x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar "Astazi e ziua ta..." - Alexa Visarion

"Astazi e ziua ta..." - Alexa Visarion

11 Sep 2004   •   00:00
"Astazi e ziua ta..." - Alexa Visarion

"Daca Alexa Visarion mi-ar fi incredintat un rol pe o scena adevarata, as fi ajuns, cu siguranta, sa aflu multe lucruri in plus despre ce pot fi eu" - este confesiunea unui actor care spune totul despre felul in care regizorul Alexa Visarion stie sa surprinda si sa obtina de la artisti tot ceea ce ei pot da. Astazi, reputatul om de teatru implineste 57 de ani.

"Jocul este facut, trebuie sa-l onoram!"

"La implinirea unui nou an de viata, in primul rand ai senzatia ca «te trece viata»; e apoi bucuria ca ai mai apucat un an si te gandesti cu speranta ca anul ce vine s-ar putea sa insemne ceva. E o senzatie ciudata de bucurie, de nostalgie, incercari launtrice nelamurite inca. Cand eram tanar aveam senzatia ca un om la 38 de ani este batran. Acum mi se pare ca perioada asta parca a fost ieri. Asa, ca o gluma, am inceput sa studiez si am aflat ca in cosmos, in spatiu, 76 de ani de pe pamant inseamna o zi. Deci oamenii traiesc cam o zi si un pic, daca traiesc mult. Ciudat e ca si studentii mei, oameni foarte tineri, au sen-zatia ca se invarte mai repede pamantul, ca «ne trecem repede». Sunt acum undeva intr-o perioada de asteptare, sa vad daca ma pot si bucura, ca tot timpul am muncit; mereu exista senzatia asta: lasa ca maine, maine, o sa fie in curand ceva. Si vorba aceea: «Acest maine nu exista, tot timpul e numai azi», mai tarziu nu mai vine. Ma bucur in primul rand ca pot sa-mi proiectez stagiunile, acum urmea-za sa intru in repetitii la Teatrul National cu «Anna Christie» de Eugene O’ Neill, urmeaza in noiembrie sa plec in State Unite pentru contacte cu partenerii cu care am infiintat Teatrul Romano-American. Ce imi doresc? Sa fie pace in lume, sa nu moara oameni degeaba, cum s-a intamplat acum cu acesti copii nevinovati, si sa ne bucuram ca intelegem ceva din aceasta viata. Jocul este facut, trebuie sa-l onoram. Mi-as mai dori ca la alegerile din toamna sa fie Romania un rang al demnitatii, sa fie noblete si sa castige oameni care devin responsabili atunci cand obtin puterea. Mi-as dori sa traim mai bine si, daca se poate, cu demnitatea necesara. Exista un anumit tip de avantaj al inaintarii in varsta, avantajul ca intelegi mai adanc lucrurile, dar e mai bine sa fii inconstient si entuziast decat sa intelegi si sa-ti dai seama ca nu mai ai nici o sansa decat ca te apropii de final. E bine sa fii tanar, e foarte frumos sa fii tanar, e cel mai important sa fii tanar! Cand devii matur si dupa aia batran, poti sa te bucuri de alte lucruri, dar cu atentie. Am regretul ca in activitatea mea profesionala nu mi-am realizat toate planurile. Regretul cel mai mare e ca filmul pe care voiam sa-l fac de cativa ani, o versiune cinematografica a mitului «Mesterul Manole», nu intereseaza in Romania. Bucuria cea mai mare a fost ca am terminat o promotie noua de regizori; din cele patru premii de la Gala Absolventilor, trei au fost obtinute de studentii cu care am lucrat. Ma bucur foarte mult pentru ei si vreau sa se implineasca de la mine in sus."

CARACTERIZARE

"Singurul care ma poate lovi cu adevarat sunt eu. Sunt vulnerabil, depind de stari extreme si, in acelasi timp, Dumnezeu m-a ajutat sa am mintea limpede, sa pot sa-mi revin tot timpul si sa onorez, impotriva a ceea ce se intampla in jurul nostru, un statut de om care nu vrea sa-si bata joc de viata" - Alexa Visarion, regizor si scenarist

×
Subiecte în articol: calendar