x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Un monument culinar: "Dictatura gastronomică" de Constantin Bacalbaşa

Un monument culinar: "Dictatura gastronomică" de Constantin Bacalbaşa

19 Noi 2009   •   00:00
Un monument culinar: "Dictatura gastronomică" de Constantin Bacalbaşa
0-107300-coperta_bacalbasa_buna.jpgMarţi, 24 noiembrie, la Palatul Şuţu - Muzeul de Istorie al Municipiului Bucureşti -, la ora 16.00, vă invităm la o întâlnire cu aristocraţia vechiului Bucureşti... După 75 de ani, cea mai spectaculoasă carte de bucate a României interbelice, despre care Păstorel Teodoreanu spunea că este "un monument gastronomic", va porni din nou pe drumul către cititori.

Dictatura gastronomică. 1501 feluri de mâncări a lui Constantin Bacalbaşa este îngrijită, prefaţată şi adnotată de Simona Lazăr - editor al Jurnalului de bucătărie - şi este tipărită astăzi sub auspiciile Editurii Cartex.

În prefaţa sa, Constantin Bacalbaşa spunea: "O carte de bucătărie nu este numai un indicator al sosurilor şi un catehism al lăcomiei, o, nu, ea este ceva mai mult şi este ceva mai bun: este o evanghelie... fiziologică". Aş completa spunând că anume culegerea lui de reţete "este ceva mai mult şi ceva mai bun", este o altfel de monografie a epocii sale, care ne arată astăzi moravurile şi năravurile vremii, din perspectiva mai perfidă (!?) a stomacului şi a papilelor gustative.

×
Subiecte în articol: agenda gurmanda