Zilele trecute am citit câteva maxime amuzante din “Carnetul
unui gastronom”, al lui Păstorel Teodoreanu. Cu unele am fost de acord, pe
altele le-am criticat… Gastronomul crede că oamenii care citesc în timpul mesei
nu digeră ceea ce citesc şi nu pricep ceea ce mănâncă.
Zilele trecute am citit câteva maxime amuzante din “Carnetul
unui gastronom”, al lui Păstorel Teodoreanu. Cu unele am fost de acord, pe
altele le-am criticat… Gastronomul crede că oamenii care citesc în timpul mesei
nu digeră ceea ce citesc şi nu pricep ceea ce mănâncă. Poeţii cu stomacurile
bolnave sunt întotdeauna elegiaci, de aceea întotdeauna o elegie proastă provine
dintr-un stomac bun. Medicii şi directorii de reviste ar trebui să ţină seama
de acest adevăr, pentru că astfel s-ar evita multe erori. Pentru Păstorel,
nebunia este o stare a spiritului în care omul nu ştie ce mănâncă, sinuciderea
este o renunţare la alimente, pruna – un pas spre ţuică, împărtăşania este
originea aperitivului, iar un nou-născut e un tacâm în plus. Vinul e un
capriciu, apa, o eroare, iar laptele, o necuviinţă. El e de părere că spaţiul
este limitat de cele patru puncte cardinale, iar timpul este limitat de dejun şi
cină. De asemenea, spune Păstorel, este o datorie elementară să plăteşti tot ce
ai băut, dar nu eşti obligat să bei tot ce ai plătit. La finalul lecturii mi-am
spus că, uneori, părerea, ca şi gustul, nu se discută!