaubadie (Asociaţia "Chef de la Republique).

Mi-e greu să vă descriu acum toate delicatel gusturi ale preparatelor degustate în seara "haute cuisine” de la Ambasada Franţei. Aşezate pe farfurioare în care să-ncapă doar preţ de două-trei îmbucături (singura şansă, de altfel, de a le încerca pe toate era să accepţi că nu le vei savura decât în cantităţi foarte mici, preţioase!) ûûûOrice cură de slăbire trebuia dezavuată, în acele ore delicioase! Am să vă ofer însă meniul serii, aşa cum l-au gândit (şi l-au pregătit) cele cinci "duete” franco-române de bucătari. Echipa Franҫois Tassaux şi Dumitru Bucşă: Crème de fromage & Confiture de fruits rouges, Poivrons, concombres & parmesan, Pamplemousse, saumon & sésame, Champignon, epinards & noisette, Mousse chocolat & Praline noisette. Echipa Philippe Dupré şi Ştefan Daniel Popescu: Foie gras cu dulceaţă de ceapă roţie şi toast, Tartă de căpşuni proaspete, Poire Belle Hélène, Escalope de veau & crême de cêpes. Echipa Patrick Pettenuzzo şi Costel Dumitru: Creveţi cu pastă picantă, Scoici St. Jacques cu avocado, Tartine de foie gras & pain d’epices. Echipa Samuelle Letorrielle şi Ştefan Bercea: Ospăţul vânătorului cu carne de cerb şi căprioară, Patês aux crevettes sauce Nantua, Crevettes basquaises, patês au curcuma parfumées à la citronelle, Filet de poulet sauce curry vert, riz au pavot, carottes, shiitakes. Echipa Eddy Seyz şi Cornelia Ghişoi: Prăjituri româneşti şi franţuzeşti (Trilogie de mousse, Prăjitura tablă de şah, Caramel cu nucă), Shot de potiron aux epices douces et noisette sur une mousseline de volaille, Por confit sur mousseline de pomme de terre au beurre de truffe. Un adevărat regal gustativ! Şi, ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, toţi cei 12 bucătari care au înnobilat evenimentul (10 + 2) au fost sâmbătă oaspeţii preşedintelui Asociaţiaie Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor de Turism din România, la Predeal. Povestea culinară franco-română a anului 2012 s-a încheiat. Aşteptăm "Semaine de Goût” 2013!

×
Subiecte în articol: bucatarie frantuzeasca