x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar 8 aprilie 2010

8 aprilie 2010

08 Apr 2010   •   00:00

Ziua Internaţională a Ţiganilor



Este ziua 98 a anului ● Au mai rămas 267 de zile

Soarele
Răsare la 6:45 ● Apune la 19:51

Luna
Răsare la 3:52 ● Apune la 13:55

● Lună nouă 14 aprilie ● Primul pătrar (Luna în creştere) 21 aprilie ● Lună plină 28 aprilie ● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 6 mai


Sărbătoare creştină: Sf. Ap. Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit şi Hermas
Celebrat astăzi de Biserica creştină, Sfântul Apostol Irodion era din Tarsul Ciliciei, rudă cu Sfântul Apostol Pavel. El a fost numit episcop de apostoli. Prin harul său, Sfântul Irodion a reuşit să întoarcă numeroşi elini la creştinism, lucru ce i-a mâniat pe închinătorii la idoli. Pentru aceasta a fost supus la multe chinuri şi bătut cu pietre. În cele din urmă, l-au înjun­ghiat cu cuţitul şi l-au aruncat ca pe un mort, scăldat în sânge. Dar, cu ajutorul lui Dumnezeu, Sfântul Irodion s-a însănătoşit şi a mers să propo­vă­duiască cuvântul Domnului în Roma împreună cu Sfântul Apostol Pavel.


Credinţe populare, tradiţii, semne

Legământul juvenil legat până la moarte de copiii până la 14 ani pe criterii de prietenie, sex şi afinitate sufletească purta o bogată sinonimie zonală: Prinsul Verilor şi Văruţelor, Datul de-a Verişoarele, Însoţirea etc. Ceremonia se desfăşura cu sau fără martori în câmp, în cimitir, în casă, în jurul unui brad împodobit, în grădină, în jurul unui pom care înfloreşte şi rodeşte. Legământul cuprinde mai multe momente rituale şi ceremoniale: pronunţarea cu voce tare a jurământului, schimbul colacului şi al altor obiecte cu valoare simbolică, de obicei o oală sau o strachină din lut, însoţite întotdeauna de o lumâ­nare aprinsă, îmbrăţişarea frăţească, ospătarea cu alimente rituale (colaci, grâu fiert). În unele zone etnografice, ceremonia se repeta anual, la aceeaşi dată. (Profesor Ion Ghinoiu)


Click istoric
Astăzi se împlinesc 37 de ani de la moartea artistului plastic spaniol Pablo Picasso, cea mai strălucită personalitate artistică a secolului al XX-lea. A fost andaluz şi catalan, spaniol şi francez.
A fost un copil genial, la Paris un străin "iresponsabil", din cauza căruia însă cartierul Montmartre a intrat în legendă. Opera sa este o oglindă care permite urmărirea artei în secolul al XX-lea şi totodată viaţa particulară a artistului. Pânzele lui ne amintesc de un jurnal intim care glorifică frumuseţea şi erotismul femeilor iubite. 80 de ani de activitate artistică - pictură, sculptură, poezie - reflectă multilateralitatea creaţiei lui Picasso, care trăieşte pentru şi prin artă.


S-a întâmplat azi
În România

● 1880 - Notificarea independenţei României prin scrisori adresate de Carol I şefilor de stat din: Paraguay, Bolivia, Costa Rica, Columbia, Chile, Guatemala, Liberia, Ecuador, Peru, Nicaragua, Haiti, Argentina, Venezuela, Mexic, Honduras, El
Salvador, Orange, Uruguay, San Marino, Republica Dominicană, China, Japonia, Maroc, Hawaii, Siam, Zanzibar;
● 1967 - Se reorganizează Automobil Clubul Român (ACR), care preia atributele Asociaţiei Automobil Club Român (înfiinţată în 1904), creată la iniţiativa lui George Valentin Bibescu.

În lume
● 1513 - Exploratorul Juan Ponce de León declară Florida teritoriu al Spaniei;
● 1893 - Primul meci de baschet înregistrat între şcoli are loc în Pennsylvania.

Născuţi la 8 aprilie
● 1911 - Emil Cioran, eseist, filozof (m. 1995);
● 1921 - Franco Corelli, tenor (m. 2003).

×
Subiecte în articol: calendar