x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar "Astazi e ziua ta..." - Constantin Cublesan

"Astazi e ziua ta..." - Constantin Cublesan

16 Mai 2005   •   00:00

Este poet, prozator, dramaturg, critic literar, conferentiar la facultatea de Istorie-Filologie a Universitatii "1 decembrie 1918" din Alba-Iulia. Scriitorul Constantin Cublesan implineste astazi 66 de ani.

  • 16 mai 2005
  • "Eu sunt ardelean si nu ma las repede!"

    "Pana mai acum cativa ani, anul trecea destul de greu, acum nu stiu cum se face, ca deja iar vine Revelionul. Dar e si un lucru bun in treaba aceasta, pentru ca este un an plin, adica ai atatea de facut, incat nu-ti mai ramane vreme sa te gandesti cum trece timpul. Nu ma simt insa mai batran decat anul trecut. Eu cred ca, pe masura ce inaintezi in varsta, incepi sa ai o multime de probleme, in sensul ca ai vrea sa faci multe si nu apuci sa le faci; ai multe proiecte pe care nu apuci sa le implinesti, si iti pare rau ca trece timpul si nu poti sa-l fructifici asa cum vrei. Ziua asta de nastere, cand implinesc 66 de ani, parca nu-i nici cum, la 65 e mai rotunda, la 60 a fost si mai rotunda... E insa o zi frumoasa, e placut sa stai in familie, sa petreci timpul, sa ciocnesti un pahar. Aniversarea e o zi importanta in viata unui om, mai ales ziua in care schimba prefixul. Pana la 60 ai scris cu 5, pana la 50 ai scris cu 4, acum pana o sa scriu cu 7 mai trece. De ziua mea imi doresc in primul rand sa fiu sanatos, asta e cel mai important, si sa fiu cat mai mult cu cei apropiati, cu cei dragi, sa pot sa imi scriu ce am de scris, sa imi fac meseria ca lumea, lucruri marunte... Cred ca toate lucrurile trebuie facute la vremea lor si cred ca, daca as lua-o de la inceput, poate ca as face acelasi lucru cu mintea de acum, dar cu mintea de la 20 de ani nu as face alte minuni. E bine sa faci ce ai de facut la varsta respectiva! O sa va spun o intamplare ca sa vedeti cum sunt perceputi de societate cei de varsta mea. M-am dus acum vreo luna la o banca si le-am spus ca vreau si eu sa-mi iau acea masina romaneasca insa cu motor francez, dar in rate. Si un domn foarte dragut de acolo m-a intrebat ce varsta am. Eu am raspuns ca azi-maine am 66. Si atunci mi s-a replicat ca de la varsta asta nu imi da nici o banca nici un imprumut la nimic. De-abia atunci am realizat ca de fapt am trecut niste praguri in care societatea spune: "Dom’le, asta poate nu mai traieste mult, nu ii mai dam nici un imprumut!". Asta e o surpriza la care nu m-am gandit pana acum...

    Dar eu cred ca voi trai pana pe la 80 de ani, daca da Dumnezeu, ca eu sunt ardelean si nu ma las repede. In anul incheiat am facut cam tot ce era de facut, si vreau sa va spun ca am o multumire profesionala, eu lucrez la Universitatea din Alba-Iulia, sunt profesor si, impreuna cu un tanar colectiv, am realizat pentru zilele Blaga un dictionar al personajelor din teatrul lui Lucian Blaga, o carte mare de aproape 500 de pagini, care a fost foarte bine primita de catre toti cei carora le-am aratat-o. Eu zic ca e un lucru frumos pe care l-am facut din punct de vedere profesional. Eu sunt un om al dictonului latin "grabeste-te incet!""

    ×
    Subiecte în articol: calendar