x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar "Astazi e ziua ta..." - Dumitru Prunariu

"Astazi e ziua ta..." - Dumitru Prunariu

27 Sep 2004   •   00:00
"Astazi e ziua ta..." - Dumitru Prunariu

"Imi este tot mai greu sa visez la un nou zbor!"

Este unul dintre romanii care au facut istorie. La doar 28 de ani devenea primul roman care a pasit in spatiul extraterestru. De la zborul cosmic a trecut la diplomatie. In prezent este ambasadorul Romaniei in Federatia Rusa. Astazi, Dumitru Prunariu implineste 52 de ani. "Deja nu mai inseamna mare lucru faptul ca mai adaug un an la varsta. Psihologic, am fost mai alarmat de perioada imediat de dupa 40 de ani; dupa 45, anii au inceput sa zboare rapid, iar de pe la 50 aproape ca nu le mai tin socoteala. Desigur, ritmul si intensitatea activitatilor au si ele un cuvant de spus in aceasta perceptie. De marcarea aniversarilor mele au avut in general grija altii: institutii, colegi, prieteni, familie, eu am fost doar… actorul principal! Rau va fi cand nu va mai avea cine sa-si aminteasca de tine! La 25 de ani simteam ca am in fata o vesnicie pana voi implini 30 (fixasem aceasta varsta ca reper). Am preferat insa sa pastrez o anumita decenta si sa simt trecerea anilor doar alaturi de cei dragi, de familie, de prieteni apropiati, uneori de colegii de serviciu, cu care am avut intotdeauna relatii foarte bune. Timpul trece din ce in ce mai repede. Probabil ca in ecuatia vietii intervine o lege ca aceea a relativitatii a lui Einstein, in care, la viteza luminii cu care se traieste in tinerete, timpul se dilata si tinde spre infinit, iar la ritmurile scazute de arderi de dupa o anumita varsta timpul se comprima si morisca anilor o ia pe o curba deloc imbucuratoare! Acest lucru nu se percepe in tinerete, apare tarziu, dar cand apare perceptia se accentueaza pe zi ce trece. Referindu-ma la ultimii ani, o surpriza placuta mi-au facut-o la aniversarea a jumatate de secol colegii de la Agentia Spatiala Romana cand, "complotand" cu familia, au organizat la Casa Universitarilor din Bucuresti o receptie cu multa lume, dupa toate regulile de protocol, la care am avut surpriza placuta sa vina oaspeti apropiati nu numai din Romania. De regula ma gandesc ca, o data cu fiecare aniversare, nu mai pot sa fac lucruri pe care pana atunci le facusem! Cu fiecare an ma gandesc ca imi este tot mai greu sa visez la un nou zbor cosmic. Surprinzator, pe masura ce trec anii ma gandesc tot mai putin la dorintele mele si tot mai mult la nevoile si implinirile urmasilor mei si ale urmasilor urmasilor mei. In general ce e rau uit repede, iar ce e bun pun la suflet. Cea mai mare realizare a vietii mele, care vrand-nevrand m-a introdus in istorie, s-a produs la 28 de ani. De atunci, prin activitatea mea, caut sa justific ca acea alegere nu a fost intamplatoare. Daca va referiti la o realizare din ultimul an, desigur pozitia de ambasador al Romaniei in Federatia Rusa este o realizare deosebita care implica raspunderi mult sporite decat cele de pana acum."

SERENITATE

"Important e sa stii sa-ti duci varsta, iar acest lucru se invata, chiar daca uneori mai tarziu decat ar fi nevoie. Fiecare varsta are frumusetea ei. Sunt curios sa le descopar pe toate"

CARACTERIZARE

"Se spune ca in lumea de azi un optimist este o persoana bine instruita, iar un pesimist o persoana bine informata. Eu caut sa fiu un optimist bine informat!" - Dumitru Prunariu, ambasadorul Romaniei la Moscova

×
Subiecte în articol: calendar