x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar ASTĂZI E ZIUA TA... Geo Saizescu

ASTĂZI E ZIUA TA... Geo Saizescu

de Ramona Vintila    |    13 Noi 2008   •   00:00

"Am bucurat tinereţea oamenilor..."
"Am fost pentru promovarea elementului tânăr, care aduce prospeţime, putere de muncă şi devotament în lumea artistică." Regizor, scenarist, actor şi decan al Facultăţii de Arte a Universităţii "Hyperion", maestrul Geo Saizescu împlineşte mâine 76 de ani.



Desen de Romeo Răileanu


"Pregătesc un nou film la Atena. Voi turna exterioarele unei poveşti de dragoste, care se cheamă «O iubire elenă». Este un scenariu scris de mine, adaptare după opera dramatică a lui Kostas Asimakopoulos. Până în momentul de faţă, capul de afiş este deţinut cu siguranţă de Maia Morgenstein. Ea interpretează rolul unei grecoaice celebre şi bogate.

Când eram elev am debutat într-un rol puternic, dramatic – «Livada cu vişini». Am fost remarcat de profesori şi de colegi. Am intrat la artă cinematografică. L-am avut profesor pe Victor Iliu. M-am remarcat şi ca actor, dramaturg. În 1955 am fost interpretul, pentru prima oară, al lui Svejk. Sunt deja 50 de ani de când am pus în scenă «Doi vecini» după Tudor Arghezi, de altfel singura operă cinematografică a maestrului. Anii trecuţi, fiind consecvent cu începuturile, am făcut la Teatrul Naţional «Viaţă de artist», în amintirea lui Svejk, iar recent am pulicat scenariul unui serial de televiziune cu acelaşi nume, cu promisiunea că voi realiza şi serialul de televiziune. Tot în ceea ce priveşte consecvenţa mea cu primii paşi şi opera lui Arghezi, mă gândesc la arta lui cinematografică. Cred că acum se înscrie teribil în lumea contemporană românească. Pe de altă parte, vreau să scot de sărbători un alt număr din revista mea comică-satirică Harababura. Termin acum un scenariu, o poveste cinematografică. Povestea integrală a filmului pe care l-am făcut acum câţiva ani «Păcală se întoarce şi rămâne». Recent am fost la Vaslui, la Slatina şi la Braşov şi majoritatea celor care m-au întâlnit mi-au spus că le-am bucurat tinereţea cu filmele pe care le-am făcut şi în care se regăseau. Făceau faţă vremurilor prin umorul degajat. Un cetăţean mi-a spus că el a trăit viaţa de afară prin intermediul acestor filme... Asta nu poate decât să mă facă fericit.

Am avut o întâlnire cu Kostas, cel cu care colaborez acum, şi studia un pliant care s-a editat anul trecut la aniversarea mea. A remarcat că mulţi dintre actori şi actriţe sunt mereu prezenţi. E adevărat că am optat mereu pentru o echipă unită, închegată. Sunt adeptul spiritului de echipă, iar actorii cu care colaborez încă sunt activi şi foarte buni. Aş vrea ca ceea ce am început şi ceea ce mă preocupă mult, precum realizarea unui film care să placă publicului internaţional, să fie acceptat. Să realizez acea comedie muzicală pe care mi-am propus-o pentru la vară. De asemenea, în primăvară, în luna aprilie mi-aş dori să reuşesc să public «Mascatul din Sante Fe», o nouă carte a mea care reprezintă jurnalul american, experienţa pe care am avut-o la Hollywood. O public şi în amintirea unui film pe care l-am iubit în liceu..."

×
Subiecte în articol: calendar