x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar "Astazi e ziua ta..." - Liviu Antonesei

"Astazi e ziua ta..." - Liviu Antonesei

24 Apr 2005   •   00:00

A debutat ca scriitor in 1988, cu volumul de eseuri "Semnele timpului". A publicat numeroase articole si zeci de volume. Intre 1990 si 1995 a condus revista Convorbiri Literare. Astazi, scriitorul si publicistul Liviu Antonesei implineste 52 de ani.

"Viata e nedrept de scurta"

"De cand am implinit 50 de ani, faptul ca mai adaug inca un an nu mai inseamna mare lucru! M-am vazut atunci semicentenar, ca monumentele istorice! Imi voi sarbatori ziua de nastere, pe de o parte, in privat, pentru ca vine sotia mea de la Cracovia in vacanta de Pasti, iar pe de alta, ca de obicei, cu tinerii mei colegi de la revista Timpul. Din fericire, sunt intr-o forma foarte buna si nu simt mari diferente fata de anii trecuti. La 25 de ani, la 33 de ani, la 50 de ani s-a intamplat sa simt ceva special si sa imi fac bilanturi. Daca tot am facut bilanturi, am luat si decizii. De pilda, la semicentenar m-am decis sa public o carte noua inainte de ziua nasterii. Am reusit si anul acesta - a treia oara! Nu vreau sa par intelept, dar timpul trece prea repede si viata e nedrept de scurta, asa ca trebuie sa ne bucuram de fiecare clipa. Dupa ce mi-au trecut angoasele adolescentei, am incercat mereu sa fac asta. Revin la aniversari si va spun ca acelea din tinerete erau mai zburdalnice, cu mai multa lume, cu multe excese culinare ori bahice. Acum, sunt ceva mai discret si mai... intelept si am inteles ca timpul trece ori ca vrei, ori ca nu, dar de obicei in aceste zile ma gandesc la asta, ma preocupa si, din fericire, nu ma mai si angoaseaza! As dori sa ma simt multa vreme de acum inainte cum ma simt acum. Din pacate, nu depinde doar de mine asta! Deocamdata nu simt inaintarea in varsta ca pe o povara. Daca mai dureaza asta 20-25 de ani, pot fi multumit, ca mai am niste lucruri de facut. Dupa aceea, nu mai conteaza. Ma simt foarte bine la varsta asta si, in general, de cum am iesit din adolescenta cel mai adesea m-am simtit bine. Nu as da-o pe alta, dar, sigur, mai am si nostalgii, regrete... Sa opresc timpul nu mi-as dori, ca m-as opri si eu o data cu el! Mie imi place dinamica. Chiar daca, uneori, la aniversare, ma mai melancolizez, deocamdata nu ma si intristeaza. Anul trecut mi-a mers bine. Cea mai mare realizare a fost publicarea cartii «Literatura», (Ce poveste!), scrisa in vreo 25 de ani... In final, voi cita o autodefinitie mai veche: sunt un singuratic cordial."

SCHIMBARI

"Dupa ce mi-au trecut angoasele adolescentei, am incercat mereu sa fac asta. Revin la aniversari si va spun ca acelea din tinerete erau mai zburdalnice, cu mai multa lume, cu multe excese culinare ori bahice. Acum, sunt ceva mai discret si mai... intelept si am inteles ca timpul trece ori ca vrei, ori ca nu..." - Liviu Antonesei, scriitor si publicist

×
Subiecte în articol: calendar